Колко време всъщност имаме?

• 2 539
  • 44
  •   1
Отговори
Животът днес тече бързо. Толкова бързо, че рядко спираме, за да го погледнем отвън. Личният и професионалният ни свят са изпълнени с процеси, правила и задължения, които следваме почти автоматично. Приели сме за нормално да бъдем постоянно заети.

Но нека за момент спрем и пресметнем.

Един средностатистически човек живее около 70 години. Първите 10 от тях не помни. Около 22 години прекарва в сън. Приблизително 13 години отиват в работа. Още 15 години се разтварят в ежедневни дейности – хранене, хигиена, придвижване, гледане на телевизия, чакане.

Сметката е проста: над 60 години от живота ни са предварително заети.

И тогава идва въпросът, който рядко си позволяваме да зададем: колко време ни остава за самия живот? За размисъл, за търсене на смисъл, за въпросите, които не могат да бъдат отметнати в списък със задачи.

Свободното време не е празно време. То е пространството, в което човек става личност, а не функция. Без него животът се превръща в изпълнение на роли – работещ, потребител, изпълнител на задължения – но не и в осъзнато съществуване.

И тук проблемът не е само личен. Той е системен.

Съвременните институции често работят бавно, тромаво и усложнено. Правила се натрупват върху правила, закони върху закони, без да се пита дали първоначалната логика все още служи на човека. Вместо да освобождават време, системите го поглъщат. Вместо да улесняват живота, те го запълват с формалности.

Защо не се използва експертният ресурс – учени, професори, специалисти – за да се преразгледат тези процеси? Защо рядко се пита не какво още да добавим, а какво можем да опростим? Всяка спестена процедура е спечелено човешко време. А времето е единственият ресурс, който не може да бъде възстановен.

Това не е обвинение. Не е протест. Не е заповед.

Това е покана.

Покана да се замислим дали искаме животът ни да продължи да бъде запълнен, или искаме да бъде преживян. Дали ще приемем заетостта за съдба, или ще започнем да търсим смисъл отвъд нея.

Защото времето не се губи само когато бездействаме.
То се губи и когато живеем по инерция.
Когато приемаме сложното за неизбежно и заетостта за смисъл.

Най-голямата илюзия на съвременния човек е, че няма избор.
А всъщност изборът започва в мига, в който спрем да питаме „как да смогна“
и започнем да питаме „защо живея така“.

Животът не е списък със задължения, които трябва да бъдат отметнати.
Той не е чакане между две крайни дати.
Той е времето, в което мислим, осъзнаваме и избираме.

И ако не си върнем това време –
няма значение колко години ще живеем.

Защото най-страшното не е да нямаме време.
Най-страшното е да разберем твърде късно,
че сме били заети…
вместо да бъдем живи.

# 1
Ей такива литературни теми са дразнещи Wink
Имаме толкова време, колкото ни е писано.
70 години са малко в наши дни.
Всеки е свободен да прахосва живота си както намери за добре.

# 2
  • София
Аха. Точно ИИ ще ми казва как да живея... Ей сега.

# 3
  • София
Няма бог и няма писано. Много жалко е да си мислим, че сме пионки и някой невидим човек на небето цъка на компа в рая и решава, че някое дете ще умре при раждане, а друго ще умре от мозъчен тумор преди дипломирането  си. Абсурдно е , ако помислите малко. Живота ви е събития от случаен характер, но по-голямата част от него зависи от нашите решения.
 Примерно един зъболекар може да избере да прави 1000 лева от 20 пломби по 50 лева, които да направи бързо , да претупа пациента и да прави лоши неща в устата на пациента
 Друг зъболекар може да направи два страхотни предни зъба и да изкара 1000 лева от един пациент, който да се разплаче от щастие , когато види зъбите си. Това зависи от нас
 Обаче после, ако пиян шофьор ни убие след работа, това е събитие от случаен характер.

# 4
Няма бог и няма писано. Много жалко е да си мислим, че сме пионки и някой невидим човек на небето цъка на компа в рая и решава, че някое дете ще умре при раждане, а друго ще умре от мозъчен тумор преди раждането си. Абсурдно е , ако помислите малко. Живота ви е събития от случаен характер, но по-голямата част от него зависи от нашите решения.

Добре, че ме светна.

# 5
Добре де, ама ако не сме заети с работа, парите от къде ще дойдат?
Мисля, че всеки човек иска да си живее живота както го описваш, без да е затрупан от задължения, да бърза и все да не му стига времето за "живеене" .. Ама как да стане кажи, другото на теория го знаем.

# 6
Понякога, когато някой е заспал
твърде дълбоко, се налага малко да го пораздрусаш.

# 7
Колко време имаме не знаем. Но важното е как оползотворяваме времето.
Има хора, живеят напълно безцелно, безполезно, не създават нищо, само ползват. Защо им е дадено време, не знам.
Други използват всяка секунда, тичат, вършат всичко, помагат, раздават се.
И умират млади.
Несправедливо е. Но така е на практика.

# 8
  • София
Колко много клишета!
Реално никой не знае колко време има, но от самия него зависи как ще си живее живота.
Д, има правила, има нгажименти, но те не са задължително пречка. Напротив, при правилно преценка разширяват възможностите за качествено изживяване на времето извън задълженията.

# 9
  • София
Ако искам да си лежа на дивана и да не се помръдвам, трябва ли някой  да ми внася изменения в солидната тенденция?
Не трябва.

Живейте си както искате, ма не тикайте остена с помощта на ИИ на останалите.
Много махленско, освен дребнаво.

Последна редакция: вт, 30 дек 2025, 20:42 от Ms.Gorgeous

# 10
Няма бог и няма писано. Много жалко е да си мислим, че сме пионки и някой невидим човек на небето .....

Rolling EyesJoyJoyJoyAnimal Rooster
Язък за медицинската диплома....Stuck Out Tongue Мъка, мъка и накрая това....Trollface

# 11
Баща ми казваше "Правим се, че сме живи." Вече и аз го казвам.

През 80-те по партийните събрания са говорели, че много карти се играят! Съвсем друго е хората да бъдат включени в партийни кръжоци и семинари, нали така? И то както са безпартийни! Даже и партийни събрания за безпартийни имаше тогава......Открити......

Не е вярно, че не помним първите десет години от нашия живот!

Кой се е загрижил за обикновения човек? За здравето му, за свободното му време, за живота му?

Сметки като по-горните ще можем да ги правим на оня свят......

Ходенето на концерти, изложби, екскурзии, море смята ли се за загубено време?

Последна редакция: вт, 30 дек 2025, 22:08 от vl

# 12
Аха. Точно ИИ ще ми казва как да живея... Ей сега.
Изпреварила си ме.
Някой трябва да пусне тема: "как разбрахте, че ИИ е сътворил форумно писание?"
Ами очевидно е, достатъчно дълго време сме прекарали в бг мама.

# 13
Аз не разбрах как така само 13 години работим? То и по Бай Тошово време искаха 20 години стаж на жените и 26 години на мъжете, че да се пенсионират - жените на 55, мъжете на 60.
Средната продължителност на живота у нас е 75-78 години.
Аз лично помня доста от тригодишна възраст.
Безгрижният живот- детство, ученически години, студент свършва на 23-25 години и от там започва животът на възрастен - работа, данъци, дом, кола, семейство. Това е съзидателната част от живота ни. Та до 65, когато се пенсионираме. От там нататък на когото колкото му е писано да си харчи пенсията и да се радва на внуци. Ако на 75-80 има какво да си спомняш - не си живял напразно.
От гледна точка на вечността, човешкият живот е един миг.

# 14
Мързеливците живеят по-малко.
Едно нещо, като не се ползва и закърнява.
Пчелата - работничка събира цветен прашец, ако я пратиш на почивка ще умре.
Човекът е такова животно, че все смята че е прецакан, ако е зает с нещо. Да работи е тежко, да има деца е тежко, да прави секс и то вече е тежко. Сякаш търси смисъл в безсмислието. Някакъв извратен инстинкт за самоунищожение.

Общи условия

Активация на акаунт