#Бебе#Запек#Меки изпражнения

• 389
  • 14
  •   1
Отговори
Здравейте!

Търся съвет от майка, която е имала сходен проблем с нейното бебе и по скоро да сподели как се е решил проблема.

Имам бебе на 3м и 15 дни. От 2 седмици е със запек или по скоро спря дя се изхожда ако не й се помогне. Прилагам микро клизми Мелилакс, след всеки 3 дни, по препоръка на педиатър и гастроентеролог. Био гая 2 пъти × 5 капки.
Това състояние се получи след смяня на млеката. От Аптамил цезар на Козе на Тиопфер, без особен проблем с козето се върнахме на Аптамил по препоръка на педиатърката ни.
Изхожданията са меки.
След празниците ще посетим лекар, но исках  да разбера дали има майка, която се сблъсквала с такъв проблем и как го е решила.

# 1
Защо сте се върнали на Аптамил? Има ли медицинска причина, или лекарката е казала, че няма нужда да си давате парите за козе, тъй като бебето не е с лактозна непоносимост или друг проблем.

Да не е намалено количеството АМ, което детето консумира? Понякога няма какво да се изхожда достатъчно често, ако не яде достатъчно, почти всичко се усвоява и е малко "отпадъкът".

Може да изчакаш още седмица, ако го свързват със смяната на млякото, да видиш дали се адаптира, но аз лично бих сменила млякото. Дъщеря ми беше голяма мъка, едно бавно пиене, едно лишаване, едни произволни количества мляко на прием и оставяне на недоизпито, в същото време често реване за мляко, като приеме. Сменях количества, смених биберон и шишета, накрая смених млякото и се оправиха нещата.

Последна редакция: ср, 31 дек 2025, 12:19 от кукумицинка

# 2
Ние бяхме от ден 1 на Аптамил Комфорт. По погрешка мъжът ми беше купил друг тип Аптамил и решихме, че няма да има проблем, ако си изяде купените вече нов тип млека. Е, да, ама не - сблъскахме се със запек. На своя глава веднага изхвърлихме новите и си продължихме с Аптамил Комфорт. Проблемът изчезна. Естествено направихме консултация с гастроентеролог (две мнения потърсихме). След направените изследвания и прегледи се оказа, че проблемът се е получил поради смяната на типа мляко.
Трябва да отбележа, че бебо не е имал рефлукс. И си беше едно лакомо бебе. Но бях много изплашена когато се появи запекът, защото плачът беше неутешим, което силно ме притесни. Но консултацията с педиатър и специалист са задължителни при всеки възникнал проблем.

# 3
Благодаря, Кукумицинка !

Да върнахме се на Аптамил, защото според педиатърката ни козето ще създаде проблем.
А започнах с козе, защото в продължение на 2-3 дни бебето не се хранеше добре с Аптамила, отказваше да си пие цялото количество и имаше симптоми като на колики.
Давам по 140/150мл. - 5 хранения за денонощие.

# 4
Лактана био краве защо не пробваш, и то май беше на Тьопфер.
Според мен няма позиви за изхождане, защото не приема достатъчно количество мляко и затова изпражненията са меки, а не топчета, защото не е истински запек.

Последна редакция: ср, 31 дек 2025, 13:14 от кукумицинка

# 5
Дано бързо да влезе коремчето в ритъм. Аз бих потърсила друго лекарско мнение. Рядко изхождане, но с меки изпражнения не е запек. Напъва ли бебето? Мъчи ли се? Вижда ли се, че изпитва дискомфорт? Може да увеличите течностите, да предлагате чай.

# 6
След 3ти ден без изхождане става по кисела и да, забелязва се напън.
Вече с няколко специалисти съм се консултирала и получавам разнопосочни мнения. Следователно това съвсем ме обърква.
Да, давам повече течности.
И преди не е приемала супер много храна, но се изхождаше. Тя е дребно бебе. Изписаха я 2500, сега е почти 5 кг.

Благодаря!

# 7
След 3ти ден без изхождане става по кисела и да, забелязва се напън.
Вече с няколко специалисти съм се консултирала и получавам разнопосочни мнения. Следователно това съвсем ме обърква.
Да, давам повече течности.
И преди не е приемала супер много храна, но се изхождаше. Тя е дребно бебе. Изписаха я 2500, сега е почти 5 кг.

Благодаря!

На бебе на 3 месеца никакви течности не давай, освен АМ или кърма. Най-много малка лъжичка вода, ако има нужда за разтваряне на капки за колики. Течностите само му пълнят корема излишно, пречат му да яде достатъчно мляко и да се нахрани. То ги изпишква, няма да доведат до по-голямо количество изпражнения и позиви за академик. Изпражненията са меки, с нормална консистенция, не е от обезводняване да има запек.

# 8
Опитайте с пробиотик Омнибиотик Панда.
Адаптирано мляко Фризовом също помага в такива ситуации, но разбира се, трябва да се обсъди с педиатър.
Ако случайно сте давали капки за колики, може и това да е оказало влияние да спре да се изхожда - при някои бебета така влияят, ние сме си патили така след капки Еспумизан.

# 9
По скоро всичко се обърка след като смених млеката. Голямя грешка.! С идеятя за по добро мляко, а и педиатърката мисля, че малко ни обърка също. Първо беше каза, че е ОК да се дава козе мляко, след това го отхвърли.
Вече се посъветвах с гастроентеролог. Ще сменя пробиотика. Досега давах БиоГая. Чували ли сте тя да запича.?
Ще търся нашето решение на проблема.
Също дали имате наблюдения някои млека да правят детето да спи по дълго?
Според вас, ако имате наблюдения, колко време може да продължи този проблем?
Вичи минаха 2 седмици и няма подобрение.

# 10
Да, аз съм чувала от нашата педиатърка, че Био Гая запича някои бебета, но не знам в случая дали те са причината, тъй като при всяко дете е индивидуално.
Възможно е да продължи дълго трудното изхождане и да е на периоди - при нас след капките за колики около 2 седмици изхождането беше само с клизми. Започнах да давам Фризовом и оправихме нещата.
След това около месец всичко беше наред, изхождаше се всеки ден самичка и в един момент без видима причина (нито съм давала някакви медикаменти, нито сме сменяли мляко) отново започна да не се изхожда по няколко дни и да се налагат клизми. Тогава започнах да давам Омнибиотик Панда и май засега закрепихме положението. Пак не се изхожда всеки ден, но на 3 дни най-много успява да ака сама.

# 11
Пробвай да правиш гимнастика и масаж на корема преди всяко хранене. Щом са меки изхождания значи е ок. Пръцка ли иначе?
Аз не бих сменила млека на своя глава, винаги се консултирам, даже ме е яд, че сменихме толкова млека поради други проблеми. Не съм фенка да сменям сто неща. Даже и капките, пробиотиците и тн. За Биогая съм чувала, но съм чувала и за омнибиотик, при нас пък се запичаше от еспумизан, ама беше истински запек, на топчета. Иначе сега сме на биобаланс и в него има и витД. Мисля, че е добре с него.

# 12
За съжаление не съм сменяла на своя глава, а винаги след консултация с педиатърката ни.
Нещата са в застой, бяхме на гастро, чревцана напълно са спрели, липсват полезни бактерии. Ще правим втора микробиология. Има данни за дисбактериоза. И вече започвам да се съмнявам, че проблема е в смяната на млеката.

# 13
Много съжалявам, че няма подобрение.
Искрено ви желая бързо оправяне на детето!

# 14
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт