?Въпроси всякакви за СО? 2026

• 5 527
  • 48
  •   1
Отговори
# 30
Скрит текст:
Само че не разбирам какво значи “принудени“.
Как може някой да принуди друг да отиде някъде, където не се чувства добре?
Ама да не си идеш за Бъдни вечер и Коледа би било адски обидно и скандално. И човекът може да си обича и държи на родителите, примерно, или на баба си, и да не иска да ги засегне, а досадата да иде от други роднини, които вървят в пакет с най-близките. Имам приятелка, млада жена, по нейни думи на всеки празник е точно описаната от Горджъс картинка.[/spoiler] Родителите ѝ са супер свестни и с кеф си ходи заради тях, но всичко оттам нататък - широка рода, "приятели", бивши съученици и всичко останало, я натоварват адски много. И не върви да реже наред, щото после цупене, подмятане и клюкинки се изсипват на главата на нейните родители и баба ѝ.
Скрит текст:
То в малките населени места хем всички са навързани в някаква сложна паяжина от отношения, хем за всичко се прави драма, абе не е лесно. То и в града спокойно може да си в такавва фамилия, ама поне отмяташ вечеря/обяд, хващаш таксито и се прибираш, а инак трябва да се пържиш 5-7 дни в компот от гости и роднини от сутрин до вечер, че и път, нерви. Абе разбирам защо се оплакват хората.

И това е добре да се има предвид. Лесно е човекът "от далече" да се наборсучи демонстративно на всички, дето са му под нивото и нищо не му зависи от тях, обаче родителите остават да живеят сред тези хора и през следващите 360 дни от годината, колкото по-възрастни са, толкова по-зависими стават от тези техни презрени съседи, приятели и съученици.

# 31
Ние бяхме на Коледа у нашите на обяд (аз, мъжът ми, родителите и брат ми) и после заминахме да видим свекървата на село (която беше сама) за пресписване. На другия ден от 7 сутринта започнаха да идват съседки, колежки, гости, разни съседски деца, които явно не бяха канени по реакциите на двете страни, но така си се изтипосаха и до обяд, докато си тръгнем, буквално влизаха и излизаха хора. Естествено, като един намръщен млад човек, в 7 сутринта пих кафето си на двора, защото няма място в хола от хора и е страшно шумно за мен в този ранен, още тъмен час, то смях, глъчка, абе нещо страшно. Пък после си помислих колко хубаво да имаш толкова познати и приятели и понеже знаят, че свекървата живее самичка и всички са дошли да изпият едно кафе с нея. Та ако не бяхме дошли пак щеше да има кой да я посети. Просто ми стана едно ама много хубаво и се надявам и мен някой ден да ме навестяват неканените ми приятелки и да се смеят гръмогласно от 7 сутринта, ма'ка му.

# 32
  • София
Бъдни вечер и Коледа винаги сме си били само семейството. Дядо ми овдовя и той е бил с нас, а роднините на баща ми не празнуваха Коледа и не сме били с тях. Сега баща ми е вдовец и празнувам с него и сина ми. Най-близките сме си, не виждам повод за драма. Не съм имала роднини в провинцията, не е имало драми. Баба ми по бащина линия беше много близка с братята и сестрите си, но също не е имало драми по празници, пак казвам, те си бяха комунисти и Коледа не я празнуваха, но по други поводи се събираха и беше приятно.

Има хора с неприятни роднини, не знам защо се събират с тях, но явно нямат избор, заради майките и бащите си. Звучи ми ужасно като чета.

# 33
  • пустинята Гоби
Аз съм от голямо семейство и само най-близките сме 11 човека. Като се съберем в къщата на родителите ми (те, деца и внуци) и почваме да се прескачаме. Ако дойде единствената ми леля с децата си, няма да има място игла да падне. А някой да ми каже къде се събират тези роднини до 10 коляно, братовчеди, съученици, приятели и прочие особи. В зала за банкети ли?

# 34
Аз съм от голямо семейство и само най-близките сме 11 човека. Като се съберем в къщата на родителите ми (те, деца и внуци) и почваме да се прескачаме. Ако дойде единствената ми леля с децата си, няма да има място игла да падне. А някой да ми каже къде се събират тези роднини до 10 коляно, братовчеди, съученици, приятели и прочие особи. В зала за банкети ли?
Мисля, че става въпрос за случаите, когато отиваш на гости на родителите си на село или малък град за няколко дни в къща и роднините идват примерно на кафе или обяд, но не стоят цял ден заедно. Роднините вероятно също живеят в града на родителите. Представете си отивате за 3 дни на гости на майка си и се почва: утре на обяд ще дойде лелята ти Х, пък съседката леля Миче също иска да те види, отиди у тях днес следобяд и т.н. Не ми се е случвало, но така си го представям.

# 35
  • Sofia
По-лошо е роднините да се сещат за теб не по празниците, а само когато имат нужда да преспят в твоя град безплатно у вас. Joy

Последна редакция: ср, 07 яну 2026, 15:44 от Karen

# 36
Представете си отивате за 3 дни на гости на майка си и се почва: утре на обяд ще дойде лелята ти Х, пък съседката леля Миче също иска да те види, отиди у тях днес следобяд и т.н. Не ми се е случвало, но така си го представям.
Абсолютно точно си го представяш! Точно така се случва. Първо се прескачат куфари и багажи. След това се почва с организацията, кой кога ще дойде, кого да поканим, къде да отидем, че някой искал да ни види. След като се изредят идва ред на вечерята, където са поканени знайни и незнайни хора, понеже не ни били виждали или искали да ни видят или просто защото така се прави. Накрая семейният празник се превръща основно и само в ЕдИнИ и пиЙенье докато не извади някой от някъде една колонка и да пусне музика от телефона си. Основно такава, каквато на него си му харесва и достатъчно силно, че да не се чуват разговори.

# 37
  • София
Представете си отивате за 3 дни на гости на майка си и се почва: утре на обяд ще дойде лелята ти Х, пък съседката леля Миче също иска да те види, отиди у тях днес следобяд и т.н. Не ми се е случвало, но така си го представям.
Абсолютно точно си го представяш! Точно така се случва. Първо се прескачат куфари и багажи. След това се почва с организацията, кой кога ще дойде, кого да поканим, къде да отидем, че някой искал да ни види. След като се изредят идва ред на вечерята, където са поканени знайни и незнайни хора, понеже не ни били виждали или искали да ни видят или просто защото така се прави. Накрая семейният празник се превръща основно и само в ЕдИнИ и пиЙенье докато не извади някой от някъде една колонка и да пусне музика от телефона си. Основно такава, каквато на него си му харесва и достатъчно силно, че да не се чуват разговори.
Това звучи много готино.

# 38
  • Варна
На мен ми звучи като обиколка на панаирджийска мечка, която всички до девето коляно трябва да видят. А колонката, ако попадне в мои ръце, много бързо ще им излекува всички мераци да ме виждат след само половин час в компанията на брутален рок и метъл.

# 39
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
На мен ми звучи като обиколка на панаирджийска мечка, която всички до девето коляно трябва да видят. А колонката, ако попадне в мои ръце, много бързо ще им излекува всички мераци да ме виждат след само половин час в компанията на брутален рок и метъл.
Детето ми, като беше на 2 години, така се разболя, от обикаляне на роднини, и "нищо и няма на леля ти Гичка, това е остатъчна кашлица"... После майката на мъжа ми ревеше  по телефона, защото той се ядоса и директно им каза, че гости-то приключва, и се прибрахме вкъщи... Ако не сме им давали да виждат детето, щели да дойдат да седят пред блока. Циркове. Но за ходене по лекари, пари в аптеката и лекуване на малкото човече, никои не се включи.

# 40
  • София /Абсурдистан
Какви гости с  малко дете в грипно време!

# 41
  • пустинята Гоби
Човек, докато се научи да казва - не, трябва да си извърви пътя.

# 42
Ако подобни сбирки не се превръщаха в безкрайни сравнения между братовчеди, задаване на неудобни въпроси за брак, деца, работа, образования или даване на безкрайни непоискани съвети, биха били много хубаво нещо. Както и къщите да са достатъчно големи и топли.Simple Smile

# 43
  • Другата България
Какви гости с  малко дете в грипно време!
Предполагам е риторичен въпроса?
Или констатацията?
От 20-ти, и до момента не са спирали събиранията не само с малки деца, това е повсеместно, именно Коледните празници са тези, в които децата се срещат и виждат с /почти/ цялата рода.
Това не е отсега, то е от години.

# 44
  • Sofia
Изслушвам любезно хвалбите на хората как децата и внуците им са най-умни, талантливи,  успешни, хубави...  Едва не се разхилих като чух за шеметната кариера на една мома, която от сервитьорка се издигнала до хостеса на заведението.

Общи условия

Активация на акаунт