Кралски работи и клюки - Януари 2026

• 74 584
  • 1 402
  •   11
Отговори
# 1 395
Честити да са рождениците Фелипе, Абдула и Хашим.
Фелипе става на 58 години.

Абдула става на 64 години

Хашим става на 21

Ееех, че хубави рожденници днес Sparkling Heart

София е много сладка с кученцата. От испанците няма ли поздравителни снимки или те по принцип не публикуват?

Мери много ми харесва в бяло, само съчетанието с конкретната блуза не ми харесва.

# 1 396
Защо кралица Елизабет II кръсти най-голямото си дете на краля на Норвегия?

Когато нацистка Германия нахлува и окупира Норвегия през 1940 г., крал Хокон VII и престолонаследникът принц Олав от Норвегия са принудени да заминат в изгнание в Лондон, където са посрещнати от британското кралско семейство.

Връзките между двете кралски къщи, които вече бяха свързани с кръв, се засилиха.

Крал Хокон беше известен в семейството като Чарлз (рожденото му име), а покойната кралица Елизабет II имаше много добри отношения с него. Тъй като съпругата му, кралица Мод, беше сестра на дядото на Елизабет, крал Джордж V, Елизабет го наричаше „чичо Чарлз“ и винаги казваше, че той е нейният любим чичо.

Преди да стане крал на Норвегия, крал Хокон е бил известен като принц Карл Датски. Името Чарлз е английската версия на името Карл и кралица Елизабет винаги е наричала крал Хокон „чичо Чарлз“. Говори се, че
„Чичо Чарлз“ беше любимият чичо на кралицата и че през 1948 г. тя кръсти първото си дете, принц Чарлз, на името на крал Хокон.

Три години след като норвежките кралски особи се завърнаха у дома, тогавашната принцеса Елизабет роди сина си, когото нарече Чарлз на своя „скъп чичо Чарлз“, който също беше обявен за един от кръстниците на бебето принц.

В писмо до племенницата си "Лилибет" крал Хокон пише, че е "дълбоко трогнат и почитан", че тя е избрала да кръсти първородния си син на него.

Историята за произхода на името беше потвърдена от норвежкия кралски двор след смъртта на кралица Елизабет II през 2022 г.

# 1 397
  • София
Ей, Матилде каква е хубава в това изумрудено зелено, много подходящ за нея цвят. И хубава рокля, една идея ми е по-официална. Дано я носи пак. Много съм доволна от дължината.

Ей, много рожденици днес, да са живи и здрави!

Чудесна новина за посещението в Австралия. Засега само те двама с Фред ли имат обявени?
Или имаме и други предвидени?
Лана, не е в изумрудено зелено,от снимката е така, носила я е няколко пъти.

Eeeee, и така е хубава, но другият нюанс повече ми харесва за Матилде.

Винаги съм се чудила (и досега) защо Елизабет е избрала точно това име за престолонаследника си.
Колкото и да и е любим бил този чичо, точно Чарлс не е най-подходящото име, предвид предходните крале с него.

# 1 398
Е ,то точно Елизабет 2 саме не е избирала името.
В крайна сметка крал Чарлз 3 е Чарлз Филип Артър Джордж.

# 1 399
Е ,то точно Елизабет 2 саме не е избирала името.
В крайна сметка крал Чарлз 3 е Чарлз Филип Артър Джордж.
Нищо не разбрах. Кралица Елизабет не е избрала името на първородния си син, което е традиционно кралско име в Западна и Северна Европа (от Карл Велики идва)? Кой го е избрал тогава?

# 1 400
Суверенът не избира еднолично имената на децата си и на тяхните деца-има си цял съвет за тази работа.

# 1 401
  • София
А кой го е избрал?
Интересен материал за "Чарлс" и английската история
https://www.english-heritage.org.uk/visit/inspire-me/Charles-III … o-share-his-name/

Последна редакция: пт, 30 яну 2026, 16:35 от Lana

# 1 402
Суверенът не избира еднолично имената на децата си и на тяхните деца-има си цял съвет за тази работа.
Няма „съвет“, който да избира имената на децата и внуците на суверена. Родителите избират личните имена на децата си — дори когато са крал/кралица. Няма официален орган, комисия или Таен съвет, който да гласува или одобрява имената.
Разбира се, има традиция и неформални консултации (семейни разговори, уважение към предците), но това не е правило по закон.

Чарлз е искал  името Александър за първия си син. В чест на фамилията и предишни традиции. Но Даяна държи на името Уилям. Ясна асоциация с Уилям Завоевателя. Не е било използвано отдавна за наследник, но също и достъпно за ежедневието.

Уилям и Катрин сами избират имената на децата си - Джордж, Шарлот и Луи. Както

Общи условия

Активация на акаунт