Кралски работи и клюки - Януари 2026

• 36 759
  • 687
  •   23
Отговори
# 600
Новата значка „ Shaping Us “ е пусната от Скаутите и организация „Ранно детство“, за да се признае работата на всички, които помагат на младите хора да развият уменията, необходими им за процъфтяване. Това включва доброволци, родители, полагащи грижи и самите млади хора.

Значката може да бъде дадена на всеки, който се ангажира с рамката „ Shaping Us “, инициирана от Нейно Кралско Височество принцесата на Уелс.

# 601
  • Glasgow
Разбра ли се какво са ѝ подарили Чарлз и Уилям, нали имаше статия с предположения тук? Или само с майка си и сестра си е празнувала

# 602
Разбра ли се какво са ѝ подарили Чарлз и Уилям, нали имаше статия с предположения тук? Или само с майка си и сестра си е празнувала
Уелс си пазят прайвъсито наистина. Не помня да са давали подробни обяснения нито лично, нито чрез "кралски източници" как и с кого си прекарват личните празници и ваканции. Даже осъдиха френска медия, дръзнала да нахлуе в личното им време.
Колкото до подаръците е някак странно да бият тъпана какво са получили. Все пак са в друга вселена - нямат нищо общо с индивиди като Мара Дамата например.

# 603
Покрай упреците, че Уилям не обявявал данъците, които плаща, проверих как стоят нещата в другите монархии, ето каква информация има:
🇬🇧 Обединено кралство (крал Чарлз III)
Формално монархът няма законово задължение да плаща данък върху доходите или капиталови печалби, защото кралската корона и свързаните с нея имоти са освободени от тези данъци по закони. �

В неформално споразумение от 1993 г. британските монарси плащат доброволно суми, еквивалентни на данък върху доходите и капиталовите печалби от лични активи. �

🇳🇱 Нидерландия (крал Вилем-Александър)
Нидерландската конституция освобождава членовете на кралското семейство от данък върху доходите, наследства и дарения, получени като част от техните официални доходи. �

Те също така са освободени от други лични данъци върху активи, които използват за официални функции.
Кралското семейство разполага и с
лични спестявания;
инвестиции (ценни книжа, фондове);
частни имоти, които не са държавна собственост.
Доходите от тези източници по принцип подлежат на данъчно облагане, но:
реалните суми не се публикуват и
не е напълно прозрачно кои активи са „частни“ и кои са „функционални“,което е основен повод за политически и обществени дебати в Холандия

🇪🇸 Испания (крал Фелипе VI)
Испанският крал плаща данък върху доходите и капиталовите доходи като обикновен гражданин.

През последните години испанската корона увеличи прозрачността на личните данъчни данни, като кралът публично обяви активите си и плаща съответните данъци.

🇧🇪 Белгия (крал Филип)
Белгийският крал е задължен да плаща данъци – това беше въведено сравнително наскоро, около 2013 г.

Семейството плаща например такси върху продажба на активи и други обичайни данъци.

🇳🇴 Норвегия (крал Харалд V)
Традиционно норвежкият крал е освободен от данък върху дохода, въпреки че членове на семейството могат да плащат данък при определени условия.

Шведският крал и членовете на кралското семейство плащат данък върху личните си доходи и капитал така както всички други граждани в Швеция.
Тоест, ако имат частни доходи (заплати, инвестиционни приходи, наеми и др.), те подлежат на данъчно облагане по стандартните правила.

Други случаи
В някои по-малки монархии (например Лихтенщайн) принцовете не плащат или плащат много символични данъци.
Ако трябва да обобщя най- прозрачни са данъците и доходите в Испания, но по принуда след издънките на Хуан Карлос, а най- непрозрачни са в Холандия, като има подозрения за заобикаляне на закона.

# 604
Хари и Меган тихо са напуснали поредна тяхна инициатива - Parents' Network. Това е била инициатива под несъществуващата вече фондация Арчуел, която е целяла да направи онлайн пространството по-безопасно за деца. Предали са изцяло проекта на друга организация ParentsTogether.

# 605
Не знам някъде да са обяснявали как и с кого са празнували, или какви подаръци са получили.
В този случай от заведението издават, че е била там и с кого, а не Катрин лично да е съобщила.

# 606
  • София
Летисия много ми хареса с този костюм- красив цвят, красива кройка, красиво ѝ седи.

Максима и Матилде с този син цвят изобщо не ми харесват, не те де, цвътът ми е неприятен, на стар Москвич ми прилича.

На Мери костюмът като на Летисия- цвят, кройка, супер ѝ седи. Всъщност от всички варианти сегашният най- много ми харесва, със сивото поло най- малко.

Катрин е много хубава на снимката с Луи, той е супер сладък, душица.

Ражуа аз много я харесвам, намирам я за много хубава с всичките ѝ неперфектности. Ако си е правила нещо на носа (така изглежда) - браво! Супер сполучливо без да променя цялото си лице така, както Рания и Летисия направиха. Дано не се хлъзне по тази повърхност, никаква нужда няма!

Жокер, беше ме питала какво не харесват испанците на кралското си семейство- ами нищо Simple Smile
Скрит текст:
Като се почне от Хуан Карлос с жените, най- вече Корина, с милионите, попаднали в джобовете му, с това как си живее царски, ни лук ял, ни лук мирисал, през Кристина и мъжа ѝ, та до Летисия, където се напреварваха с хейта. Споделиха, че цензурата в медиите е огромна в Испания, що се касае до кралското семейство- покрива се и се замазва, излизат само най- най- скандалните случки.
За Летисия казаха, че е публична тайна любовният ѝ живот извън двореца, говори се, пише се, но не в големи издания и печатна преса, коите са под контрол.
Не съм имала време да ровя, но видях, че са я спрягали с мексикански певец.
Всичко, което споеделям няма никаква претенция за достоверност, само преразказвам мнението на очевидни антироялисти.

# 607
  • в сърцето на един мъж...
Е какво излезе сега - Уилям и Чарлз не са длъжни да плащат данъци, пък те плащат. Останалите хем са богати, хем се крият какво получават, хем още по-богати стават Simple Smile

# 608
  • Glasgow
Terpsyhora, за бащата знам, и аз от позната испано-мароканка, за Корина, как медиите ги издават и следят, тя обаче го харесваше по неясна на мен причина, даже каза не трябвало да се извинява и кофти постъпили с него 🙄а то за много пари идеше реч и имоти, измами. За младите обаче не казваше и мислех, че ги харесват.
А тя за испанските таблоиди каза че са страшни хиени. Помня и едно видео на някакъв голям празник дето свекървата искаше да се снима с децата и Летисия ги пази и не дава 😅това преди 5-6 г беше

# 609
Хари и Меган тихо са напуснали поредна тяхна инициатива - Parents' Network. Това е била инициатива под несъществуващата вече фондация Арчуел, която е целяла да направи онлайн пространството по-безопасно за деца. Предали са изцяло проекта на друга организация ParentsTogether.
При този спад на даренията, комбиниран с високи разходи, няма как да поддържат инициативите, няма финанси.
Те обявиха, че се преструктурират, та ще видим към какво ще се насочат.

# 610
  • Glasgow
Да не би да се фокусират повече на As ever, Меган вчера пусна една джаджа за отбелязване на книги и като отворих вече беше разпродадена, аз обичам такива, не че ще си поръчам от Щатите, но ми направи впечатление, че пише, че е хендмейд в UK🙄

# 611
С едно просто отваряне на календара може да се види коя дата се е падало в неделя, когато Катрин е била с майка си и сестра си. Не е било на РД-то ѝ, което не пречи да са празнували след това.
А пък със съпруга и децата на датата, примерно.

# 612
Информацията за Летисия много ме изненада. Но не си представям нещо толкова пикантно да е публична тайна и баш испанските таблоиди да си мълчат, та даже и със споразумение. Според мен не е вярно.

# 613
  • Glasgow
И аз знам, че са големи лешояди испанските медии, Denezira

# 614
Миналия петък принцесата на Уелс се наслади на обяд за рожден ден с майка си Карол и сестра си Пипа във френско бистро в Бъркшир!
Тук пише, че е била на рождения си ден там с майка си и сестра си.

Меган пак е изпипала нещата с този книгоразделител, не само е произведен ръчно, но е от устойчиви материали и е в студио, притежавано от жени. Хубаво е да си живеят принципите, не само да ги проповядват.

Общи условия

Активация на акаунт