Кралски работи и клюки - Януари 2026

• 35 195
  • 628
  •   9
Отговори
# 615
Във филма за Хуан Карлос отбелязаха, че испанците много са го харесвали. Бил е и харизматичен. Даже имаше застъпени мнения, че не е трябвало да се извинява (той прави едно изявление след като започва да се разплита историята ), защото той е краля.

# 616
  • Glasgow
Да, и моята позната за това извинение каза, как бил с наведена глава, кралят, той е крал, не дължи обяснение, това е личен живот и т.н

# 617
Jokerr, можеш от студиото да си поръчаш, то е в UK, няма да е с калиграфията на Меган, но пък ще ги подкрепиш

# 618
Все тая, аз прочетох, че е било в неделя. И в петък да е било, едва ли е седяла с часове там, за да няма време и за други празненства.

# 619
  • Някъде там
Е тя terpsyhora уточни, че така са й казали антимонархисти и това са само техни думи.
Не вярвам в това и аз, както и в изказванията на Хуан Карлос въпреки, че не съм и от най-големите фенове на Летисия.

Маргрете е с настинка и днес ще пропусне събитието. За утре още не се знае.

Симпатичен разделител, харесва ми. Хубава идея на Меган.

Последна редакция: чт, 15 яну 2026, 08:41 от daviz

# 620
Да, разбрах аз, че не е сигурно дали е достоверно. Просто си разсъждавам дали изобщо би могло да е вярно и да остане скрито.

# 621
Е какво излезе сега - Уилям и Чарлз не са длъжни да плащат данъци, пък те плащат. Останалите хем са богати, хем се крият какво получават, хем още по-богати стават Simple Smile
Понеже ми стана любопитно каква би могла да е логиката на Уилям да не разкрива в подробности данъчния си статус, въпреки че си навлича излишни критики, се поразрових. Изнасям фактологията, всеки може да си направи своите изводи.
Скрит текст:
Британският монарх НЕ плаща данъци до 1993 г.
1992-ра е наречена „ужасната” година от кралица Елизабет – браковете на три от 4-рите ѝ деца се разпадат, включително този на престолонаследника, и за капак – замъкът Уиндзор е обхванат от огромен пожар.
В същото време UK е в страшна икономическа криза с огромни нива на безработица. И тогава възниква резонният въпрос – кой ще плаща за ремонта на замъка.
За да успокои общественото недоволство, кралицата сключва споразумение с правителството и от 1993 г. започва да плаща данък върху личните си доходи и върху доходите от херцогство Ланкастър (нейния частен портфейл). Но никога не е разкривала точната сума.

Чарлз (тогава принцът на Уелс) прави друго – решава да бъде напълно прозрачен. Той публикува годишни отчети, в които се вижда всичко: колко е спечелило херцогство Корнуол, колко е платил за персонал (готвачи, икономи), колко точно е превел на данъчните.

Сега Уилям е принцът на Уелс и е решил, че ще следва модела на баба си, а не на баща си.

Каква е логиката в подхода на Чарлз и каква – в подхода на Уилям.

Когато Чарлз поема херцогството (1969), то далеч не е печелившо. Той обаче го превръща в модерна и изключително печеливша корпорация (управлява го 53 години). Публикувайки подробни отчети, той на практика казва: „Вижте, аз не просто вземам пари, аз създавам стойност, работни места и устойчив бизнес.“ Прозрачността дава доказателство за неговия успех като мениджър. Другата причина е огромното напрежение в британското общество поради тежката икономическа криза, и показвайки всичко, Чарлз лишава критиците на кралското семейство от аргумента, че крие нещо.

Защо Уилям действа различно?
Уилям наследи херцогството като готова, идеално смазана машина за пари, която генерира над 23 милиона паунда годишно – той няма какво да доказва в тази посока – херцогството работи.
Уилям иска да докаже, че той самият е социално полезен. И сега – смята, че ако публикува подробните си данъчни отчети, хората ще се хванат за цифрите – и то кои цифри  - колко милиона му остават за личен живот, т.е. за жълтото, вместо да гледат проектите, които реализира. Затова се опитва да наложи тезата: „Херцогството е частен актив и аз нося отговорност пред резултатите от дейността си, а не пред любопитството за банковата ми сметка.“ Херцогство Корнуол е частно имение, създадено още през 1337 г., именно за да осигурява престолонаследника. Уилям не получава пари от данъкоплатците (Sovereign Grant) за личните си разходи. Освен това той плаща най-високата данъчна ставка (45%) върху доходите си и това трябва да е достатъчно за обществото. Тъй като парите идват от наеми и инвестиции на имението, той смята, че финансовите му отношения с данъчните са негова лична работа, точно както на всеки друг едър земевладелец или бизнесмен. Уилям иска хората да съдят за него по това, което прави с парите за каузите, по които работи, а не колко е платил на градинаря си. Например проектът Homewards за изграждане на социални жилища е финансиран от херцогството. И още - разкриването на подробни числа означава разкриване на разходите за домакинството, персонала и личните покупки на Катрин и децата – можем да си представим какви заглавия ще последват от това. Напълно го разбирам и оправдавам. В крайна сметка Уилям е решил да действа като баба си, не е прецедент.

Припомням и че докато Чарлз беше принц на Уелс, той издържаше освен себе си и Камила, и семействата на двамата си синове. Сватбата на Уилям я поел той, но и кралицата се е включила, защото все пак се жени престолонаследникът. На Хари - само той. В годишните му отчети има специална графа: Финансиране на дейностите на херцога и херцогинята на Кембридж и херцога и херцогинята на Съсекс. Разбира се, гардеробът на херцогините е един от най-обсъжданите разходи. Тъй като дрехите за официални кралски ангажименти се считат за „работни разходи“, те се плащат директно от бюджета на Чарлз. През времето, в което и двамата братя бяха работещи членове на кралското семейство, тези разходи скачат значително. Например през 2018-2019 г. сумата за дейностите на синовете му (включително гардеробите на снахите) е над 5 милиона паунда, докато 2016 – 2017 г., когато са само Уилям, Катрин и Хари, са около 3,5 милиона паунда.

Сега Уилям сам разполага с възможността да управлява всичките тези пари, и един ден ще издържа семействата на Джордж, Шарлот и Луи, ако всички работят за Кроната. Само да са живи и здрави.

# 622
Херцогинята на Единбург днес откри Центъра за предболнично образование в въздушната линейка на долината на Темза.
Софи е техен патрон от 2019 г., като лично е билa транспортирана от службата през 2001 г. за спешна медицинска помощ.

Последна редакция: ср, 14 яну 2026, 20:43 от Chonsi

# 623
  • София
Доста глупаво обяснение от страна на Уилям (или които там са го измислили) защо не публикува информация за платените данъци.
Вярвам че ги плаща, но не е в това  въпросът.
Силно се надявам действията му да не съсипят годините положителни действия на Чарлс по отношение на херцогството.

Последна редакция: чт, 15 яну 2026, 10:25 от Lana

# 624
"Принцеса Ингрид Александра от Норвегия е снимана да обядвала с брат си Мариус в ски курорт в Норвегия. Тя беше видяна в Скигарден в Хемседал, където обядва с по-големия си брат Мариус. Според източници на Se og Hør, Ингрид Александра и Мариус са прекарали дългоочаквано качествено време заедно. Няколко души описват Ингрид Александра като важна и надеждна подкрепа за брат си и е било ясно, че те ценят компанията си."

Явно престъпника няма да спрат да го глезят със скъпи почивки и явно не е обезпокоен, че го съдят.
Като се има предвид, че той е изправен пред 32 сериозни наказателни обвинения в процес, който ще започне през следващите няколко седмици.

# 625
Софи отдавна ми е спечелила уважението. Много сериозна опора са те с мъжа и за Короната.

# 626
  • в сърцето на един мъж...
Доста глупаво обяснение от страна на Уилям (или които там го е измислил) защо не публикува информация за платените данъци.
Вярвам че ги плаща, но не е в това  въпросът.
Силно се надявам действията му да не съсипят годините положителни действия на Чарлс по отношение на херцогството.

Изобщо не е глупаво обяснението. Важно е какво прави, а не парите, които има. Няма как да съсипят положителното направено от Чарлз, защото просто е продължил да прави това, което и баща му, като го е разширил. Не е длъжен, въпреки това плаща данъци и работи за развитието на херцогството.

# 627
Ирена, би ли казала кога Уилям дава изявление  относно управлението на херцогство Корнуол.    Предварително благодаря!

# 628
  • София
А защо Ингрид да не обядва с брат си? Все пак те остават семейство. Освен това не са парадирали, а са издебнати от папараци в личен за тях момент.
Ясно, че Мариус е обвиняем, но не разбирам това осъждане на лични срещи в семейството.

Общи условия

Активация на акаунт