Сладолед и сладоледени удоволствия

  • 81 246
  • 323
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 349
tarlio,
 Торта "Айсберг" изглежда много хубаво и явно по вкус съответства на името си. Това, че е студена ще предположи по-топло време. Hug
А това, което съм чела за италианските сладоледи (джелато) отговаря много на твоята рецепта - много жълтъци, мляко и сметана.
Ето и един сайт с много рецепти за италиански сладоледи (на италиански е, но се разбира)

http://spaghettiicecream.com/events.htm#Coffee%20Gelato

И аз съм забъркала един терин с портокал и шоколад - чакам да се замрази.

# 76
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
ddoychinova, и как я преведе таз рецепта......
И да ми оставиш от терин-а малко и на мен!   bouquet

# 77
  • София
  • Мнения: 3 872
ddoychinova,чакаме снимки!  bouquet

# 78
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Ох, много съжалявам за закъснението да пусна рецептите, които имам. Нямам време да чета цялата тема. Ако някоя рецепта се повтаря, моля да ми пишете на лични- ще я изтрия.

Ванилов сладолед

2 чаши сметана 35  %
4 жълтъка
1 непълна чаша захар
2 ванилии

Жълтъците се разбиват със захарта и ванилията. Сметаната се кипва и се прибавя към жълтъците. Слага се на водна баня и се разбива докато се сгъсти.След като изстине се подлага на замразяване.


Базова рецепта за сладолед

3 яйца
150 гр пудра захар
300 мл 30 % сметана

Жълтъците се разбиват със захарта, прибавя се сметаната и разбитите на сняг белтъци. Замразява се.
За да се получат различни видове сладолед се добавя ванилия, какао,плодове и т.н

Ягодов сладолед
 
400 гр ягоди
175 г пудра захар
500 мл сметана
сок 1\2 лимон

В блендер се разбиват ягодите със захарта и лим.сок, прибавя се разбитата сметана. Замразява се.

# 79
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Сладолед с кисело мляко

6 жълтъка, 750 гр натурално кисело мляко , 0,5 чаша захар, 500 гр плод (ягоди, малини, къпини или боровинки)

Жълтъците се разбиват със захарта, прибавя се млякото и смлените на пюре плодове. Замразява се.


Тартуффо (Tartuffo)

500 гр сладолед ванилия
6 бр бисквити
200 гр горчив шоколад
3 с.л.  масло
1 ч.л. лимонов сок
3/4 чаши пудра захар

Прави се топка от сладоледа, в средата се слага бисквита. Замразява се отново. Полива се с разтопен шоколад, смесен с маслото. Отново се слага в камерата.От лим. сок и пудрата захар се прави глазура с която се украсяват отгоре топките.

Сладолед Диня :
В стъклена кръгла купа се разстила найлоново фолио. Изсипва се тъмно зелен сладолед на тънък слой, след това по-светло зелен, пак на тънък слой. Остатъка от купата се запълва с ягодов сладолед. Замразява се. Разрязва се на резени като диня и се украсява с шоколадови точици- за семки.

# 80
  • Мнения: 349
Джемма,
Страхотни рецепти, впечатли ме - както винаги  bouquet
Ше ги изпробвам непременно, а този с киселото мляко наподобява ли замразения йогурт newsm78
t_ilieva,
ако за превода е сериозно - ще пиша Hug
Това е моят терин с портокал и шоколад (снимката е по-отблизо, за да се видят цветовете)

# 81
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
t_ilieva,
ако за превода е сериозно - ще пиша Hug
Това е  терин с портокал и шоколад (снимката е по-отблизо, за да се видят цветовете)

Да, сериозно е, искам рецептата за терина!
Особено след като видях и снимката!   bouquet

# 82
  • София
  • Мнения: 3 872
ddoychinova,страхотен е!Искам и аз рецептата.  bouquet

# 83
  • Банкя
  • Мнения: 1 292
ddoychinova  bouquet  bouquet
Направих торта по твоята рецепта в началото- 1-ва стр.

Перфектно!!! и мъжът ми я хареса!!!!
Утре подробности
и аз искам рецепта за ТЕРИН-а

# 84
  • Мнения: 349
tarlio,
Радвам се, че си я харесала и благодаря за милите думи,
какво ли не правим за тези мъже Joy

Sorry   за закъснението Embarassed
Рецептата е с много възможности за импровизация и в съставките, и в количеството. Правила съм терин - сметана и разтопен шоколад – хубаво,  но пък е прекалено калорично. Това е олекотен вариант.

Терин  с портокал и шоколад
Течна сладкарска сметана 450 мл. се разбива на крем. Останалите 50 – за гарниране. Сирене “крема” /или друга ricotta/- 3 пакетчета се разбиват с пудра захар според вкуса (аз 3/4 чаена чаша). Масло 60гр. се разтопява и добавя към сиренето - ако сметаната  е ниско маслена. Двата крема се смесват, след което разделят на 3 равни части.
Ароматите са по желание като вид и количество. Избрала съм една класическа комбинация между шоколад, кафе, портокал и хубав алкохол. Консистенцията не трябва много да се втечни (аз слагам по 1 супена лъжица, плод - 2). 
Към първата се добавя разтопен натурален шоколад (50 гр.) и за  аромат - кафе еспресо.
Към втората се добавя фреш от  портокал и портокалови кори (настъргани или захаросани); за цвят капка сладкарска боя.
Към се третата добавя разтопен бял шоколад (50 гр.) и хубав ром/бейлиз и ванилия.
В съд /най-често с правоъгълно или трапецовидно сечение/ се подреждат трите реда.
Замразява се за 4-6 часа. При сервиране се реже на филии със затоплен нож.
Следващата ще е с ягоди.  Laughing

# 85
  • Мнения: 127
Аз си мисля за някакъв нискокалоричен вариант на дом.сладолед.Решила съм да пасирам пресни ягоди,извара и кисело мляко със малко захар.Отгоре ще настържа сурови лешници и ще го замразя,пък да видим какво ще излезе.Някой правил ли е нещо подобно?

# 86
  • Мнения: 467
Мноого ме зарибихте с тази тема  #Crazy особенно с терина  Twisted Evil /на диетка съм/,обаче имам въпрос :Когато се замразява сместа не става ли на ледени кристали и стои ли кремообразен като се отпусне леко?Аз досега все съм се проваляла в правенето на сладолед и съм решила да си купя машинка   Embarassed

# 87
  • Мнения: 349
Мноого ме зарибихте с тази тема  #Crazy особенно с терина  Twisted Evil /на диетка съм/,обаче имам въпрос :Когато се замразява сместа не става ли на ледени кристали и стои ли кремообразен като се отпусне леко?Аз досега все съм се проваляла в правенето на сладолед и съм решила да си купя машинка   Embarassed
zen,
Аз мога да отговоря за терина и сладоледената торта /шахматна -1 стр./
Там има сладкарска растителна и прахообразна сметана /разбити на крем -т.е. с въздух/, шоколад, евентуално масло и сирене "крема" (при терина). Всичките съставки са със сравнително малко съдържание на вода, респ. бъдещи ледени кристали. Добавките - прясно мляко за сметаната на прах, фреш, кафе, алкохол са малък процент като количество спрямо общото.
 А за машинката съм сто пъти ЗА - това е една от тайните за хубав сладолед и не позволява образуването на ледени кристали. Hug

Последна редакция: вт, 08 май 2007, 20:02 от ddoychinova

# 88
  • Мнения: 127
Направих нещо като сладолед с извара и ягоди.Пасирах в голяма купа пресни ягоди,извара и кисело мляко със захар,също нарязах и лешници.Разделих го на 2 части.Едната част направих с бишкоти-ред крем,ред бишкоти в голяма купа и я сложих във фризера.Другата част замразих без бишкоти.В интерес на истината се получиха кристали,когато се замрази напълно.Преди малко го оставих в хладилника и сега вече няма кристали.Според мен трябва да се охлади за няколко часа във фризер ,преди да е напълно замръзнал.Междувпрочем получи се вкусен десерт.

# 89

Общи условия

Активация на акаунт