☃️ Стилът ни според възрастта (40+) Лайфстайл тема за пораснали момичета - Януари '26

• 47 867
  • 506
  •   18
Отговори
# 495
ДХЗ, чудна си и с тази шапка!

Цените на повечето услуги в България все още изостават в абсолютни стойности, поне спрямо Франция...
Фенси, ми те и заплатите в България доста изостават в абсолютни стойности...! 😉

# 496
Да де, ама заплата във Франция и България са несъпоставими.Така че
и цените не могат да са.

# 497
Аз затова написах "в абсолютни стойности", ако е в относителни, е друго...Защото храната и в абсолютни стойности е сравнима, докато в услугите имаше разлика...

# 498
Купих си един сукман, но ми се стори малко "постен".
Нали съм по дантелите, помолих шивачката да ми зашие дантела като полу къс ръкав и най-отдолу по ръба.
Тръгнах да прикача снимки, но ми излиза някаква грешка.

# 499
  • София
Цените на храните и други стоки за бита отдавна са сравними. Това, което поне доскоро беше по-достъпно и евтино, бяха услугите - маникюр, фризьор, козметик, масаж, зъболекар, шивач, ресторант, таксита. Сега това вече не е така.

# 500
  • В заешката дупка
На мен все още ми изглежда доста евтино в България (че и във Франция). Аз плащам за подстрижка на моята къса коса малко над 70 евро. Мъжът ми плаща близо 60. Но тя Исландия не се слави с евтините си цени.

# 501
Мисля, че съпоставката е грешна.Гледаме стандарт и доходи на местно ниво, и тогава сравняване ако има допирни изходни позиции.При еднакви параметри може да има някаква връзка, иначе подобни сравнения няма на какво да стъпят.

Последна редакция: вт, 20 яну 2026, 01:29 от ДХ3

# 502
  • София
В Исландия колко е минималната работна заплата, 3000 евро на месец? Тук е 1/5 от това, и то след скорошното увеличение, което толкова трудно беше прието.

# 503
  • В заешката дупка
Няма грешна и правилна съпоставка в случая. Зависи какво се сравнява и с каква цел.

Сравнението на цени спрямо доходите показва стандарт на живот и покупателна способност. Сравнението на абсолютни цени показва реално ценово равнище. В конкретния случай аз сравнявах именно цени.

# 504
Цените зависят от стандарта. В смисъл, според него можем да кажем едно нещо скъпо ли е или евтино, а не да сравняваме неговата абсолютна стойност. Е, за България, цена от 40€ за маникюр за мен е скъпо.

# 505
  • В заешката дупка
Можем и постоянно сравняваме цени в абсолютна стойност. Хора дори минават граници и поръчват от чужбина, защото им е по-евтино. Тогава точно абсолютната стойност се сравнява, а не дали е евтино или скъпо спрямо стандарта на съответната страна. Просто зависи от контекста и целта на  сравнението.

# 506
В случая става дума само за това, че в България цените са високи спрямо доходите на населението. Търси се по-евтино навън именно заради стандарта. Тук за пример да вземем стоките в един ДМ - едни и същи продукти излизат в пъти по-евтино в същия магазин в Германия. А там стандарта е по-висок...
Както и да е, всеки държи на своето.

Общи условия

Активация на акаунт