Бихте ли живели с мъж, който ви има за даденост?

• 12 878
  • 558
  •   3
Отговори
# 390

Пълно е с работа по часове, на смени, хоум и какво ли не. Море от възможности.
.
Май скоро не си влизала в jobs.bg

Не ми се налага.
Правя интервюта и наемам майки с деца.
От опит говоря. Малки, болни деца.
Ще закъснея и т.н.
Но в голяма част от тези семейства мъжът се включва по-равно. Не тегли само жената, както дамите, които пишат по-горе.

Не знам защо се очаква фирма с цел печалба да проявява разбиране спрямо майка с дете, а мъжът и не и да я оставя да се оправя сама.
Фирмите трябва да улеснят жените за да не се натоварват бащите ли?
Ако и бащата работи във фирма, където HR-ката смята, че не трябва да го улесняват, щото има и друг родител, чудничко ще стане. Добрите компании ценят на служителите си, ето защо проявяват разбиране. Моля, не ни връщайте в 2000-та година.

Когато говоря за почасова заетост, нямам предвид какъвто и да е труд, а квалифициран. Безмислено е от 8 часов работен ден като архитект да се премине на 4 часов като офис сътрудник, например.

# 391
Точно така е. В чужбина повечето майки си остават вкъщи след създаването на децата. Ако искат да работят, то държавата им предоставя доста варианти и условия на по- лек режим и заетост.
И тук има закон, че майки с деца до 2- 3 години не трябва да дават нощни дежурства, ама знаете ли кога се спазва ? Точно никога.
По- скоро няма да те вземат на работа на съответното място или ще ти намерят заместник ( което също е много трудно последните години).

# 392
Има и закон, че до 12 години на детето може да работи отдалечено. Може ли пекар на хляб да се вмести в този закон?
Като ви чете човек, ще рече, че ги правите тези деца за държавата.
Който прецени, че не може да отглежда деца не го прави. Няма задължителна норма за брой деца.
Като ви харесват условията в чужбина се местите.  Хиляди хора го правят.
От 100 кладенеца вода как някой ви е прецакал с тези деца.
Тъжно е да се чете.

# 393
Напротив, гордея се с децата си, и че успях да ги отгледам в държава, която по никакъв начин не облекчава децата и  родителите. И всякаква социална политика или помощ не е насочена за тях  и за  работещите хора, които си плащат данъците и осигуровките, а за малцинствата. Един лев детски не съм взела от тая държава.
Така, че не се оплаквам, а съм горда майка.

# 394

Пълно е с работа по часове, на смени, хоум и какво ли не. Море от възможности.
.
Май скоро не си влизала в jobs.bg

Не ми се налага.
Правя интервюта и наемам майки с деца.
От опит говоря. Малки, болни деца.
Ще закъснея и т.н.
Но в голяма част от тези семейства мъжът се включва по-равно. Не тегли само жената, както дамите, които пишат по-горе.

Не знам защо се очаква фирма с цел печалба да проявява разбиране спрямо майка с дете, а мъжът и не и да я оставя да се оправя сама.
Фирмите трябва да улеснят жените за да не се натоварват бащите ли?

Когато говоря за почасова заетост, нямам предвид какъвто и да е труд, а квалифициран. Безмислено е от 8 часов работен ден като архитект да се премине на 4 часов като офис сътрудник, например.
Абсолютно същото имам предвид и аз....като казах, че няма да си сменя работата, за да давам почивките на сервитьорите в Хепи почасово или уикендите!
И аз като Док към доволна, че успях да отгледам детето си на пълен работен ден и да запазя кариера и професия без да остана домакиня!

# 395
Преместили сте поантата от даденост за мъжа към даденост за децата.
Бих игнорирала детето си заради работа, професия, пост, кариера единствено, ако е хоум офис.
Грам не ми пука какво щяла или не да прави компанията като жертва. Правиш бизнес, наемаш ЖИВИ хора, плащаш им за да ти служат. Грам не щадя нито фирми, нито компании, нито корпорации. Като се стигне да се наемат роботи без деца, роднини, близки, няма да се налага да се съобразяват и са хуманни. След като си купуваш живи хора и уменията им, ще се съобразяваш – да.

# 396
  • По света и у нас
Мноо ясно. Фирмата така те експлоатира, въобще не ми дреме харесвам ли им или не. Използвам ги на макс, както и те изсмукват целичкия ми животец.

# 397
Брей, много писателки тук!?
А поетеси има ли, поетеси?
Че ме напъва да цитирам една епиграма на Радой Ралин за поетесите... Simple Smile
Чудя се има ли някакво развитие в тази област около напредъка на технологиите.
Wink

# 398
  • Somewhere far away
Аз съм с душа на поет.

# 399
Брей, много писателки тук!?
А поетеси има ли, поетеси?
Че ме напъва да цитирам една епиграма на Радой Ралин за поетесите... Simple Smile
Чудя се има ли някакво развитие в тази област около напредъка на технологиите.
Wink
Не е на Радой Ралин, а на Иван Вазов по повод определена, иначе призната особа, ако визираме една и съща епиграма Joy

# 400
  • По света и у нас
Има поетеси, само че не на онази тематика която се визира в епиграмата.

Виж Радой или Вазов, как ревностно пазят местенцето си в гилдията на поетите чрез подигравчийство. Типично за мъжките творци, все кълват, все плюят, все завиждат и мразят, гледат да те смачкат преди да станеш известна че и след това.

Последна редакция: нд, 11 яну 2026, 15:43 от PriMadonna

# 401
  • ES
Не прочетох всичко! Само искам да сложим обратния вариант: Жената работи, въпреки това намира време да спортува, поддържа си фигурата. Отделно расте в йерархията на професията, печели добре. От друга страна мъжът не успява да се реализира по професията, има моменти да е безработен. В къщи не е много активен, не отказва помощ (защо ли се казва помощ като, че ли е задължение само на жената) в домакинството, но предпочита да е на дивана пред телевизора. Съответно с годините се отпуска, тегло, визия се занемарява. Жената неделя спортува сама, ходи на излети, бяга, той спи до късно с оправданието, че е единственият му свободен ден, защото работа му е много часове и сравнително тежка. Сексът почти винаги е изцяло по инициатива на жената и рядко. Е, ще стоите ли с такъв мъж?
Зърнах за гледането на деца в чужбина. Живея в чужбина вече 23 г. Няма друга държава като България, в която майчинството да е 2 г като първата да е почти заплатата на майката преди излизането ѝ в майчинство. Болнични за дете до 9 г няма. Най-много да поиска редуциране на работното време с редуциране на заплатата разбира се, ако работодателя се съгласи. Много майки за да си гледат децата до 2 г отиват на борсата

# 402
  • София
На Запад гроздето все е по-сладко.

Работодателите не са длъжни нищо.
Идеално знам защо не наемат майки с малки деца и защо не дават гъвкаво работно време.
Защото няма как.
Като си болнични, кой ще ти свърши работата? А като е всеки месец за по седмица, вече съвсем няма как да се случват нещата. Наемат още един човек за твоята работа, за да има резерва. Значи разделят заплатата ти на две. Ама това не е ти е ок, нали?
Получава се само в толемите компании, където се размиват нещата и няма само един служител на една длъжност.

Като има боледуващи малки деца, единия път взима болничен майката, другия бащата, или си седят вкъщи по два-три дена, после взимат детегледачка, баба, леля, и тн да доизгледа децата.
Или преценяват на кого работата е по-важна и другия си седи вкъщи.

# 403
  • Mediterraneo
Абе отгледали сме деца на пълен работен ден, ама две години платено майчинство, особено първата, добре платена. Я да трябва да се върнеш на четвъртия месец, на кого точно ще го оставиш това бебе, баща му има 4 седмици бащинство, баби липсват в картинката. Ще качваш стълбичката в службата, ама друг път.

# 404
  • Пловдив
Абе отгледали сме деца на пълен работен ден, ама две години платено майчинство, особено първата, добре платена. Я да трябва да се върнеш на четвъртия месец, на кого точно ще го оставиш това бебе, баща му има 4 седмици бащинство, баби липсват в картинката. Ще качваш стълбичката в службата, ама друг път.
После да не се чудим защо младите жени не искат да се омъжват и да имат деца. Защото за жената бракът и децата значат само повече работа, докато мъжа продължава напред.

Общи условия

Активация на акаунт