САЩ гледат към Гренландия

• 4 232
  • 98
  •   2
Отговори
# 15
Ти виждала ли си човек с деменция или просто така си говориш?

Аз съм виждала. В началните степени изглеждат съвсем нормално и говорят съвсем нормално повечето време, но изведнъж им прищраква и забравят елементарни неща.
Тръмп отговаря 100% на поведението на човек с начална деменция. Та той забрави кой беше президент по време на нападението над Конгреса на 6 януари преди 5 години и погрешно каза, че Байдън е бил.
Три пъти му правят тест за деменция. Правят му 2 пъти MRI.
А и е генетично обременен - баща му имаше и умря с Алцхаймер.

Относно Гренландия, тя е част от Дания от над 600 години. САЩ още не са навършили 250. Така да сложим нещата малко в перспектива. Също моля пишещите глупости да пуснат в Гугъл Treaty of the Danish West Indies и да прочетат какво е това преди да пишат глупости за Гренландия.

Гренландия не е за продажба, за да я купува някой.

Ще копирам какво написах в друга тема:

Преразказвам какво каза един датски депутат по СNN преди няколко часа.
Десетилетия наред САЩ имат пълен военен достъп до Гренландия. През 50-те и 60-те години на миналия век например са имали над 15 000 войника там. Днес имат само 150. Като НАТО съюзници са получавали каквото искат, само е трябвало да попитат. Гренландия и Дания ще се радват американски фирми да отидат и да се опитат да извадят редките денни минерали и метали от земята. Изключително трудни условия са заради леда, но не би било проблем това да се уреди. Само е трябвало да попитат.
Единственото, което САЩ няма в момента, е Гренландия да е щат на САЩ и територия на САЩ. Всичко друго са получили през годините, само е трябвало да попитат.
Според този датски депутат е абсолютна мистерия защо Тръмп изведнъж се държи така, защото реално САЩ няма да получат повече влияние в района от това, което могат да получат и сега. Само да попитат.
Единственото, което САЩ постигат, е да се скарат със съюзниците си. Това е целта на Путин.
Датчаните пратиха войници да се бият в две американски войни - Афганистан и Ирак. 50 датски войника платиха с живота си в чисто американски войни, само защото САЩ са били дългогодишен близък съюзник на Дания в Гренландия.

Започвам да си мисля, че Путин е кукловода, който е нахъсал Тръмп относно Гренландия, за да разцепи НАТО. Това е една от точките в стратегията на Путин за Европа.

# 16
Дементният старец беше преди повече от година. Ако говориш за Тръмп и неговите "закани",такива няма,а покупката на Гренландия се споменава и обсъжда в Америка от поне 10 години,дори по време на Демократите. Факти,които много удобно се забравят,всъщност въобще не се знаят от уж много компетентните сред вас.

Явно не си чула, че премиерът на Гренландия Йенс-Фредерик Нилзен сто хиляди пъти каза на нахалния ви, арогантен и нищожен президент, че "Страната ни не е за продан и бъдещето ни няма да се решава от публикации в социалните мрежи".

Така че няма как да купи нещо, което НЕ се продава. Време е просто да се разкарате!

# 17
Представи си да поканиш най-добрият ти приятел у дома си да му кажеш: ''Чувствай се като у дома си, яж от хладилника, изкъпи се при нужда, пусни си пералнята, гледай телевизия''. И този приятел след известно време ти каже: ''Трябва да взема къщата ти. Това е изключително важно за моята сигурност. Просто трябва да притежавам къщата ти.'' Ти отказваш, но той настоява ''Или ще те изхвърля насила от нея, или ще я купя.'' Ти му казваш, че къщата не се продава, но той може да продължи да е гост с привилегии като преди. ''Не, не, аз трябва да притежавам къщата ти'', продължава да настоява твоя вече бивш приятел.

Ето това е ситуацията с Дания, Гренландия и САЩ в момента.

# 18
Интервю с Професор Тагарев в НоваТВ. Възможен ли е сблъсък между САЩ и Европа за Гренландия.

# 19
Няма да има сблъсък защото Европа просто няма да отговори и ще остави САЩ да си вземе Гренландия. Не си струва да се започва война заради един леден остров, пък бил той и голям.

# 20
По-скоро Европа няма да остави САЩ да вземе Гренландия. Гренландия е част от Дания няколко века по-дълго, отколкото съществува САЩ.
Всички членки на НАТО ще реагират срещу САЩ, може би като изгонят американските войници от европейските бази за начало.

Забелязвам все повече републиканци в Конгреса да усещат, че Тръмп прекалява, и да му се опълчват. Според мен най-вероятното е Конгреса да спре Тръмп, второто по вероятност европейците да изгонят американците от военните бази в Европа, а най-малко вероятното европейците просто да оставят Тръмп да завземе военно Гренландия.

Рубио как се затърча да замазва положението и да говори за покупка, а не за военно завладяване на Гренландия.

# 21
Според мен вече има сблъсък между Европа и САЩ за Гренландия. Дано този сблъсък остане само в спорове и не ескалира. Европа обмисля да изпрати войски в Гренландия.
Цитат
Европейските правителства водят спешни разговори помежду си, след като американският президент Доналд Тръмп поднови заплахите си да завземе Гренландия, дори и с използване на военна сила, ако се наложи. Длъжностните лица вече приемат, че рискът е реален, и обмислят четири основни варианта, предава Politico. Журналистите са разговаряли с официални лица, дипломати, експерти и вътрешни източници от НАТО, за да съставят цялостната картина, показваща плана на Европа да възпре САЩ.
Изказване на Джей Ди Ванс...
Цитат
Вицепрезидентът на САЩ Джей Ди Ванс заяви, че Гренландия е „от решаващо значение“ за отбраната на САЩ и света срещу възможни ракетни атаки от Русия или Китай, а Европа и Дания „не са се справили добре“ с гарантиране на сигурността в района. В интервю за Fox News той коментира една от горещите геополитически теми - публично изявеното желание на Щатите да присъединят най-големия остров на Земята, който е самоуправляваща се отвъдморска територия на Кралство Дания.

По думите му, Копенхаген и европейците не само не са инвестирали достатъчно в отбраната на Гренландия, но и не са се съгласили с аргументите на президента Доналд Тръмп по този въпрос.

"Хората не осъзнават, че цялата инфраструктура за противоракетна отбрана е частично зависима от Гренландия", каза Ванс в интервюто си пред Fox News в сряда.

„Ако, не дай Боже, руснаците и китайците – не казвам, че ще го направят, но ако, не дай Боже, някой изстреля ядрена ракета към нашия континент, изстреля ядрена ракета към Европа, Гренландия е критична част от тази противоракетна отбрана.

Затова си задайте въпроса: „Дали европейците, дали датчаните са направили необходимото, за да осигурят сигурността на Гренландия и да гарантират, че тя може да продължи да служи като опора за световната сигурност и противоракетната отбрана? И отговорът очевидно е, че не са“, смята Ванс.

Тръмп ще стигне "толкова далеч, колкото се налага", за да защитите интересите на Америка, каза още вицепрезидентът на САЩ по отношение на Гренландия.

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 10:11 от Retribution

# 22
  • София
Няма да оставят САЩ да вземе Гренландия, по-скоро войната ще се развие на дипломатическия и икономически фронт. Макар Европа да е слаба и САЩ не процъфтява като доверен международен партньор след невероятните политики на своя "лидер".

# 23
  • До хладилника, който обичам
Не могат да купят това, което не е за продан. Остава им да опитат да организират терористичен акт, който да е насочен към САЩ, или пък - политически размирици.

# 24
Да се надяваме ,че няма да го направят. Че ще си върнат здравия  разум. Даже на избори, че нещо не стана този път. Илън помогна доста, по наш модел.

# 25
Говори се и за възможността Тръмп да поиска Гренландия в замяна на военна помощ за Украйна, т.е Европа да си “запази” Украйна, а щатите да завладеят “западното полукълбо”. Което обаче, въпреки териториалното разширение, ще доведе най-вероятно до съсипване на търговско-икономическите отношения с Европа, и това може да е причината, да не му позволят тази маневра на Тръмп, останалите нормални в тази администрация.

# 26
Това няма да стане.

# 27
Тези не играят на дребно
https://www.dnes.bg/a/2-svyat/706385-beliyat-dom-obmislya-da-pod … 00-hilyadi-dolara
Решили са да е техен и това е.

# 28
Вие бихте ли продали България за 100 хиляди долара или рубли?
Не мисля, че гренландците ще се съгласят. Шесте процента, които искат отпреди, ще вземат парите и ще бягат. Но другите - не.

# 29
Е, аз не съм писала, че е хубаво това, което мислят да предложат, ако наистина го предложат. Аз съм възмутена от претенциите им, но какво от това.

Общи условия

Активация на акаунт