САЩ гледат към Гренландия

• 4 407
  • 99
  •   2
Отговори
# 75
  • София
ЕХ този Тръмп, може би някой го е заблудил, че може да вземе Гренландия на оня свят, след някой и друг месец.

# 76
Срещата на Дания и Гренландия със САЩ е преместена от Белия дом в церемониалния офис на вицепрезидента, намиращ се непосредствено до Белия дом, 16:30 часа( CET).
Тръмп продължава да прилага неговия си модел на “сключване на сделка”, като заплашва до последната минута преди срещата.

# 77
ЕХ този Тръмп, може би някой го е заблудил, че може да вземе Гренландия на оня свят, след някой и друг месец.

Аз мисля, че знам какво иска Тръмп. Тази година САЩ празнуват 250-годишнина от създаването си. През годините САЩ са купили различни територии - Калифорния, Невада, Аляска, много от Midwest щатите. Но Гренландия е по площ много по-голяма от всички тези територии заедно. Тръмп иска да остане в историята като президентът, който е разширил територията на САЩ с най-голяма площ. Нищо, че 98% от територията е необитаема и пълна с лед. Той в предизборните си речи през 2024 каза, че ще разшири територията на САЩ. Явно по този начин.

Бонус са редките минерали и други полезни изкопаеми, които САЩ ще се опита да усвои.
Бляновете на Тръмп нямат нищо общо с националната сигурност на САЩ с други думи. Само чесане на едно тодлърско его, което ще вкара САЩ в трета глуха на световната сцена.

# 78

Аз мисля, че знам какво иска Тръмп. Тази година САЩ празнуват 250-годишнина от създаването си. През годините САЩ са купили различни територии - Калифорния, Невада, Аляска, много от Midwest щатите. Но Гренландия е по площ много по-голяма от всички тези територии заедно. Тръмп иска да остане в историята като президентът, който е разширил територията на САЩ с най-голяма площ. Нищо, че 98% от територията е необитаема и пълна с лед. Той в предизборните си речи през 2024 каза, че ще разшири територията на САЩ. Явно по този начин.

Най-добре е да купи Сибир от Китай

# 79
Аз пък им се чудя на гренландците защо не му дадат цена, ей така някаква бомбастична с хиляда нули - газилион трилион. Да видим откъде ще ги вземе.

# 80
  • Deutschland/HE
Щял да плати 700 млд долара. Интересно с този огромен външен дълг, който е трилиони, от къде ще вземе тези пари...

# 81
https://www.24chasa.bg/mneniya/article/22076597

Инътресна статия от български сайт. Не ми позволява да коирам само текста.

# 82
Щял да плати 700 млд долара. Интересно с този огромен външен дълг, който е трилиони, от къде ще вземе тези пари...
Откъдето си вземат, ще ги напечатат.

# 83
Не това е малко, още трябва да добави.

# 84
Ако ги плащат на "порции",няма да ги усетят. Тази година – $100млрд.,следваща – $50млрд. и т.н.

# 85
Датският министър на външните работи казва, че на срещата е станало ясно, че Тръмп е решен да завладее Гренландия.
Това вероятно е позицията на Ванс.
Но пък е решено да се създаде работна група между Дания и САЩ, която да разгледа притесненията на Тръмп за района.
Според външният министър на Дания американците са казали ''извиняваме се, станало е недоразумение''.
Това вероятно е дипломатът Рубио, който вече два пъти каза, че не става дума за военно завладяване на Гренландия.

Явно Рубио и Тръмп не са на една вълна по въпроса за начина на увеличаване на американското влияние в района. Рубио не е глупав - той е може би най-квалифицирания за работата си в тая администрация. Макар че привидно играе по свирката на Тръмп, няколко пъти вече се вижда, че той е по-заинтересуван от дипломатическо решение на проблема, отколкото военно. При Тръмп и Ванс е обратното - те искат само военно решение. Според мен Рубио в момента е в много трудна ситуация, защото вижда, че неговите усилия за дипломатическо решение са кажи-речи напразни, докато Тръмп и Ванс напъват за военно решение.
В същото време в Конгреса все повече започват да се усещат, че Тръмп съсипва САЩ не само вътрешно, но и международно като е готов за война с НАТО и Европа. Да припомня, че и Канада е в НАТО и че Тръмп не може да разчита на никой при евентуална война с НАТО.

Мярнах някъде снимка на един мъж с тениска със снимка на Тръмп и надпис ''Ако аз не открадна Гренландия, някой друг ще го направи''.

# 86

Природните богатства там струват трилиони. Това е кражба. Дали му е минавало през празната глава, че може би европейците искаме също да копаем там? И ние имаме нужда от редкоземни елементи.

# 87
  • Ю Ес ъф Ей
Може и на порции или направо цялата сума наведнъж, ама само ако е изключително с волни пожертвования от корпорация Тръмп, Мъск, Тил, Карп, Елисън, Жао и сие.
Не и от моите данъци.

Не че ще се случи нещо де. Само пушилка вдигат. Тия неща се решават от Конгреса.
Най-накрая ще се разберат за една цена колко нови бази/инсталации да сложат на острова и цялата драма ще се приключи.

# 88
Никой не коментира как може гренландците да "изберат" за свой премиер...чистокръвен швед или норвежец е?! Явно е назначен от метрополията. Yum

# 89
Не че ще се случи нещо де. Само пушилка вдигат. Тия неща се решават от Конгреса.
Най-накрая ще се разберат за една цена колко нови бази/инсталации да сложат на острова и цялата драма ще се приключи.

За съжаление не мисля, че става въпрос за защита, а за добиване на земя, която в бъдеще искат да есплоатират.

Общи условия

Активация на акаунт