САЩ гледат към Гренландия

• 4 407
  • 99
  •   2
Отговори
# 90
  • Ю Ес ъф Ей
За това също съществуват концесии за чужди компании. Арамко е прекрасен пример. Не се налага смяна на суверинитета.
Според мен е точно заради стратегическото й положение, за да държи САЩ в шах Русия, или по скоро ядрените й подводници и междуконтинентални балистични ракети, а отскоро и Китай, който също започна да навлиза в района.
За гренландските залежи не знам нищо. Ако има нещо по-достоверно като научни доклади бих попрочел. На слухове не бих обърнал внимание.

# 91
Може и на порции или направо цялата сума наведнъж, ама само ако е изключително с волни пожертвования от корпорация Тръмп, Мъск, Тил, Карп, Елисън, Жао и сие.
Не и от моите данъци.

Не че ще се случи нещо де. Само пушилка вдигат. Тия неща се решават от Конгреса.
Най-накрая ще се разберат за една цена колко нови бази/инсталации да сложат на острова и цялата драма ще се приключи.

Попита ли Конгреса при акцията във Венецуела? А когато бомбардира Иран? Мислиш ли, че ще ги пита и сега? Всеки момент Израел ще направи голяма беля в Иран, но не и без помощта на САЩ.

Катарските бази са предупредени и евакуирани частично, маса държави теглят хората си от Иран. Но това се очакваше, когато един луд управлява военната мощ на САЩ, а 75 милиона други луди му дадоха това право.
Всички ще ядем дървото.

След канадците, нидерландците и немците, сега и шведите са изпратили военни части в Гренландия.

# 92
Датчаните “печелят” време, което се оценява като правилна дипломатическа тактика. Никой не е очаквал срещата да приключи с окончателно решение.  Тръмп е непредсказуем, но си има достатъчно вътрешни проблеми, които не знам дали ще му позволят да “завладява” нови територии.

Майката на гренландския министър- председател е гренландка, а баща му- датчанин, което е достъпна информация за владеещи, най-малкото английски език.

# 93
За това също съществуват концесии за чужди компании.

Условията едва ли ще са изгодни за европейците.

# 94
  • Ю Ес ъф Ей

Попита ли Конгреса при акцията във Венецуела? А когато бомбардира Иран? Мислиш ли, че ще ги пита и сега? Всеки момент Израел ще направи голяма беля в Иран, но не и без помощта на САЩ.

Катарските бази са предупредени и евакуирани частично, маса държави теглят хората си от Иран. Но това се очакваше, когато един луд управлява военната мощ на САЩ, а 75 милиона други луди му дадоха това право.
Всички ще ядем дървото.

След канадците, нидерландците и немците, сега и шведите са изпратили военни части в Гренландия.

Ще се съгласиш ли че има разлика между военни операции и присъединяване на чужда територия? Президентът има някакви по-широки правомощия за военни операции на чужда територия. След 9/11 се приеха сума ти закони точно в тая посока като Authorization for Use of Military Force. Операцията в Пакистан по залавянето на Осама, Neptune Spear също не беше одобрена от Конгреса.

Каква Американска територия ще е Гренландия, ако не е одобрена от законодателния орган на САЩ? Абсурд. Вие съвсем си мислите, че законите вече не важат тук, колкото и да й се иска на сегашната президентска администрация. Затова масово федералните съдии ги бият през ръцете, когато й обжалват актовете.

Съвсем друг е въпросът, ако гласовете в Конгреса са налице за анексиране на Гренландия. Аз не мисля, че това е така, дори в сегашния Конгрес. Да не говорим, че преди края на годината той ще изглежда по доста по-различен начин.

# 95
Ей, какво нещо е деменцията. В прес конференция сега журналистка пита Тръмп за acquiring Greenland by force и Тръмп казва ''Не съм казал това, ти го казваш.''
Явно не помни заплахите от последните дни.
Или пък някой го е брийфнал за Конституцията и член 6? Simple Smile

Норвегия също е пратила военен персонал в Гренландия.

Последна редакция: ср, 14 яну 2026, 23:25 от Fenris

# 96
Ами честно казано след последните седмици действително си мисля, че законите ви са вече врата в полето. Когато и както им отърва на републиканците, тогава ги прилагат.

# 97
Какво вика Тръмп-сигурност ала-бала.
Бизнес с Путин била работата, ама бизнес без Европа.
https://www.politico.eu/article/russia-us-saudi-arctic-energy-rd … e-russia-capital/
Russia and US eye joint Arctic energy projects after Saudi talks
Само Тръмп може да спаси Путя.

Последна редакция: чт, 15 яну 2026, 09:16 от llo.

# 98
То затова Путин си избра Тръмп за президент в САЩ. Защото му е удобната пешка. Камала Харис нямаше как да я върти така.

Коментарите във фейсбук под поста на Ню Йорк Пост, където се съобщава за вътрешния кръвоизлив на убиеца на Рене къртят.
''За синина не те карат в болница''
''Е, синината също е вътрешен кръвоизлив.''
''И аз имах вътрешен кръвоизлив след като чукнах лакътя ми във вратата, но не застрелях вратата и не отидох да ме приемат в болница.''
''Всички видяхме видеото, където спокойно си ходеше напред-назад.''
''Синина през бронежилетката, докато тя едва караше?''
''Всеки, който е ходил пеша на пълен паркинг е бил в по-близък досег с бавнокараща кола от него''.
''Дайте видеото, където е бил досега с колата, защото не се вижда такъв от наличните видеа по нета.''
''Рикошет от стрелбата със сигурност е причинил вътрешен кръвоизлив в пръста на спусъка.''
''Хммм .... кървяща язва?''

Последна редакция: чт, 15 яну 2026, 09:39 от Fenris

# 99
Интересна статия за бизнес отношенията между Тръмп и Лаудър и апетита към Гренландия. Крючков е бил близък с Лаудър, а също е вербувал Тръмп.
https://www.politico.com/magazine/story/2017/11/19/trump-first-m … scow-trip-215842/
Скритата история на първото пътуване на Тръмп до Москва
През 1987 г. млад предприемач в областта на недвижимите имоти пътува до Съветския съюз. Почти сигурно пътуването е организирано от КГБ.

Общи условия

Активация на акаунт