Термин Юни 2026 - тема 2

• 10 632
  • 445
  •   1
Отговори
# 435
За Варна, категорично и този път ще бъда в АГ, първия път останах изключително доволна, лекарите, екипа, следродилната грижа... бях на 7ми етаж и плащах и сега пак ще плащам, надявам се да получа същото отношение и грижи, както тогава. Екипа ще ми бъде същия, още не съм говорила с тях, предишния път се срещнахмя някъде около 8 месец.

# 436
Включвам се да кажа, че снощи все пак отидох да ме погледнат – наред са бебетата и плацентите им. Каза ми да пия Но-шпа при нужда и Магнезий, както досега. Лекарката ми обясни, че са добре защитени и че всяко бебе може да понесе удар със средна сила. Обясни ми го по следния начин – ако болката е била до 5 по скала от 1 до 10 и е отшумяла сравнително бързо, в 99% от случаите няма повод за притеснение. При болка над този праг обаче е задължително да се направи преглед.

# 437
Браво, че всичко е наред. И аз понякога с малкия се понапрягам в игрите, обличането и т.н. Не е лесно бременна с 2 годишно дете. Той си иска гушкане, боричкане, дърпа се, тича, понякога къпането, обличането, приготвянето за излизане са ад. Чакам с нетърпение да се стопли времето, поне по-леки дрехи и обувки да носим. Въпреки че тогава тежестта ще идва от другаде Blush

При мен вчера ужасни крампи в прасеца и леко стягане ниско долу, но с магнерот 3 по 1 сега съм ок.

# 438
Момичета, може ли да ми кажете как се изчислява обезщетението при болничния преди 45 дни преди раждането, при нетно и брутно възнаграждение над максимално осигурителният доход? Процент от нетото, процент от брутото, или процент от максимално осигурителния доход, който е 4130 лева?

# 439
  • София
Процент от максималния осигурителен праг. Изчислява се 2 години назад и не съм сигурна дали ще влезе и период с по-нисък МОП, че нали го вдигаха.

# 440
А пък аз искам да се оплача - подлъгах се ужасно и преведох пари на една жена, която продаваше детски артикули - 100 евро за раница за носене на бебето и една люлка по PayPal. Платих, тя веднага отговаряше, че ще ги прати на другия ден с номер на пратката и тн, но не изтри обявите, естествено. Помолих я много учтиво два пъти, защото виждах,че в платформата Vinted, тя постоянно получава запитвания за тези артикули и е непрекъснато на линия. Казах и, че съм бременна и сме спестявали тази пари за бебето. За нас не са малко пари. Никаква реакция. Нз каквъв човек трябвада си да лъжеш бременни...

Явно схемата и е да събира парите за артикулите на колкото повече хора,да прибере едни 1000/2000 евро и след това да се покрие и да не изпрати нищо, да не отговаря на съобщения повече...

Не се лъжете като мен особено за запазени бебешки артикули, докладвах профила и на платформата, те казаха, че тя не нарушава никакви техни правила и всичко е онлайн и си се продава като топъл хляб.

# 441
Момичета, може ли да ми кажете как се изчислява обезщетението при болничния преди 45 дни преди раждането, при нетно и брутно възнаграждение над максимално осигурителният доход? Процент от нетото, процент от брутото, или процент от максимално осигурителния доход, който е 4130 лева?

Болничен преди този от 45 дни се изчислява, като 80% от средномесечния осигурителен доход ( или 80% от МОП ако го достигаш) за последните 18 месеца. Не съм сигурна обаче ако през тези 18 месеца МОП е бил различен, а мисля че те го увеличават всяка година, дали не смятат средното.

# 442
А пък аз искам да се оплача - подлъгах се ужасно и преведох пари на една жена, която продаваше детски артикули - 100 евро за раница за носене на бебето и една люлка по PayPal. Платих, тя веднага отговаряше, че ще ги прати на другия ден с номер на пратката и тн, но не изтри обявите, естествено. Помолих я много учтиво два пъти, защото виждах,че в платформата Vinted, тя постоянно получава запитвания за тези артикули и е непрекъснато на линия. Казах и, че съм бременна и сме спестявали тази пари за бебето. За нас не са малко пари. Никаква реакция. Нз каквъв човек трябвада си да лъжеш бременни...

Явно схемата и е да събира парите за артикулите на колкото повече хора,да прибере едни 1000/2000 евро и след това да се покрие и да не изпрати нищо, да не отговаря на съобщения повече...

Не се лъжете като мен особено за запазени бебешки артикули, докладвах профила и на платформата, те казаха, че тя не нарушава никакви техни правила и всичко е онлайн и си се продава като топъл хляб.

Бих добавила по никакви подобни платформи да не се превеждат пари на разни хора предварително. Винаги съм си поръчвала с наложен платеж и преглед. Изключвам разбира се сайтове, които може да платиш само онлайн, но те имат ясна политика на връщане и никога не съм имала проблеми.

# 443
Пусни сигнал в КЗП според мен. И ако питаш мен я публикувай по всички групи за майки. Какви са тия хора срам нямат ли.

# 444
Винаги купувам и продавам през Винтед. PayPal само в някакви крайни случаи за дребни суми.

# 445

Болничен преди този от 45 дни се изчислява, като 80% от средномесечния осигурителен доход ( или 80% от МОП ако го достигаш) за последните 18 месеца. Не съм сигурна обаче ако през тези 18 месеца МОП е бил различен, а мисля че те го увеличават всяка година, дали не смятат средното.
Да, смятат спрямо МОП, който е бил за съответната година, а не този, който е към днешна дата.

Преди имаше много хубав калкулатор в сайта на НОИ за прогнозно изчисление на майчинството, ако имате изваден ПИК номер. Наскоро се опитах да го използвам ама заради смяната на сайта ли, не знам, ама нещо не работеше като хората.

Blair, много неприятно, съжалявам… никога пари предварително, особено на частни лица по разни платформи.

Общи условия

Активация на акаунт