Термин Юни 2026 - тема 2

• 9 891
  • 407
  •   4
Отговори
# 390
  • София
С първата бременност ходех на фитнес. Мисля че, щом няма дискомфорт и противопоказания, не би трябвало да е проблем.
След първата бременност почнах да бягам и преди тази бременност бягах по 10-15км 3-4 пъти в седмицата. Сега ми е позволено да бягам по 3-4км при положение, че следя пулса.
Нямам оплаквания и шийката е 4см

# 391
Ако тялото познава спорта и си е свикнало, няма лошо. Аз гледам даже да не тичам след трамвая Grinning Не за друго, ами не знам коя подскачаща част от тялото да държа, пък и да не взема да се спъна и да се потроша.

Днес отскочих до един базар за стари вещи и беше толкква претъпкано, че взех детето ма ръце, за да не го смаже някой в навалицата. Отели ми се волът, докато излезем. Или тя е станала наистина тежка, или всичко вече ми тежи много.

# 392
Аз лично бих избягвала тичането ако преди това не съм го правила. Има си риск от повишаване на пулса над позволените граници и самото движение на подакачане също не е окей. Като цяло най-важното е от каква начална позиция тръгваш. За мен е окей както кукличка е написала от 15-10км да правиш 3-4км е супер. Вдигане на тежести също може с намалени килограми. Аз не споттувам, но от време на време правя разтагания или нещо много леко от сорта на клекове, напъди. Особено в последно време не знам дали заради зимата или заради болките повече лежа, но не ми се отразява добре.  Мисля да позачестя "спорта" да видим какво ще правя с моята подвижда 10.500кг "гиричка"

# 393
Ха-ха, Лютиче, разсмя ме😁

Оо, аз не тичам, само ходя по пътеката, дори не мога и да си представя да се затичам - ще почина от недостиг на въздух 😂 Чакам да се затопли малко времето и да подновя разходките в парка.
Иначе с тежести до 2кг правя някакви упражнения главно за ръце и гръб. Като цяло си ме е страх да не прекаля и през цялото време се проверявах да не ми е твърд корема, но беше добре, дори накрая се чувствах заредена с енергия  😁

# 394
Аз преди да забременея си тренирах във фитнес. Бях твърдо убедена да продължа, но още в 6г.с. имах зацапване и носък прогестерон та ми казаха до края на 1ви триместър почивка. После вече ми казаха че е ок, ама аз така и не се върнах. Разходките ми се отразяват страхотно.
Иначе на мен на всяка ЖК ми мерят шийката и кръвотока към матката. А това с болката при уриниране и на мен ми се случва. Но не е да кажем като при цистит с парене, ами някак си все едно е отгоре на самия мехур. Предполагам че се случва, като бебето е в конкретна поза.

# 395
Има ли някой с ниска плацента? И има ли наистина шанс да се вдигне?

И изпратиха ли ви вече на офталмолог? Може ли да препоръчате някой за София?

# 396
На офтамолог не се ли ходи само, ако носиш висок диоптър, който е минус. Аз също нося очила, но съм с диоптър плюс, лекарката нищо не ми е казала по темата. Иначе мога да препоръчам очната клиника в 18 ДКЦ в София. Доста са добри, работят и с ДЗО, ако имате.
Аз пък да питам вие ще правите ли фотосесия за бременни. Кога мислите да я направите и къде?

# 397
Не искам фотосесия за бременни, но ще си направим с новородено. Единственият проблем е, че фотографката, която ни направи предишната, е в майчинство. Много ми се искаше снимките да са в един стил Sad

# 398
Моята плацента беше ниска, но се вдигна още около втората ФМ. Лекаря каза, че предвид, че съм висока и с дълъг торс било съвсем очаквано и него не го е притеснявало.

За фотосесия, едва ли ще си правя, най-много някакви снимки вкъщи да си щракнем, но поне да порасне още повече корема 😅

Как съм се напрегнала тези дни обаче.. Мисля по-насочено вече къде ще раждам, проучих си, събрах си мнения от форума и от познати, тъй като съм си решила, че около 30-та сед. вече трябва да го имам измислено, за да знам и къде ще ходя на тонове и да се запозная повече с конкретния лекар.

По принцип гледам да не го коментирам с родата и разни хора, но споделих на приятели, които скоро имаха детенце и те едва ли не с насмешка ми отговориха, че освен ако не е в Майчин дом, то да не се излагам.. Знам, че там са всички специалисти и не дай боже да има някакви проблеми, това е мястото, но предвид, че към момента имам една изключително спокойна и нормална бременност, не виждам причина изобщо даже да обмислям МД като вариант, просто не го чувствам. Те имаха малко проблемна и рискова бременност и ги разбирам откъде изхождат, но ми стана супер тъпо, предвид че знам историята как е минало всичко при тях, да ми обясняват после как било супер.

Днес бях и на женска консултация и лекарката ми също се фрапира, как така не съм искала да раждам в Майчин дом.. Не знам аз ли съм докачлива тия дни или всички са малко екстремни, но да ми натякват как, ако не съм там, направо да отписвам и мен, и бебето, е меко казано ужасно..

Сори за дългия пост момичета, трябваше малко да излея. На каква вълна сте вие, решили ли сте вече къде ще се насочвате?

# 399
За фотосесията – решихме все пак да направим. С първата бременност бяхме при една фотографка, но останах разочарована. Беше ноември, малко преди Коледа, и ни покани в студиото си. Оказа се, че детето ѝ – тогава на 4 години – е болно и го беше оставила да спи на пода до елхата… Направо се шокирах. Да не говорим, че снима бременна жена, докато болното ѝ дете е вкъщи. А и самите снимки накрая не бяха нищо особено. По-добре да не навлизам в повече подробности.

Сега, след доста търсене, избрах г-жа Череша. Навсякъде цените вече са станали доста високи, но за мен беше важно да остане хубав спомен. Това най-вероятно ще е последната ми бременност – и то много изстрадана и за двама ни. В края на месеца е фотосесията и се надявам този път да съм наистина доволна.

Относно болниците – първото си дете родих в Правителствена болница. Там по принцип по-често правят секцио, а аз почти по чудо родих нормално 😅 Разбира се, има и плюсове, и минуси, но ако сега бях с едноплодна бременност, пак бих избрала тях. За нормално протичаща, особено втора бременност, според мен е много добър вариант. Условията в отделението са на ниво – стаите са хубави, всяка със собствена баня и тоалетна и балкон с гледка към парка. В родилна зала акушерките са малко на късмет – зависи от смяната. Храната не е нещо впечатляващо, но става. Неонатологията е ок – ако ти е второ дете и си по-спокойна, няма проблеми. Грижат се добре за бебетата, когато са при тях, но не обичат много да им се задават въпроси и да ти обесняват. Отделението не е голямо и няма усещане за масовост, което на мен много ми допадна.

Сега, с тази бременност, доста се колебаех, но в крайна сметка избрах Майчин дом – основно заради лекаря, който ще ме изражда, и заради добрата неонатология, ако близначките се появят по-рано и имат нужда от кувьоз. В началото изобщо не исках МД, но след като прочетох повече мнения, разбрах, че не е толкова страшно. В крайна сметка здравето на мен и децата ми е по-важно от това дали някоя акушерка ще е по-намръщена или какви точно са условията. Разбрах, че на 12-ия етаж условията са сравнително нови и има и единични стаи, което за мен е голям плюс, особено с две бебета.
Имам позната, която роди първото си дете в Токуда – плати доста сериозна сума. Беше доволна, но не и особено впечатлена. Следващите си две деца роди в Майчин дом.
В Надежда лично аз не бих отишла – стана много масово и според мен претъпкано. Четох, че двойни стаи са ги направили тройни, като са добавили още едно легло… За тези цени – не, благодаря.

Следя се в Щерев. Малко съм на кантар дали бих и раждала там, защото напоследък чета и негативни коментари, но ако трябва да избирам между Щерев и Надежда, бих предпочела Щерев.

В Шейново имам познати родили там - при Вецев и Велев, и трите бяха много доволни от грижите. Четох, че вече и неонатологията на Шейново е с трето ниво на компетентност и оборудване.

За другите болници нямам лични впечатления и не мога да дам мнение.

# 400
Ние ще правим фотосесия този петък - аз в момента съм 25 седмица, но както и по-рано съм се оплаквала, си пълнея на доста добро темпо, та мисля, че съм достатъчно бременна за целта 😁 Първата бременност ми беше по ковид и много неща нямах шанса да направя, включително това, така че сега се възползвам. А и не мисля да бременея повече също.
За болниците, подкрепям, че Надежда е брутално масово - още когато аз раждах там миналия път. Ако действително са направили двойните стаи тройни, това вече ще е скандално - не виждам как ще се съберат три легла в тази стая. Аз ще пробвам в Майчин дом този път заради конкретния доктор и засега като ходя на прегледи, нещата са ок - не виждам нищо фрапиращо и никой не е груб. Имала съм два мисета в болницата и двата пъти се погрижиха за мен на високо ниво. И аз мисля да ходя на 12 етаж, но не съм решила дали искам еденична или двойна стая все още.
Чувала съм само хубави впечатления за Токуда, но нямам лични и неонатологията се води на същото ниво като в МД.
В Щерев една приятелка роди и двете си деца и е доволна, но да се следиш и раждаш там си излиза скъпичко и ако нямаш допълнително здравно, не знам колко е смислено.

# 401
Аз съм на мнение че Майчин дом, да имат добра неонатология, но имам няколко познати които простоги държат  по една две седмици там, което ее просто за точене на касата, момичетата нямат никакви оплаквания или пък проблемна бременност, не съдя и не искам да прозвучи така, просто това са моите наблюдения.
quote author=Evelyn21 link=topic=1844452.msg50806555#msg50806555 date=1770761125]
Моята плацента беше ниска, но се вдигна още около втората ФМ. Лекаря каза, че предвид, че съм висока и с дълъг торс било съвсем очаквано и него не го е притеснявало.

За фотосесия, едва ли ще си правя, най-много някакви снимки вкъщи да си щракнем, но поне да порасне още повече корема 😅

Как съм се напрегнала тези дни обаче.. Мисля по-насочено вече къде ще раждам, проучих си, събрах си мнения от форума и от познати, тъй като съм си решила, че около 30-та сед. вече трябва да го имам измислено, за да знам и къде ще ходя на тонове и да се запозная повече с конкретния лекар.

По принцип гледам да не го коментирам с родата и разни хора, но споделих на приятели, които скоро имаха детенце и те едва ли не с насмешка ми отговориха, че освен ако не е в Майчин дом, то да не се излагам.. Знам, че там са всички специалисти и не дай боже да има някакви проблеми, това е мястото, но предвид, че към момента имам една изключително спокойна и нормална бременност, не виждам причина изобщо даже да обмислям МД като вариант, просто не го чувствам. Те имаха малко проблемна и рискова бременност и ги разбирам откъде изхождат, но ми стана супер тъпо, предвид че знам историята как е минало всичко при тях, да ми обясняват после как било супер.

Днес бях и на женска консултация и лекарката ми също се фрапира, как така не съм искала да раждам в Майчин дом.. Не знам аз ли съм докачлива тия дни или всички са малко екстремни, но да ми натякват как, ако не съм там, направо да отписвам и мен, и бебето, е меко казано ужасно..

Сори за дългия пост момичета, трябваше малко да излея. На каква вълна сте вие, решили ли сте вече къде ще се насочвате?
[/quote]

# 402
Аз съм на същото мнение за болниците като цяло. Ако бременността си протече нормално и няма проблеми с бебето, ще ходя в болницата (имаме две в градата) без специално ниво неонатология.
За съжаление затвориха отделението, където раждах преди, но голяма част с преместиха в друга болница и смятам да избера нея. Предполагам, че условията ще са същите. Пък акушерките са си на късмет. Предния път изкарах по две смени на всяка акушерка за деня (33 часа раждане) и всички бяха много мили. Особено като идваха на следващия ден на работа и пак ме намираха в родилна зала Grinning

# 403
Здравейте, аз също съм се насочила към Майчин дом като се колебаех между МД и Токуда. Но в крайна сметка се спрях на лекар за които прочетох прекрасни отзиви и предвид че неонатологията е на най високо ниво бих избрала МД. Условията в стайте били много добри особено на 12 ет и има възможност за самостоятелна стая. Честно казано още не съм се настроила съвсем да този етап и да бъда честна никъде не ми се ходи още 😀😀

# 404
Ох, дано не ме държат дълго, но аз така или иначе ще си платя пакет раждане, та се надявам да не им се налага да точат касата баш с мен.
При мисета, докторът си ме пусна вкъщи при детето.
Вярвам и се надявам, че ако всичко е наред, никой няма да ни държи ей така 😊🫶

Общи условия

Активация на акаунт