Термин Юни 2026 - тема 2

• 10 077
  • 418
  •   5
Отговори
# 405
Какви са цените в майчин дом за здравноосигурени с доплащане?

И може ли някой да изпрати снимки на самостоятелните стаи?

# 406
  • Стара Загора
За болница в Стара Загора няма голям избор, та съм се насочила от самото начало.
Относно фотосесията - много ми се иска да направим, тъй като ми е 1-ва бременност, а и едва ли ще се навия скоро за 2-ра. 😂 Може би ще е по-нататък, защото коремът ми не е оформен като на бременна жена, а като наддала килограми. 😂😂

# 407
Какви са цените в майчин дом за здравноосигурени с доплащане?

И може ли някой да изпрати снимки на самостоятелните стаи?

Снимки на самостоятелните стаи се въртяха във ФБ групата Раждане в Майчин дом - София.
Говоря наизуст, но с избор на екип - естествено раждане към 1850лв, секцио - 2050лв (не съм сигурна за точните суми, а може и да се променят предвид еврото). За секциото си доплащаш някакъв комплект, който е 135лв. Ако искаш двойна стая - 90лв, единична - 180лв и май има някакъв апартамент за 250лв на вечер.
Разбира се може да отидеш и без избор на екип и стая, съответно няма да плащаш тези суми.

# 408
При мен забременяването беше много чакано, поради мъжки фактор, последва мисед ии доста добре се погрижиха за мен в Надежда, и просто останах тяхна пациентка и съм свикнала с лекарите, иначе тук където живеем трябва да избера Монтана или Враца а условията и на двете места не са много ок. Парите в надежда си признавам за мен са много, но сме започнали вече и явно там ще си остана и за раждане

# 409
Аз раждах в Софиямед, сега отново там. Основна причина, че наблюдаващият ми АГ, при който ходя от много години, работи и там и изражда. Правила съм и 2 операции при него там. ОК са условията, стаите по 2 човека, има и вип. Неонатологията е ок, внимателни са, всеки ден идваше и консултант по кърмене. През декември 2023г. раждането беше около 1500 лв.

# 410
Тези дни във фб някаде прочетох много лоши отзиви за майчин дом, по точно за 12 етаж, ще провяря дасъм сигорна във това което пиша.
Ето го въпросния пост
Здравейте, не искам да ме познае някой защото съм още тук. Преди ден родих в майчин дом софия. Има ли мами скоро раждали тук да споделят какво беше отношението към вас и общото преживяване . На 12 ти етаж съм, първо раждане. Чудя се дали само на мен ми си измислят разни диагнози без покритие и хигиената за толкова пари грам не струва. Никой не ми обеснява нищо като попитам получавам треснати отговори от типа ,, не знам,, има си определни часове за такива въпроси,, не им е тук мястото за такива неща,,. Безкрайно съм разочарована от отношението на етажа има ли къде да се обърна да подам жалба. Хигиената е под всякаква критика пък да не говорим за храната!

# 411
Хората са различни, очакванията също. Аз признавам, че ако имам нормално протичаща едноплодна бременност, няма да отида да родя в Майчин дом.
Но всеки сам си преценява защо отива там, какво очаква да получи и какви са му изискаванията и какво му се предлага в съответната болница.
За отношение и обстановка като в Токуда, където раждането излиза около 5000-6000 лв, не може да се очаква в МД за двойно и тройно по-малко пари.
Аз като цяло съм перде в такива ситуации и как някой ми е отговорил или погледнал, не може да ме срине до такава степен, че да се жаля в постове. За мен е важно и аз, и децата ми да излезнем живи и здрави. Няма да си ставам роднини с тези хора, вероятно повече никога няма и да се видя с тях.

# 412
Не е въпросът толкова в думите и излъчването, колкото в действията. Масово в България са груби при прегледите, груби при следродилната грижа. След Х часа болки не искаш да те боли повече и малко човешко отношение би било от полза. Не всичко може да е джаста-праста и айде следващата.
Докато бях в болницата с дъщеря ми превръзката ми протече и имаше малко петно кръв на чаршафа. След толкова истории на други родилки направо ми беше неудобно да помоля за нов. Вече си представях как ще ми се развика някоя, че не съм внимавала и сега да си лежа в мизерията до края. Е... редно ли е това да се приема за нормално и да е първото, което си мисли една родилка?

# 413
Съгласна съм, че не е нормално, но за съжаление реалността е такава в България. Докато възнагражденията са ниски, няма да има достатъчно нови кадри. Работи се с намален персонал и липсва конкуренция за местата, което позволява на някои хора да си позволяват неподходящо поведение, защото знаят, че трудно биха били освободени. Разбира се, не говоря за всички, а за онези с по-елемнтарно поведение.
И това не се отнася само за болниците – същото се наблюдава и в детските градини, яслите, училищата. За щастие в детската градина попаднахме на прекрасни учителки и към тях нямам никакви забележки, но опитът ни в яслата беше много неприятен. За съжаление, това е положението.

# 414
Не е до възнаграждението, а до хуманното отношение. Не вярвам изведнъж да стана насилник, защото ми плащат малко. Това е една от професиите, за които трябва отдаденост и страст, а не просто една диплома.
Но за другото си права. Ако не са тези, няма да е никой. Не е една и две болници затварят, защото няма кой да работи там. С този темп, който няма пари, ще ражда вкъщи като едно време, защото болница ще има само в областния град.

# 415
А дами от Пловдив има ли? Къде сте се ориентирали да раждате?

# 416
  • София
Първия път раждах във Вита,  не останах доволна, а и лекарят ми вече не работи там, така че този път съм се ориентирала към Токуда. Неонатологията им е същото ниво, като МД.
Имам доста познати в раждали в Майчин дом и всички са си на мнение, че са добри лекарите, неонатология и тн,  но условия и отношение под всякаква критика. Точно преди месец задържаха моя близка за 8 дни! без никакви усложнения, а с измислици. Тотално се срина, защото голямото дете ѝ липсваше. Наскоро имаше история даже по новините за акушерка, която била шамари на родилка. Animal See No Evil За каква хуманност говорим само.

За мен е важно да се чувствам спокойна в такъв момент. Което ми напомня, че неонатологията във Вита е под всякаква критика и предишния път ме разреваха, като не ми даваха бебето, нито информация за него..

Общо взето всеки си чете и преценява какво му е важно, какво може да си позволи, къде ще е удобно, спокойно и т.н. и никой не трябва да си налага мнението.
Бих добавила и че сега се започва. Тепърва ще си дават мнението как да раждаш, как ще си храниш бебето и тн и тн

# 417
Аз съм пред дилема дали да раждам в АГ-то във Варна или Майчин дом Варна. По време на бременността два пъти лежах в АГ-то заради хиперрмезис, условията не са кой знае какво но пък имат доста добра неонатология. В МД условията са по добри но лекарите не ме кефят, освен това е и доста скъпо. Аз незнам дали като съм с направление трябва да доплащам за самото раждане де. Нямам предвид някакви специални условия а самото раждане. Все още се лутам между двете. Няма да избирам екип, АГто който ме следи не изражда и каза, че скоро ще обсъдим къде и как да раждам. Някой има ли наблюдения за варненските болници?

И още нещо... Вие започнахте ли с покупките за бебешоните или ще чакате последният момент?

# 418
Даже съм готова с пазаруването. Има още дреболии, но ако утре ми е терминът и се роди, няма да ми липсва нищо.
От големите неща се чудя дали да си купя слинг. С първото бебе ни дадоха, но беше много дебел и се сварявахме. Сега приятелка пак ни даде, но и нейният ми се струва доста плътен. Иска ми се да си взема по-тънък и еластичен, но доста му се чудя. Май ще е в последния момент, ако изобщо реша. Пък ако се роди по-големичък, направо в раницата. Доста ще ме улесни.
А, и леглото е при познати и трябва ММ да отиде да го вземе и приготви, докато сме в болницата.
И май-важното, което още не е на дневен ред - консултация със специалист по кърмене. Имам няколко въпроса, които искам да изчистя.

Общи условия

Активация на акаунт