Проблем заради име на бебето

• 6 799
  • 221
  •   1
Отговори
# 90
Сега е името, после ще се почне с глупостите - трием бебето със сол, не ползваме памперси, а пелени понеже навремето така са правили, топим бибероната в мед, те навремето и по нивите са раждали, какво знаем ние... ехеее нищо не знаем.

# 91
  • София
Няма никакво значение дали името е Тонка, Бонка или Донка.
Въпросът е, че никой извън майката и бащата няма право да  има претенции, относно името на бебето. Може да си каже мнението, но дотам.
А младите пък трябва да са обединение и да си знаят, че изборът на име е тяхно изконно право и въобще да не допускат друг да им налага мнение.

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 18:02 от Светулчица

# 92
Не бих се конфронтирала на този етап. И без друго, този тип свекърви не отбират от нищо.
Минимум контакт, и никакви съвети не бих взела от такава дама.

# 93
  • София
Сега е името, после ще се почне с глупостите - трием бебето със сол, не ползваме памперси, а пелени понеже навремето така са правили, топим бибероната в мед, те навремето и по нивите са раждали, какво знаем ние... ехеее нищо не знаем.

Еее, може и да не е на 100+ години и да настоява бебето да го мажат със сок от амброзия, да пие чиста роса и да практикува източни техники за постигане на Нирвана от 2-месечна възраст.
Важното е, че клекнат ли за това изключително лично семейно решение, тепърва ще трябва или да клякат, или да се смразят след някой чутовен скандал, или кой от където е.

# 94
Авторке, на твое място бих избрала неутрално име, за да няма сърдити. Щом свекървата не харесва избраното от вас име, не й правете тази чест. Изберете друго. Сигурно има и други имена, които харесвате и ти, и мъжът ти.

Ако пък е и име без смисъл и значение, може да е права жената да не го харесва. Но няма правото да ви се меси. Тя може да си каже мнението, но не и да ви го налага. Крайният избор е ваш.

Една буква всъщност може много да промени името. Бабата може да е Малина, а родителите да са решили дъщеря им да е Алина, например. Или бабите да са Дарина и Екатерина, а за детето да са измислили Арина. Или многобройните  -мира и -слава: слагат ги на какво ли не, и често се получават безсмислени имена. Имам познати, на които дъщеря им е ВЕСИМИРА – вероятно пак, за да угодят на баби/дядовци.

Пазете си нервите и здравето – и ти, и мъжът ти, ще са ви нужни. За да се успокои свекървата, кажете й, че ще си помислите и не говорете повече по темата. Така и вие, и тя ще си спестите излишни тревоги и конфликти. А те наистина са излишни.

Съобщете й избраното име, когато детето се роди.

Успех и леко раждане!

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 19:31 от Radilena

# 95
Никакви хормони на критическата не са причина, ами проклетията на свекървата. И аз и другите около мен на 50+ нямаме подобни изблици.  Нейното си е чисто борба за надмощие и контрол.

# 96
От компромиси един човек, в момента на около 45 години, носи името Гудислав. Със сигурност не му е била лесна училищната възраст.
Откакто чух това име, още в ранното ми детство, се зарекох никога да не причинявам нещо подобно на бъдещите си деца. Не искам да кръщават внуче с моето име и ако на някой от двамата му хрумне такава тъпотия, ще си изкажа мнението. Ако много настояват, да вземат буквата ми и да си измислят нещо. Даже веднага като разбера, че ще ставам баба, ще кажа - не искам да кръщавате детето на мен, както аз бях оставена свободна да избера имена на децата си заедно с мъжа ми, така и вие сте свободни и не позволявайте чужда намеса. Втриса ме от ситуациите, за които съм чела тук - ако кръстят детето на дядото, получават апартамент или пари.

# 97
Ева и вие се налагате, но в посока какво да не е името Simple Smile Може много да харесват вашето.

# 98
Така е, да. Името ми не е хубаво и бях обект на подигравки в училище, травма си беше. Още в първи клас съм заявила на нашите, че го сменям и към половин година съм реагирала само на Росица Joy

# 99
  • TX
Навремето се прокрадна нещо подобно, отсвирих всички с репликата “ Когато свекървата е имала възможност да си избира имена на децата го е сторила, ако иска да избира пак, да си направи още деца,. Всеки сам избира името на своето дете,  сега ние си избираме имената на нашите деца и мнението ѝ не е фактор, да си роди и да си го именува как душа и сака” сложих една дебела точка и край.

# 100
Много свекърви изживяват момента като : аз навремето не можах да избера имена за моите деца, за това ще избера имена на внуците си и така с векове продължава една недобра традиция.
А тук пък точно в случая свекървата да се тръшка и примира заради 1 различна буква е мросто брутална наглост.
По-скоро я е яд, че ще има буква и на другата баба.
И как ще се похвали навсякъде, колко я тачат децата и , като не е изцяло на нейното име - староврменнски работи.

# 101
  • София
Майтапът настрана, ама една се казвала Пътка. Пък на Латиница като се изпишело....

# 102
Да не изпадаме в друга тема. Аз имах колежка Сярка. Ми кисела си беше.

# 103
Хазайката ми се казва Хуй.
Да не подхващаме темата.

# 104
При азиатците това няма значение, там има друго значение.
Авторката да отбие домогванията и да остави мъжо ѝ да се оправя с маминка.

Общи условия

Активация на акаунт