Проблем заради име на бебето

• 6 836
  • 221
  •   1
Отговори
# 150
Умрях от смях, честно.
Пълен игнор, гледайте себе си, почивайте си. Лудата ако иска да не яде, спи, да медитира, възрастен човек е.Не е ваш проблем, че свекървата освен проста е и злобна.
Кръстете си детето както ВИЕ и съпругът искате.

# 151
От имена подобни на Живка и Здравка могат да се срамуват само комплексирани хора, които асоциират името с някоя баба назад във времето от някое село със забрадка и галоши, сакън да не заподозре някой селски произход. Какъвто, впрочем, имаме поне по една линия 90%от българите. Съвременните деца нямат тази асоциация, дори да живеят на село, бих казала особено ако живеят на село, защото днешните села като цяло са много различни. Познавам и Пенка, и Здравка, хубави, модерни жени. В детската градина на сина ми(деца, родени в новото хилядолетие) имаше Иван, Стоян, Георги, Добри, дори Душко и Темелко(последният да, кръстен на дядо си, известен лекар). И тази градина беше централна, не искам да звучи снобски, но да, по-крайните градини вече се срещаха Джесика и подобни.

Няма лошо, нека всеки си кръсти детето както иска. Но да се заклеймяват типични, популярни български имена ми изглежда нелепо. И още-детето може да е Здравка, без да е на някого, а по лична причина на майката, а също може да е Изабела, например и пак да е кръстено на някого.
В Оксфорд изобилстват всякакви имена, не само англоезични, свикнали са им, не ги мислете.

Преди години бях пуснала тема за изчезващите имена. Имаше много интересни находки много по - звучни от разните там измислени от типа Мея, Хея и подобни.

И по темата, всички сме единодушни, че свекървата не е права. Но дали наистина името не е някакво странно и тя, както много тук, да си е помислила, че грозно. Едва ли Милена-Миглена напр, би могло да се окачестви като грозно или Ивелина - Евелина. Както и да е, не е нейна работа.
Но името не може да е обект на подигравки, само защото е типично българско. По-скоро някое нелепо съчетание би могло да е предмет на коментари, да кажем.

# 152

Вероятно става въпрос за 1 буква в имена като Елена – ЕлИна, Милена – МАлена, МаРена, Калина – КаРина и тем подобни.

Дано само не е Илена или Дияна например, т.е. с правописна грешка. (Да ме извинят Дияните, те не са виновни, че са ги записали така.)

Аз също познавам много хора, които се срамуват от имената си, съвсем нормални имена между другото, и се представят с други – гален вариант или нещо съвсем различно. Някои даже са си ги сменили след пълнолетие.
Затова, когато мислехме име за сина ни, главната ми мисъл беше да изберем такова име, че да не се срамува от него. Заложихме на класическо. И пак си имах едно наум, докато синът не порасна и не каза, че си харесва името. Чак тогава си отдъхнах.
Никой не може да предвиди как самото дете ще се отнася към името си, дали ще го харесва, или не. Много често родителите, в стремежа си да са оригинални и уж за добро, сътворяват такива недомислици, че... От друга страна, дори най-красивото име може да бъде преобразувано от околните. Например Цветелина да стане Цеца. Иска, не иска, сърди се, не сърди, хората я Цецосват и хич не им пука. И тогава за какво са всичките тези семейни драми около името?

Последна редакция: нд, 11 яну 2026, 09:16 от Как' Сийка

# 153
  • Be realistic - plan for a miracle.
На мен ми стана много обидно и грозно, защото все едно гледам едно 10 годишно дете, което се е разлигавило, че не е получило играчката, която иска.

Tочно това гледаш.
Това, че някой изглежда възрастен изобщо не е критерий за вътрешната зрялост. В случая имаш работа с непораснал, но одъртял човек. Тръшка се, манипулира и заплашва, държи ви емоционални заложници на собствените си дефицити.
Съжалявам, че преминаваш през това в последния месец преди раждането, но браво, че се отстояваш. Друг начин няма. Не си ли твърда сега (не казвам груба, нито рязка), това поведение нейното ще бъде "възнаградено" с това, което желае. Точно както тръшкащото се дете получава играчката, защото родителите емоционално не могат да понесат тантрума му.
Желая леко раждане и спокойствие с любимия човек - вие сте си най-важни, както и онези, които слагат вашето здраве и щастие на първо място пред собствените си изкривени разбирания и модели.

# 154
А защо изобщо се споделя име с родата, преди да е родено бебето? Казваш, не сме решили, колебаем се между няколко, като се роди, ще видим с какво име ще е..Ние не сме казвали име предварително, и за роднински деца също бе се сещам предварително да са ни казвали как ще се казват. То знае ли се, може пък, като се роди и като погледнеш бебето, да ти дойде на акъла друго име.

# 155
А защо изобщо се споделя име с родата, преди да е родено бебето? Казваш, не сме решили, колебаем се между няколко, като се роди, ще видим с какво име ще е..

Сигурно не са спряли да питат и да намилат, все пак бъдещият татко е изтраял почти до края. А и не са предполагали, че за една буквичка ще стане такава истерия. Вероятно са очаквали свекървата да е доволна.

# 156
  • SF
Голяма глупост от тяхна страна да споделят името, особено пък и при  този резултат. Така и така ще има недоволни, можело е поне бременността да си изкара спокойно, пък като се роди, ако се мръщят и стоят настрана, по-добре.
Но пък сега може да размисли и да махне частта от името на свекървата, която участва в името и да си го кръсти, без тя да е увековечена. Имат си чудесен аргумент: сменихме го, защото разбрахме, че на тебе не ти допада това име.
Но да престанат с обясненията и поясненията. Мълчат и твърдят, че  са разколебани и може би мислят нови варианти. Като ги измислят, веднага ще се консултират с нея, да бъде спокойна. И така до раждането.

# 157
  • Be realistic - plan for a miracle.
Е то ако бяха казали веднага след раждането и да се тръшне тогава да му реве и окайва, още по-зле. С възстановяваща се, хормонална жена, нова реалност с неспане и еднообразие, страх за новото същество и тотално разклатени взаимноотношения... даже по-зле щеше да е тогава да се занимават пак с драмите на бабата.

По принцип такива хора се игнорират, но е много трудно когато е майка на единия - просто супер смесени чувства, криворазбрана лоялност и айде, стресът е налице.

# 158
Все пак на не едно и две бебета името е сменено дни след първоначалното, заради свекъри-идиоти. Дори съфорумка, преживяла това, имаме. Ужасно е.

# 159
Съгласна съм, че сред имената има мода, както сред всичко. Но има класически имена, които трудно може да са осмиващи или смятани за грозни или остарели. Виктория се даде за пример, но такива са и Ана, Мария, Теодора, Емилия… Да, масови са и в цял свят, но не са смешни. Емоционално се свързват с типаж, който има качества като образован, учтив, възпитан. Противно на Кевин или Майкъл, примерно, в българска среда.
Майка ми имаше две приятелки Светла и една колежка. Едната беше Светла, другата Светлето, колежката Светла Едикоя си. Някоя и да не си е харесвала името - не зная.
Има и производни варианти на имена, които звучат добре. Познавам Доника на баба Донка, Аксиния на дядо Аксенти, другата внучка е Александра.
Здравка и аз не харесвам, но само Здрава ми допада и то много, Ивана вместо Иванка също.
Относно да са съобразени имената за чужбина - не бих. Навън и да си Спаска - Пенка никой не разбира така или иначе и най-вероятно близките приятели ще “прекръстят” с друго име, което няма нищо общо с оригинала.
Ако авторката все пак отчита възможност за емиграция или следване имена с Щ, Ч и Ц са наистина трудни за повечето чужденци в работна среда.

ПС: Ето я темата на Сеткавица, ще я прочета с голямо удоволствие. Досега не знаех, че съществува.
https://m.bg-mamma.com/?topic=761886

Последна редакция: нд, 11 яну 2026, 10:58 от Threemafan

# 160
Късно се включвам в темата и не съм прочела нищо, но искам да кажа, че лично съм свидетел на следната ситуация: Детето се ражда кръщават го както са решили. Става на една година и аз пиша как е (името на детето). Майката ми отговаря- Вече не се казва така, вече името е….. Дете, което е научило за едно година името си му го смениха и го кръстиха на бабата. Тая жена какви циркове е правила не искам и да си помислям, за да се стигне до този момент. И само да кажа, че името беше прекрасно, а новото е толкова старо и непасващо на 21ви век, че нямам думи.
Предвид горенаписаното, съветвам авторката да са категорични и ако имат съмнения, че биха дали задна да го направят преди горкото дете да си научи името!

# 161
Късно се включвам в темата и не съм прочела нищо, но искам да кажа, че лично съм свидетел на следната ситуация: Детето се ражда кръщават го както са решили. Става на една година и аз пиша как е (името на детето). Майката ми отговаря- Вече не се казва така, вече името е….. Дете, което е научило за едно година името си му го смениха и го кръстиха на бабата. Тая жена какви циркове е правила не искам и да си помислям, за да се стигне до този момент. И само да кажа, че името беше прекрасно, а новото е толкова старо и непасващо на 21ви век, че нямам думи.
Предвид горенаписаното, съветвам авторката да са категорични и ако имат съмнения, че биха дали задна да го направят преди горкото дете да си научи името!

Ужас… каквито и циркове да правят, не бих се съгласила някаква ненормална истеричка да ми надвива и да ми дава наклон за каквото и да е било свързано с бебето ми, още по-малко за името му.

# 162
Реален пример. Преди 21 г. раждам големия си син преди Гергьовден. С мен раждажена над 40 първо бебе, загуби е имала. И кръщава Гергана. Българско име с празник може би най-голям. Защо я питат в стаята, толкова е старо и грозно. От тогава имам алергия към темата за имената. За трите ми раждания и трите пъти съм имала подмятания, свекър ми не дойде на изписването на детето. Но всичко отмина. Като няма да е на свекъра и на баща ми и ние избрахме име съобщено след раждането. И аз съм ревала, да не мислите, но и по една майна след това всичко затихва до една седмица.

# 163
  • SF
Темата с имената под една или друга форма е присъствала във всеки дом. В стори времена обесено много ядове е имало около имената.
Една баба при нас кръщава детето със същото име като своето, само защото и свекървата се е казвала така. Сръдни, лишаване от наследства, необщуване с внучета, хиляди неприятности около името на детето... А иначе всички сме на мнение, че това е избор на родителите.
И около моето име е имало недоволни. На всичкото отгоре не е българско и до ден днешен много хора не го запомнят, не го разбират, не са го чували. И "различната" буква се изписва грешно в разни документи.
Аз пък никога не реагирам, ако се запозная с Ивон, вместо Ивана, Карина, вместо Калина, Ирен, вместо Ирена."

# 164
Реален пример. Преди 21 г. раждам големия си син преди Гергьовден. С мен раждажена над 40 първо бебе, загуби е имала. И кръщава Гергана. Българско име с празник може би най-голям. Защо я питат в стаята, толкова е старо и грозно. От тогава имам алергия към темата за имената. За трите ми раждания и трите пъти съм имала подмятания, свекър ми не дойде на изписването на детето. Но всичко отмина. Като няма да е на свекъра и на баща ми и ние избрахме име съобщено след раждането. И аз съм ревала, да не мислите, но и по една майна след това всичко затихва до една седмица.
Съгласна съм, че тази ситуация, за която говорите е грозна! Никога не бих си позволила да коментирам(особено на току що родила майка) името на дете! Но това е въпрос на възпитание.
Вкъщи също имаше драми за имената на моите деца. Не е като да съм минала между капките. Но не получиха, това което искаха! Исках името на дъщеря ми да е старобългарско и не толкова модерно, мъжа ми се съгласи и само гледахме надувките на свекървата. Дори си позволи да каже, че няма да дойдат на сватбата ни заради това. Казах, че не държа. Познайте дойдоха ли! Ако ще кръщавам дете на някой то ще бъде по заслуги и трябва да са доста големи. Засега такъв в обкръжението ми няма.

Общи условия

Активация на акаунт