Проблем заради име на бебето

• 6 746
  • 221
  •   1
Отговори
# 180
  • София

Да речем, че майка ѝ е Доротея. Свекървата е Моника.
И младите решават да комбинират женските имена и се получава ДО (ротея) НИКА

А ,ако е момченце ДеМон.

Аааааа-хахахахахахахааахаха!
Това не ми беше хрумнало.
Разбира се изказването ми беше само пример.
Обаче, за онази дама, която сменила името на детето след 1 години и другата с Тодор , ами... те са си виновни.
Не свекървата, свекъра или комшията (казах го още с 1-вия си пост)! Случилото се е  от безхарактерност на майката. Извинявай, ама ще си кръстя сина Пенчо и ще дойде някой дядо да ми каже да го променя на Виктор. Е, няма да стане. Много бързо ще го пратя да се оплаква на арменския поп, ако ще! А ако не го вижда - той губи. Аз ще се радвам на сина си и на името, което съм избрала с кеф! На моето дете!

# 181
  • SF
Абе, ако е Пенчо, чак толкова ли ще се радваш? А Пенчо дали ще споделя радостта ти всеки път, когато трябва да се представи на някое  готино гадже? Дали пък няма да му е по-удобно с Виктор?

# 182

Не, от „царските“.
Макар че не сме търсили оригиналност, просто името ни харесва, все пак става леко досадно толкова много момченца да носят същото име. Синът обаче се радва, че има толкова много адаши. Simple Smile

# 183
  • София
Абе, ако е Пенчо, чак толкова ли ще се радваш? А Пенчо дали ще споделя радостта ти всеки път, когато трябва да се представи на някое  готино гадже? Дали пък няма да му е по-удобно с Виктор?

Нарочно дадох пример с Пенчо. Разбира се, че няма да си кръстя сина така. Но го казах, за да натъртя, че каквото и име да съм избрала няма да се поддам на прищевките на този и онзи, ако ще да е най-хубавото име на света!

# 184
Ами аз пък не понасям името Теодор и краткото Тео. Модерно, може.
Матей е всеки вече. Калоян, Самуил. Ивани, Йовани, Мелини
Но учудих се има съученички в сегашния първи клас Катерина, Екатерина.. може би не всичко е загубено
Отделно има дете до мен Теодор и му викат Тошко. На три е.
За грешките. В класа ни подаряват играчки за нова година на децата. Вместо Теа, пише Геа. Чули недочули.

# 185
Сред наборите и тези около моя имаше много хубави момичешки имена, които днес не само се срещат рядко, но и се считат за остарели: Румяна, Надежда, Веселина, Венета, Татяна, Светлана, Снежина, Мариана, Антония, Таня, Ваня, Катя, Диана/Деяна... Навремето във всеки клас имаше поне по 1.
Чудя се кога ли ще бъдат извадени от сандъците, ще ги поизтупат от праха и ще станат отново модерни. Сигурно когато измрат бабите, които се казват така. Simple Smile

# 186
  • SF
Ами аз пък не понасям името Теодор и краткото Тео.

Ами значи няма да си го кръщаваш така!
Ние не обсъждахме тебе, а някаква майка, която кръстила детето Тодор, без да харесва името (допускаме, че е била притисната от обстоятелствата да го направи). Сега трябва ли да преразказвам или да копирам цялата страница?

И за да си по темата, сподели, ако свекър ти е Теодор и държи детето да е със същото име, как би постъпила.

# 187
И как е въпросното име, че не ми се чете наред всичко?
Не казват. С 1 буква различно от името на свекървата и според същата е много грозно .

Авторката не е длъжна да споделя името защо може свекървещицата или нейни приятелки да четат форума
И без друго е изложила достатъчно лична информация.
Свекървата вече го знае, няма да изтече информация. Голяма тайна. А дали пък името наистина не е криво.

# 188
И криво да е, бабата може само да изкаже мнение/предупреждение, но не и да настоява да е нейното и да се тръшка като малко дете.

# 189
Отдавна съм си кръстила моите три деца. Бог да прости свекър ми бе Иван
Специално влезнах в школо сега. В класа на големия ми син има три Алекс и един Александър.
На средния ми син 4 Теодор.
Преобладават Михаела, Симона, Алекс, Виктория, Дея, Елена, Калина, Никол по една, това са повтарящи се. Има Велимир и Лукреция, Елинор.
Всъщност нещо много личностно стана
Харесвайте, кръщавайте, кой как прецени или някой вместо него прецени.
ПП Етърва ми кръсти дъщеря си с име казано от свекърва ми. 30 г. нарича детето си с производно на името, защото не го понася. В резултат, свекърва ми се възгордя дотолко, че я прие за родна дъщеря. Знаете ли, всеки знае него си.
Толкова от мен по темата.
А, да и децата ми не са Иван/Ивана, понеже някой питаше.
А баща ми бе Кирил, покойници.
В класовете, когато изпитват учителите се обръщат с фамилия към повтарящите се. И децата почват да се обръщат така, та първите имена въпросното Теодор в разговор е не Тео ела Еди къде си, а Иванов ела Еди къде си
Ако е примерно Теодор Иванов. Реални случаи ви казвам.

Последна редакция: нд, 11 яну 2026, 13:10 от janakrasi

# 190
Има няколко модерни имена, които грам не ми харесват, но съвсем никога не бих го признала, хеле пък на родителите. Просто си затаявам почудата как са избрали това име и толкова. Знам, че едно от имената на моите деца също сигурно учудва много хора, така че съм толерантна Simple Smile

# 191
  • София
Между другото се сетих, че ДеМон може да е "Деймън". Че е смотано, смотано е, ама пак стигаме до въпроса, че родителите решават. А "Деймън" е английско име (не, че одобрявам, има къде-къде по-готини български имена), ама свекървата изобщо не е в този час и това ѝ звучи като Демон. И е в шок.
Въпреки, че продължавам да смятам, че истериите ѝ са, защото не е на нея, или поне не е 1-ва.
Но и другото да може да ѝ се обясни. Ако естествено е адекватен човек и разбиращ, че кръщаването е изконно право на майката и бащата.

# 192
  • SF
Аз така и не харесах масовото име Никол.
То какво е по произход, в коя държава е популярно?

Светулчица, според нашите традиции и българската народопсихология, това изобщо не се възприема като правилно и е доста разпространено  кръщаването на свекърви, свекърът да решава, кръстникът да решава.
Не са минали достатъчно години, за да се претопят традициите. Днешните свекърви все още са от тези, които са били притискани да кръщават децата си на техните свекъри. И са им се сърдели дълго и сериозно, ако Вельо е преиначаван на Валентин, Данчо на Даниел и т.н.
Сега им е трудно да приемат за "изконно право" нещо, което те не са имали.

# 193
По отношение "Деймън", българският еквивалент е Дамян. И звучи добре

# 194

Не, от „царските“.
Макар че не сме търсили оригиналност, просто името ни харесва, все пак става леко досадно толкова много момченца да носят същото име. Синът обаче се радва, че има толкова много адаши. Simple Smile
Сигурно е Александър (или Калоян). Чувах за някакъв клас със 7 броя Александър... Едва ли им е било приятно ама кой да мисли. Не разбирам само, защо след като примерно Рая минава за "модерно" име, масово се натискат така да си кръщават децата. Много искат да имат по 2-3 повторения в училище ли? Щом е модерно и масово - прескачаш.

Общи условия

Активация на акаунт