Египет /Тема 19/

• 37 852
  • 552
  •   3
Отговори
# 540
  • София
Аз за Шарм - последната десетдневка на Декември.
 И за първи път няма да съм на Коледа у дома.
Ani18, в кой хотел ще сте?

# 541
Аз за Шарм - последната десетдневка на Декември.
 И за първи път няма да съм на Коледа у дома.
Ani18, в кой хотел ще сте?
В непретенциозен хотел - Concorde El Salam Sport Hotel Sharm El Sheikh, избрах го заради децата - да има различни спортни дейности. Той е на втора линия, но се ползва и спортната база на другия хотел от веригата CONCORDE FRONT HOTEL, който е на първа линия. В Трипадвайзер е с мн.добри отзиви и затова не се притеснявам, че ще остана разочарована. Отивам с нагласата последните 10 дни от годината да поплажуваме, а полета навръщане ще е до Истанбул, където ще останем 3 дни - там ще посрещнем новата 2027г.

# 542
Аз пак да питам... Бавно съгрявам, ама в тоя студ ... Joy
Питането ми е пак за Риксос Аламейн - каква е хавата с водата за пиене? И там ли са "екологични" и водата е само в стъклени бутилки и се налива в карточнени чашки от диспенсъри?

Да знам дали да си взема персонална бутилка от поне 1 литър, че най-мразя да си меря глътките.

# 543
  • Beyond the Frontiers
Абе то си е доста специфичен въпрос...Аз не съм обърнала внимание на това...ама ще питам колеги, дали някой се е загледал.

# 544
На плажа и около басейна са в картонени кутии от 0.500л ( като нашите натурални сакове). В ресторантите ти оставят стъклена бутилка на масата. В стаите също са стъклени, но не пречи да си качиш и от кутиите. В хотела е помислено за всичко, не се притеснявайте

Последна редакция: вт, 28 юли 2026, 08:33 от Sly

# 545
Освен това, сервитьорите непрекъснато минават по плажа и питат имаш ли нужда от нещо.

# 546
Благодаря за информацията! Sparkling Heart

# 547
Gerata, ако не си някаква върховна Мис Каприз (да се чете с усмивка), която ходи само по мега луксозни хотели, ще останеш много доволна. Не се тревожи за нищо.

# 548
Joy Joy Joy
Далеч съм от Мис, далеч съм и от Каприз Joy

Била съм и на палатка, била съм и на лукс. Приемам условията такива, каквито са.
Но водата за пиене е едно от важните ми неща, та попитах, за да знам. Не, че не сме си купували вода на стекове, при ол инклузив Joy

Пак благодаря!
друго си е да си подготвен Simple Smile

# 549
Има си правила за пакетните пътувания. Европейски.

И всеки още при записване е наясно, че пътува с чартър и, че часът не е гарантиран.
Записвате се = съгласявате се с условията, информирано.

Да, без спор часовете са кофти и неудобни. Дават ли право за анулация или искане за обезщетение - не точно.
Технически са резервирани и платени 7 нощувки. Толкова си остават.
Има резервирани 7 пълни дни с услуги, толкова си остават.

Разбира се всеки има право да пробва в КЗП (в случая няма какво да направят, защото се касае за търговски спор) и в пряк съдебен иск срещу туроператора.

Добре, нека тогава заедно да прочетем какво пише в Директива (ЕС) 2015/2302 относно пакетните пътувания.

Самата директива започва с едно съображение 33, което гласи: „В определени случаи на организаторите следва да се позволява да правят едностранни промени в договорите за пакетно туристическо пътуване. Пътуващият обаче следва да разполага с правото да развали договора за пакетно туристическо пътуване, ако измененията променят значително някоя от основните характеристики на пътническите услуги. Това може да е така, ако например се понижи качеството или стойността на пътническите услуги. Промените в часовете на заминаване или пристигане, посочени в договора за пакетно туристическо пътуване, следва да се считат за значителни, например когато биха създали на пътуващия значително неудобство или допълнителни разходи, например реорганизиране на транспорта или настаняването.“

След което в член 5, параграф 1, буква а, точка 3 е записано, че когато все още няма точни часове на отпътуване и връщане пътуващите се информират за приблизителни.

И накрая в член 11 параграф 2 съвсем ясно се посочва, че съществена промяна на някой от елементите на пътуването (напр. маршрут, транспорт, хотел, екскурзии и комуникация) преди неговото начало изисква предоставянето на възможност за прекратяване на договора без заплащане на такса. Разбира се, същото е записано и в нашият закон за туризма и клаузи в договорите от типа „часовете на чартърите подлежат на промяна“ не могат да заличават права.

Сега логичният въпрос: Полет, който е рекламиран като директен, в последствие се превръща в полет с междинно кацане, пристигане и заминаване посред нощ, като последното налага и доплащане за настаняване, колко от горните условия нарушава? Отговорът всички поотделно и цялостно представлява съществена промяна на елемент от пътуването.

Промяната на часовете на полетите е допустима с цел оперативна гъвкавост, но не дава неограничено право на туроператора да променя продукта. Причиняването на значително неудобство и допълнителни разходи на туриста е съществена промяна, която дава право на прекратяване без такси.

Твърдения от типа „7 нощувки са платени и получени“ са чисто формални, но по смисъла на директивата пакетът се оценява като общ продукт от всички компоненти и това счетоводно твърдение не доказва, че пакетът е изпълнен качествено и без загуба на стойност.

КЗП не присъжда лични обезщетения, но извършва проверки и установява заблуждаващи, нелоялни практики и нарушение на закона, като например, ако не е даден избор за приемане или прекратяване на договора при  съществена промяна, и може да наложи административни мерки и санкции. Нещо повече, когато КЗП е издала заповед за забрана на нелоялна търговска практика и тя е влязла в сила, заповедта обвързва гражданския съд, а за потребителят остава да докаже, че е засегнат от същата практика, както и основанието и размера на претенцията си.

Не на последно място, от началото на годината има и съществени промени в ролята на КЗП, за които писах в другата тема и си ги прочетете внимателно, отново свързани с цитираната директивата. Според тях КЗП вече може да води колективни искове не само за прекратяване на незаконна практика, но и за обезщетение, намаляване на цената, прекратяване на договора или възстановяване на платени суми. Именно за това е изключително важно да е подават жалби в КЗП, за да се установяват нарушения и евентуално при заведен иск засегнатите могат са се присъединяване към делото без съдебни такси и разноски по делото. В световната практика това е един от най-силните инструмент за изравняване на силите и регулиране на тези отношения.

# 550
  • Beyond the Frontiers
Много внимателно прочетох написаното от вас.
Статията на Картаж е доста стара, за съжаление не съм видяла да са правили в следващите години подобна статистика, а ми е много интересно.
Малко хора ще го прочетат и по-малко ще го разберат.
Важен момент, който е видимо неясен, е очакването КЗП да наложи изплащането на обезщетения към краен клиент. И за това често има коментари, как КЗП нищо не прави.

Промените в часовете на заминаване или пристигане, посочени в договора за пакетно туристическо пътуване, следва да се считат за значителни, например когато биха създали на пътуващия значително неудобство или допълнителни разходи, например реорганизиране на транспорта или настаняването.
Това за мен е доста спорен момент. При чартърите всичко е организирано и при промени, туроператорът прави реорганизация, така че не възникват допълнителни разходи.

Прочетох и съдебното решение, което бяхте споделили и ми даде добро обяснение, защо вече в договора на въпросния туроператор съществува изрична клауза, че комуникация във Вайбър, Месинджър и т.н. не се счита за официална.

Не съм юрист. Не съм и туроператор и пряко не ме засяга. Но ще следя с интерес дали ще има ефект.

Смяната на час не може да се прилага по презумция автоматично като право за автоматична анулация без неустойки.

(Нищо чудно заради това вече да не се обявяват часове в програмите).

Последна редакция: ср, 29 юли 2026, 21:50 от Galactic Voyager

# 551
  • СОФИЯ
А аз съм юрист.
Нормално и правилно е всички да претендират правата си. Директива не е = на регламент, но ако се случи на мен, със сигурност ще предприема и други действия.

# 552
  • Beyond the Frontiers
А съм ЗА човек да си знае правата и да претендира за тях.
Разбира се, че има случаи, когато клиентът е абсолютно прав. И там нещата обикновено се решават бързо още на етап жалба към ТО.

За да сме коректни: просто промяна в часовете, не е довод за безплатна анулация.
Ако от сутрин-сутрин стане вечер-вечер - не. Времето е същото.

Последна редакция: ср, 29 юли 2026, 22:22 от Galactic Voyager

Общи условия

Активация на акаунт