Силна тревожност след тежки новини

• 1 351
  • 34
  •   1
Отговори
# 15
  • Пловдив
Предполагам, знаеш, че бензодиазепините са за краткосрочна употреба. Повече от месец = зависимост. И после - още по-голямо пържене на мозъка.
Казвам го като някой с опит в пиенето на бензо.

Да. Но нямам друг вариант.

# 16
Искаш да кажеш, че ги приемаш на редовна база над месец? Ако да - следва да се свържеш с психиатъра, който ти ги е изписал, за да измислите схема на постепенно спиране.
Категорично не смятам, че бензодиазепините са каквото и да е решение. Те са временна мярка за някакви уау моменти. Ако си привикнала към тях - то тревожността се увеличава независимо от тях, защото с привикване, вече не действат и ти трябва по-силна доза. И по-силна. И по-силна.
То дали си на бензо, на амфетамини или нещо от другите забранени - общо взето е горе-долу същото.
Аз лично за тревожно разстройство пия Лирика. Имам и други неврологични проблеми, тъй че просто ги съчетавам. Това вече може да се пие цял живот. И да, зависима съм, но си седя на една доза от години и нямам особени странични ефекти. Тъй че избор винаги има, стига да търсиш.

# 17
Моят съвет е да се изследват и витамини и особено вит Д и вит Б12. Аз съм фен на енергийната психология, на метода на семейните констелации. Напоследък и аз ползвам chatGTP и даже Gemini, много облекчаващо ми действа. Имам си и терапевт, при който ходя от време на време (когато имах нужда ходех по-често). Аз преди години бях много стресирана от новините от света, много ми помогна смяната на фокуса. Особено много обичам да чета книги и слушам подкасти от типа на Джо Диспенза и всичко, което утвърждава човек като създател на своята реалност. Така от жертвата, на която И се случват нещастни събития, се превръщам в създател, който ИМА СИЛАТА да създава реалността си.

Последна редакция: пн, 12 яну 2026, 14:16 от gingerina

# 18
Здравейте.
От много години имам тревожно разстройство и панически атаки. През последните няколко седмици преживявам няколко тежки новини, свързани с близки хора, и усещам, че психически ми идва твърде много. Симптомите ми се засилиха – напрежение, сърцебиене, треперене, плач, страх.. Опитвам се да ги овладея и облекча с увеличаване на успокоителни лекарства и добавки.
Ще ми е полезно и ще съм много благодарна, ако някой, който е минавал през подобен период сподели как е издържал.
Здравейте,опитайте да не приемате прекалено при сърце някои неща,защото не всичко зависи от нас.Понякога нямаме възможност да помогнем.Променете фокуса повече към теми и занимания,което Ви карат да се чувствате спокойна.Аз слушам подкастове на тема психология.Скоро открих канала на Ego vision на Миглена Ангелова.Интересни теми предлага,които могат да бъдат полезни.Ако Ви трябва психолог,потърсете Михаил Михайлов,предлага и онлайн консултации,занимава се с случаи на тревожност,паник атаки,депресия,загуба на близък човек,развод,раздяла.Съпругата му работи с жени,които са изпаднали в  следродилна депресия.Не забравяйте,че психолозите,психиатрите и хапчетата не решават проблемите ни.Борбата е постоянна и това не трябва да Ви плаши,защото така ще започнете да откривате нови неща.Някои щи Ви бъдат интересни,други не.Изисква се време,търпение,желание,упоритост и постоянство.Започнете някакъв курс,търсете хора,които да не Ви натоварват всеки път със своите проблеми.Някакъв спорт,пригответе си нещо вкусно за хапване,потърсете някой филм по Вашите предпочитания.Има дни,в които нищо не върви,но на следващият ден може да Ви хрумне нещо друго.

# 19
Започни да взимаш магнезий, в частност - Magnesium L-Threonate.
Не може да се предозира и действа успокояващо, без да е пристрастяващо.
Само като една от мерките, само с една няма да мине.

# 20
Изследвали ли сте се и за други здравословни проблеми? Има някои "физически" заболявания като проблеми с щитовидната например, които влияят на емоциите и често ги пропускат когато са сложили една очевидна диагноза.

# 21
Има клипове на руски в Ютуб от психолог за такива състояния. На мен много ми помогнаха. Също и медитации. Но най -важнотото е да пуснеш контрола. Аз ей така по време на паник атака си казах:"и какво от това, за Бога? Хубаво, ако ще умирам, да умирам, не ми пука!" И наистина не ми пукаше. И всичко спря. После получих 1,2 леки след време и никога повече. Обаче трябва сама в главата си да "превъртиш играта". Лекарства не помагат , освен ако не е психично заболяване някакво.... Чист Инозитол също е много добре да се пие, 1 табл на ден.
Относно препоръките за психиатър пък , изобщо няма да ги коментирам.... По голяма тъпотия не бях чувала

# 22
Пробвали ли сте да отидете на психолог, който работи по метода Когнитовно поведенческа терапия? На мен това много ми помогна.
За тези състояния трябва постоянна работа и е много трудно за съжаление, живее се цял живот с тях.

Отидете при личния лекар и помолете за изследвания - хормонът щитовидната жлеза както ви посъветваха вече и други неща, които ще ви посъветва. Аз не съм лекар и не мога да давам съвети за други изследвания. Само моля ви не Ди мислете, че ще се справите сама. Сериозно състояние е и трябва специализирана помощ.

# 23
The demon,

За теб може да е тъпотия отново посещение при психиатър, но при злоупотреба с бензодиазепини това се прави.
Те не се спират от раз, защото се получава синдром на отнемане, което ужасно гадно нещо. И да не е тревожна и с паник атаки, ще е зле, а двете в комбинация - махане на лекарство и тревожнотост е нещо ужасно.
Има си схеми за намаляване и спиране, но се прави лекар-специалист, а това е именно психиатър.
То за мен на дамата това ѝ е по-големия проблем от самата тревожност и депресия.

# 24
Не съм прочела, че е на бензо. Иначе, да, права сте, ако е така. Не препоръчвах посещение при психиатър именно , за да избегне пиене на бензо и др  подобни. Те не решават такъв проблем

# 25
  • Бургас
На мен ми помогна лекар психиатър с назначена терапия,плуване,фитнес и балет.

# 26
Наскоро видях една реклама на пастили на д-р Бах -RESCUE.  Пишеше, че помагат при страх от лоши новини. Намерих сайта:
Не знам дали помагат, но ето ги:

https://rescue.bg/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE/

# 27
Наскоро видях една реклама на пастили на д-р Бах -RESCUE.  Пишеше, че помагат при страх от лоши новини. Намерих сайта:

Това е билково подобно на мента, глог.
Тя вече спомена че пие бензо от много време, та на бензо и ще си остане, защото се спират много трудно, самия процес отнема от 1,5 години до 2 или 3, зависи кой какви дози е взимал. Ако на някого му изпишат бензо - в коша, изписват и не предупреждават какъв филм следва.

# 28

това е все едно пиете светена вода. За някои е гола вода за други панацея. На мен не ми повлияха изобщо.
Авторке, ти реално само на бензодиазепин ли караш, без лечение? Това не е възможно да е препоръка на психиатър.
Трябва ти адекватен АД, и или други и схема за спиране на постоянно приемането бензин.
Хората ти обясняват за магнезий и витамин дз но те са само допълнителни препоръчителни добавки, не решават сериозни проблеми с психиката.
Чата няма да го коментирам.

dimitar433, целиш да прецакаш тези които те послушат ли? Първо да ги сдухаш после да ги прецакаш. Браво!

# 29
Ако искаш пиши ми, страдам от тревожно разстройство 10 години вече. Съгласна съм с Димитър, че когато човек дълго време страда, няма излекуване, а само облекчаване и се учиш да живееш с това, кризите стават по-леки и така. Хора с по-леки проблеми няма да разберат.
Психиатър психотерапия и кураж. Много хора сме на лекарства. Имаме много добри и много лоши дни. Молим се на Бог да ни преведе през лошите и благодарим за добрите.

Общи условия

Активация на акаунт