Силна тревожност след тежки новини

• 1 351
  • 34
  •   1
Отговори
# 30
Тук мисля, че не е редно да се почнат лични нападки, кой какво пие, от какво страда и т.н. Опитваме се да помогнем, а не да се караме или поне така се предполага.
Аз страдам от тревожност от дете. Почнах с лекарствата още преди 20 г., когато бях на 22 г., пила съм и АД, и бензо, и менти, и Бах, и мелатонин, и магнезий, ходила съм на различни психиатри, психолози, терапевти и какво ли не съм правила.
И да, бензодиазепините се изписват само със зелена рецепта, в ограничени количества, за да не се получават злоупотреби. На мен психиатърът ми е казвал “Ксанакс не повече от месец, даже и толкова е много”. Не съм пила бензо повече от това, но знам, че има хора, които го правят. Не мога да разбера нито лекарите, които го допускат, нито хората, които го правят, но хора всякакви.
Просто ще кажа следното - след като си на бензо, съвети за капки на д-р Бах, магнезий и т.н. са абсолютно нерелевантни. Мозъкът на употребяващите,  такива лекарства няма как да се повлияе от нещо слабичко и сравнително безобидно, щом е на тежка артилерия.
Моят не е продънен от Ксанакс, но аз пък пия Лирика, което е противоепилептик, тушира хронични неврологични болки и тревожност, тъй че го пия и за 2-те.
Преди 3 години си правих операция на очите, която се прави в съзнание. Преди операцията анестезиолог дава леко успокоително, защото все пак пациентът трябва да е отпуснат, да не мърда и т.н. Разбира се, там си казваш всичко, попълваш въпросник, казала съм си, че пия Лирика и съответно са ми дали хапчетата за успокоение, които бяха Атаракс. И след 20 мин. почнах да усещам колко съм надрусана, едно ми беше еуфорично, приятно, отпуснато… Питах бабите около мен как се чувстват, казват, че и те са така, не знам как стана въпрос колко хапчета са им дали, оказа се, че на мен 3, а на тях по 1-2. След 2 седмици отидох за око номер 2 (правят се отделно) и го питах анестезиолога защо на мен ми дава повече при положение, че съм 45 кг и той ми обясни, че именно заради продължаващата години употреба на някакъв вид подобен лекарство (в моя случай Лирика) 1-2 хапчета няма да ми повлияят, защото имам толеранс. И ми трябва по-висока доза.
Надявам се, че достатъчно образно го обясних.
Между другото - и аз си пиша с чата. В 02 часа през нощта като ми е кофти и нямам с кой да си говоря - пиша си.
Не виждам нищо лошо, но реално - и той съветва да се работи със специалисти - терапевти.

# 31
  • Пловдив
Благодаря на всички за коментарите, идеите и съветите!

С Хашимото съм. Правя си периодично изследвания. Пия съответните добавки - магнезий, селен, вит Д, витамини от групата на Б, вит Ц. Редувам ги, правя паузи. На своя глава не съм взела нито едно по- сериозно лекарство, а дори и добавки. През годините съм пробвала какви ли не. Също и АД. С него беше най-големият ми кошмар и не бих експериментирала пак с АД.

Dark person, в това виждам и аз основния ми проблем, но колкото и да чета, слушам и разни техники да пробвам, не ми се получава..

StIvanova, на д-р Бах нещата не съм пробвала. Може би, защото не са ми били предлагани от лекар.

slavka70, само тези занимания ли ти помогнаха?

MagiB, пробвала съм и тази терапия..и пак такива ситуации ме разклащат тотално.

# 32
Извинявам се, че влизам в темата ви. Видях, че никой не е писал за смехотерапията. Имах приятел психолог, за съжа;ение си отиде - Алексей Бъчев. Той се занимаваше с развитие на потенциала, постигаше много добри резултати. Обучи и млади психолози на неговите методи, вкл. и на смехотерапия. Казваше, че е доста ефективен метод. Мисля, че те се занимават активно и сега.  Тук пише как въздейства смехът.
https://zdravital.bg/2025/03/11/https-zdravital-bg-2025-03-11-sm … rmonalnia-balans/

Има няколко книги за неговите методи от Ивинела Самуилова. Самата Ивинела е била на курс при него за развитие на потенциала, намира попрището си там и започва да пише. До колкото зная, в книгите са заложени от тези методи, идеята читателят сам да си помогне.  Предполагам, че като допълнение, може да опитате и с тях.
https://www.ciela.com/author/ivinela-samuilova
Животът може да е чудо, Ако животът не е чудо и особено последната Наръчник по практическо чудослучване
Цитат
Човек заучава и развива определени модели на мислене и поведение, които му служат като карта за навигация из житейската територия. Реалността обаче се променя и ако картата не я отразява, тя става проблематична.

Сборникът предлага оригинални техники за справяне с проблематичното мислене, които всеки може да адаптира към личните си неблагоприятни житейски ситуации
Вместо да помага, започва да пречи и човек зацикля или заживява според чужди модели и предписания. Добрата новина е, че картата подлежи на промяна, а реалността реагира на промяната. И тогава разбираме, че Животът може да е чудо.

ПС Лично съм виждала как силно заекващ човек почти спря да заеква само след един разговор с Алексей в заведение. А въобще не са говорили за заекване.

Последна редакция: вт, 13 яну 2026, 15:26 от Diorela

# 33
Благодаря на всички за коментарите, идеите и съветите!   Разбирам,но си повтаряйте,че това ще премине.Не обръщайте внимание на нападки и даване на диагнози.Всеки стана"специалист".Продължавайте да търсите теми,дейности и хора,които да проявяват разбиране,а не съдене и да Ви говорят глупости,че Сте прекалено чувствителна.Да,човек Сте и е нормално да имате дълги и тежки периоди.Редувайте изброените неща,само с едно не става,понякога човек има нужда да бъде изслушван,разбран.Преди празниците за малко щях да загубя баща си,но най-лесно е да оставя нещата така,обаче все още са останали двама,трима верни другари,които имат нужда от мен,не мога да ги оставя като се изоставя,говоря с тях,казвам като имам проблем и намираме решение.Няма нищо срамно в това.Хашимото се лекува и е нормално като го има,това да изостря повече емоциите.Пийте чай от мента.Припомнете си сериала"Отчаяни съпруги"особено онези епизоди,в които се паявява актрисата Ванеса Уилямс.Там са преподадени всички житейски събития и как хората се справят с тях,само не взимайте крайните примери.Всички преминаваме през това.Контролирайте дишането си,усещайте тялото си всеки път когато има проблем,чаша вода,която се казва:"Разбирам,но нищо не мога да направя,защото не зависи от мен!"и нямате вина!🫂

С Хашимото съм. Правя си периодично изследвания. Пия съответните добавки - магнезий, селен, вит Д, витамини от групата на Б, вит Ц. Редувам ги, правя паузи. На своя глава не съм взела нито едно по- сериозно лекарство, а дори и добавки. През годините съм пробвала какви ли не. Също и АД. С него беше най-големият ми кошмар и не бих експериментирала пак с АД.

Dark person, в това виждам и аз основния ми проблем, но колкото и да чета, слушам и разни техники да пробвам, не ми се получава..

StIvanova, на д-р Бах нещата не съм пробвала. Може би, защото не са ми били предлагани от лекар.

slavka70, само тези занимания ли ти помогнаха?

MagiB, пробвала съм и тази терапия..и пак такива ситуации ме разклащат тотално.

Последна редакция: вт, 13 яну 2026, 22:11 от Dark person

# 34
Ще коригирате ли последния пост, моля.

Общи условия

Активация на акаунт