Подготовка за малкия човек - тема 31

• 25 186
  • 770
  •   2
Отговори
# 720
  • 🌊
+1 за чаршафи с ластик. Имаме и без, но е досадно особено когато бебето е по-буйно.
За масичка за повиване, една колежка, която роди преди мен ме отказа. Бил много нестабилен и в един момент се страхувала, че ще падне.
Аз си взех най-обикновен с преградки, сложих го върху бюрото и отстрани държа козметиката.

# 721
  • София
Повивалникът е нещото, което ползвам всеки ден по шест-седем-осъм пъти. Взела съм отделен и съм го сложила на плота в кухнята (голям е). Там я сменям, обличам, слагам я по корем. Най-вероятно ще върши работа до годинка, но в никакъв случай не бих се отказала от него

# 722
DiorelaНяма смисъл от горни чаршафи, калъфки за възглавници и торби , защото не се препоръчват за новородени. Ако много искаш да ушиеш подаръчни комплекти може да го направиш по нататък, но първите поне 6 месеца не се препоръчва заради риска от задушаване и лапане.

# 723
Възглавници не се препоръчват преди поне 2 години. Завивки поне до годинката също - с чувалче е най-безопасно. Това е заради риска от задушаване.

Тези повивалници ми се струват много нестабилни на мен. Ние имаме един, който е доста стабилен и е супер полезен - има място за съхранение на памперси и тн. Има и колан за бебето, за да не падне. Аз такъв без колан не бих взела

# 724
Моята маса за повиване е тази:
https://www.ozone.bg/product/multifunktsionalna-masa-za-povivane-kaskada-siv/

Постоянно а ползвам и ми е много удобна, но аз съм и висока, и с болки в кръста.

Аз използвам само чаршафи с ластик и спални чували. Горните не са ми нужни. Имам одеало едно и го ползвам рядко.

# 725
При сериозна хрема с две ръце препоръчвам Носко за прахосмукачка. Този месец нашата бебка се разболя за 1ви път и такива секрети имаше🫪.. С обикновен аспиратор за дърпане с уста нямаше никакъв шанс да се почистят.
Но все пак мисля, че не трябва да се прекалява с използването му, а само когато има повече секрети в нослето и бебето не може да диша.

Дами, какъв аспиратор за нос бихте препоръчали?

# 726
Здравейте! Simple Smile Търся отзиви за тази помпа на canpol, някоя от вас дали я е ползвала? https://visvitalis.bg/product/canpol-elektricheska-dvoyna-prenos … -milkshell-20106c

С първото дете ползвах ръчна, но сега чакам близнаци и ми допада hands free идеята на този тип помпи.

# 727
Само долни чаршафчета, аз им слагам еднократна пелена отгоре и така издържат повече време. Но имам доста, 8 мисля. Сетчетата с горни и възглавничка съм запазила за по-нататък.
Ние слагаме повивалника на плота в кухнята, понеже моят герой обича да пишка особено като го сменям. Мога да си измия ръцете и да хигиенизирам по-бързо. Моделът е на twistshake, удобен е и се поддържа много лесно.

# 728
При сериозна хрема с две ръце препоръчвам Носко за прахосмукачка. Този месец нашата бебка се разболя за 1ви път и такива секрети имаше🫪.. С обикновен аспиратор за дърпане с уста нямаше никакъв шанс да се почистят.
Но все пак мисля, че не трябва да се прекалява с използването му, а само когато има повече секрети в нослето и бебето не може да диша.

Може ли линк към вашият модел, че излизат 3-4 за прахосмукачка.

# 729
Ето този. Хубавото е, че има и мек накрайник, ние ползваме него. И четчицата за почистване също е полезна.🙂 https://sopharmacy.bg/bg/product/000000000030006342

Може ли линк към вашият модел, че излизат 3-4 за прахосмукачка.

# 730
Момичета, благодаря ви за съветите, много полезни.
Днес беше голямо обикаляне по магазини. В Айко случайно видях, че един повивалник е много по-лек от останалите и направо не се замислих, взех го, макар, че цената беше с 1/3 по-висока от останалите. Беше единствен в магазина. Този - https://aiko-bg.com/product-48265050032

Купих ранфорс, за долните, много приятно бежево , едноцветно, мляко с кафе.
За горните едни много сладурски черешки.
Не зная какви са тези чувалчета, в които спят бебетата. Дайте линк, моля, да се ориентирам.
Не зная каква е тази нова мода, за пръв път чувам за риск от задушаване. До колкото си спомням, на мен лекарката ми е казвала да обръщам бебето странично, за да не се задуши, ако случайно повърне. Но риск от задушаване от завивките, не мога да си го обясня. Да не е някакъв рекламен трик, за да си продават стоките?

Цитат
А зашо ще ви шият чаршафи? Не искате готови ли?
Азара, предпочитам да купя платове, за да ги избера и да са качествени, ествени материи, 100% памук. Аз ще си ги ушия,. имам шевна машина и оверлог, така, че проблем с шиенето  нямам. По принцип шия спалното бельо, освен ако не ме домързи много. Да не говорим, че така излизат и по-изгодно, по-здрави са платовете, по-качествени, избирам си ги. В този смисъл, 100% памучен ранфорс е много качествен и здрав плат, в същото време е нежен за кожата.Не всеки ранфорс е 100% памук, има и смесен с изкуствени влакна. Ранфорс е типа оплетка на плата.  Отстъпва само на перкала, но перкал се намира много трудно, трябва да поръчам цял топ. Преди години бях намерила много хубав английски перкал и уших спални комплекти. Още са здрави и ги ползваме. Преди време бях купила и един топ 100% памучен сатен, много качествен, от него също шия спално бельо. Но той е по-фин и не толкова здрав като ранфорса и перкала. Затова няма да го ползвам за бебешко, че то иска много често пране.
Муселин тотално изключвам от класацията, това е тензух. Може да взема тензух и да й нашия и такива, ако реши, че й трябват.
В къщи имам бархет, но не можах да открия къде съм го забутала. Мисля да нашия и малко бархетни пелени за разни употреби. Те са много меки и удобни за всякакво ползване.

Както написах, изплела съм и 3 чудесни одеалца. Може да изплета още едно памучно, да има за смяна.
Можете да ги видите в плетаческата тема. ( Да се похваля сама, че няма кой друг да ме похвали Joy )
Това е бялото двулицево, много пухкаво, най-дебелото. Но не съм го снимала цялото готово.
https://bg-mam.ma/p/1851264/51013122
А това са диагоналното и памучното с лаленца. https://bg-mam.ma/p/1851264/51002921 Точно харесахме с дъщеря ми един бледосин памук и го купихме и на другия ден каза, че имало ъпдейт на информацията, нямало да е момче, момиче ще е. Joy
И вече започнах да се заглеждам по плетени роклички. Има такива чудесни, че не зная коя да изплета. Simple Smile

Днес видях чудесни платове от типа на поларите ( не запомних как точно ги наричат), в много нежни бебешки цветове, много качествени. Но дъщеря ми не иска и да чуе за изкуствени материи. Иск да купя качествен вълнен плат за завивка през зимата, който да слага в торба. Аз си мисля, че може да й изплета одеалце от мерино и да реша въпроса.
Като съм си я родила такъв каприз, какво да правя, ще й угаждам сега. Нали ще ставам горда баба. Laughing

Последна редакция: нд, 31 май 2026, 02:17 от Diorela

# 731
То колкото е мода да се продават одеяла и калъфки, толкова и чувалчета.... Това със задушаването е официална препоръка на педиатричните организации по света след анализирането на данните на всички бебета, които са починали в рамките на десетилетия. Най-опасната поза е тази по корем, а не е толкова трудно за едно новородено да се озове по корем както е било настрани. Задушаването с одеяла става, като одеялото (или възглавницата) се озове на носа на бебето и му спира въздуха. Също вдишването на издишан въздух е много голям рисков фактор. Важно и е матракът да е твърд, за да не потъне и да не се задуши. Също и препоръчват бебе под 6 месеца никога да не спи само в стая, през деня или през нощта, но това не е защото някой нещо може да продаде.

Това с повръщането е вярно за голям човек, който се е напил - не трябва да спи по гръб. В реалния живот не е вярно за бебетата, които повръщат - дори да са по гръб, те извъртат глава настрани, като повръщат. Ако са по гръб, могат да си върнат главата в другата посока, но ако са настрани или повече корем, реално трябва да вдишват повръщането.

# 732
Diorela, радва ме ентусиазма ти Simple Smile На мен също ми се струваше, че бебешките чувалчета са повече маркетинг, отколкото необходимост, но се пуснах по пързалката на "страх лозе пази". Погледни разните модели в интернет, за да добиеш представа - сигурна съм, че с наличните ти машини ще можеш да ушиеш сама. И понеже си майсторка си позволявам да дам един непоискан акъл: към комплекта за количката добави несесер за памперси в тон Simple Smile чиято дръжка да се закопчава с тик-так копче за дръжката. Поне за мен е много удобно, когато се налага бързо преобуване в количката и се налага вадене на много багаж от чантата. Ето ти линк за илюстрация: https://infantjoy.bg/wp-content/uploads/2023/08/bebeshki-neseser … eleni-podaryk.jpg Не е нужно да е водоустойчив. Ципът може да е по късата или дългата страна или да е с копчета - все едно.

Наистина завивки и одеала не се препоръчват, но пък съвсем незавито също ми е неприемливо. Аз повивалник не си купих, когато му беше време, но живот и здраве за второ дете ще си взема.

# 733
Моят син рита доста и ако го завия след 15 минути максимум ще е отвит, отделно, че дърпа да го хапе и да го натика в устата си. Една сутрин докато оправям леглото (слагам му малко чаршафче като му махна чувала, докато проветрявам) целия чаршаф беше на главата му и в устата му. Разбира се, това като спи може и да не се случи никога. 🤣 Аз обаче от самото начало си го слагам в чувала и ми е спокойно, че е завит и няма как да се завие през глава.

Имам доста подарени комплекти, някои точно баба уши. Наистина са хубави и като си си избрал плата е много хубаво наистина. Евала за ентусиазма ти, наистина! 😊
За мерино, напълно съм “за”. Решила съм да взема и аз, за всеки случай. Много са красиви тези, които си изплела!

Баба ми, като съм била на 4-5 ми е шила чували, защото винаги съм се отвивала, та ако не ме срем и сега ще си взема за себе си. 🤣🤣🤣🤣

За повивалник съм виждала всякакви конфигурации, така че важното е да е удобно за майката. Като го сменяш минимум по 8 пъти на денонощие и ако не ти е удобно, не е най-приятното нещо. На мен преди да родя ми се струваше, че е безсмислено, но още в болницата казах на мъжа ми да вземе маса. Нямахме друг вариант просто, иначе и тези за скрин са ок, тези за кошара също. Не знам доколко е удобно, обаче.

# 734
на мен ми беше изключително удобен повивалник за кошара.. нашата кошата беше 120 см дълга.. повивалникът си стоеше постоянно на леглото докато бебето беше малко и не се изправяше.. височината ми идваше идеална (висока съм).. когато ми се е налагало за няколко дни да сменям памперси и да преобличам на легло, после ме болеше кръста. подложка за повивалника бях взела, много бързо я разкарахме и започнахме еднократни чаршафчета да ползваме.. подложката за преповиване обаче е удобна за количката и някъде извън вкъщи, когато се налага да се сменя памперс. несесери за резервни памперси, дрехи, мокри дрехи са удобни, ако държите на естетиката... иначе и пликове с цип вършат работа.. и несесери съм ползвала и най-обикновени пликове с цип (от тези за фризер на икеа и другите подобни)..

чувалчетата за сън са изключително удобни  и категорично по-безопасни от одеяло. на мен най-удобни ми бяха на hm и на angel baby...

Общи условия

Активация на акаунт