Отговори
# 135
  • София
По темата за моделирането - това е системно обработване в посока това човекът да заприлича като външност, навици и характер на някакъв конкретен типаж. За да е моделиране е нужно да е масово - тоест да не опира до няколко дразнещи черти, а да обхваща много голям диапазон от качества. Да се работи в посока другият да се променя чрез средства като натиск и манипулация. Да се очаква точно конкретен резултат, отговарящ на определен критерий - например, да се облича с точно определен стил дрехи. Това да се дразниш, че партньорът ти пуши и да му натякваш да го промени, не е моделиране. Ако обаче го правиш системно, целенасочено и често относно множество навици и черти, чрез всякакви явни и помолни средства, тогава може да се говори за моделиране.

# 136
ЧС,, добър пост, но пропусна да допълниш, че в края на този процес жената обикновено губи уважение към вече трансформирания мухльо, което всъщност е и напълно логично...🙂

# 137
ЧС, не си много права.
Има и такива мъже. Които почват да искат да отделят жените от приятелите, средата им, дори от роднини.
И в темата се дадоха лични примери дори за мъжете.
И двата пола го правят.
Ако жената е поне малко умна, трябва да се усети  и такива мъже да ги остави овреме.
Допреди 1 година пушех, а мъжа ми никога не е бил пушач. Не му беше приятно, правеше язвителни коментари, но не ме отказа, докато аз не реших, че това е гадна зависимост, от която трябва да се отърва.
Искам да кажа , че човек не реши ли  сам нещо да промени, няма кой да го накара.
Това е най- трудната битка в живота ми. И все още не знам, дали съм я спечелила.
Сънувам, че пуша, около мен повечето пушат, стреса ме кара да запаля, но..
засега успявам.

Последна редакция: ср, 14 яну 2026, 20:16 от happy doc

# 138
А нещо за моделирането със съгласието на модела да кажете? Например, отказвам се от навик Х, не защото ми пречи, а защото пречи на теб, а ми е важно ти да си добре с мен. Или - виждам, че се притесняваш за мен, заради тоя ми навик, на мен не ми пука дали ще ми навреди, но не искам да те тревожа (при искрена тревога на партньора, което изключва всякаква язвителност).

# 139
Няма човек на Земята, който да те накара да направиш нещо, когато не искаш и не си убеден, че трябва.

# 140
  • София
Вяско, това не е моделиране.

# 141
Май да, по-скоро е селф моделиране.

# 142
Ал, всеки човек е съвършен за себе си и би следвало да се променя само и единствено за себе си, а не с цел да се напасне с вкуса на някой.
Иска ли някой да те променя, значи не те харесва, а какво прави тогава с теб и ти с него?
Обикновено с времето и двамата се променят. Ако са с еднакви вкусове, интереси и на обща вълна, промяната харесва и на двамата. Ако ли не, няма как насила единият да върви срещу себе си.

Проблема е, че много жени се сматат за самото съвършенство, а това далеч не е така.

В повечето случаи подобни индивиди (мъже и жени) са егоисти, които смятат, че всички и всичко трябва да се съобразява с тях.

Жените не страдаме от илюзията,че сме съвършени.
Просто дори и несъвършени нямаме стимул да се променяме за мъж, защото и така има достатъчно навити готини мъже и за кекс и за дълга връзка.

# 143
Достатъчен брой навити - да. Вече дали има достатъчен брой качествени, свободни и навити е друг въпрос Simple Smile

# 144
Май да, по-скоро е селф моделиране.

Ц, нарича се житейски опит.

Добро, премерено мнение на Черна станция, вероятно обусловено от житейския ѝ опит Wink
Останалото постоянно присъствие както обикновено, упорито се бута в крайностите, опитвайки се да ги представи за средности или поне за силни вероятности. Ми, не.
Личното ми мнение е против обобщаването и усредняването, против "статистическото" мислене. Особено при обобщаването на база екстремуми.

# 145
ЧС, не си много права.
Има и такива мъже. Които почват да искат да отделят жените от приятелите, средата им, дори от роднини.
И в темата се дадоха лични примери дори за мъжете.
И двата пола го правят.
Ако жената е поне малко умна, трябва да се усети  и такива мъже да ги остави овреме.
Допреди 1 година пушех, а мъжа ми никога не е бил пушач. Не му беше приятно, правеше язвителни коментари, но не ме отказа, докато аз не реших, че това е гадна зависимост, от която трябва да се отърва.
Искам да кажа , че човек не реши ли  сам нещо да промени, няма кой да го накара.
Това е най- трудната битка в живота ми. И все още не знам, дали съм я спечелила.
Сънувам, че пуша, около мен повечето пушат, стреса ме кара да запаля, но..
засега успявам.

Браво на теб. Да, това е голяма битка, голяма.
Цяла година и още сънуваш.
При стрес най-много се събужда това чудовище в нас.
Абе и да ги спрем, винаги ще бъдем пушачи. Просто ще сме пушачи дето не пушат 1 година, 2,3,10.
Завиждам на хората, които никога не са пушили.

# 146
То човек и риба не може да хване каквато и когато си поиска…
Опитват се, да, и някои успяват. И какво?  Че на кого му харесва да гледа една и съща жена с една и съща визия години наред?

# 147
На много хора всъщност.
---

Джеймс, извън контекста си. Също и извън космоса.

# 148
  • По света и у нас
Не прочетох кой знае какво от мненията, просто за статистиката искам да кажа, че 1. не мисля, че мъжете моделират. По-скоро се скатават и си правят каквото искат с когото искат, а домашното го гледат като заварено положение. 2. Не мисля че на някой му минава пре акъла че не може или може да си намери по- добро и затова седи или моделира…3. Сигурна съм че има мъже които нарочно дразнят уж с цел моделиране, а всъщност за да държат жената неуверена в себе си и прикрепена към тях

Общи условия

Активация на акаунт