Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №36

• 2 002
  • 52
  •   2
Отговори
# 15
Омега 3 е добре да се съобрази с приема на омега 6 и 9(обикновените приемани мазнини в ежедневието).Добре е  да са в определено съотношение.Бях срещала преди време (май в темата на Пинк Пантер) таблици според възрастта и теглото,така че може да попитате и там.Май в някои лабовратории има и изследвания вече,така че не е толкова трудно човек да се орентира.За себе си лично не съм видяла някакъв ефект върху холестерола,при условие,че приемам по 4 гр на ден.

# 16
И аз да си кажа- качествено рибено + вечерна иглика, покриват  по-добре целия спектър.
Принципно, аз ползвам за салата конопено/ около 1–4% GLA/
Скрит текст:

# 17
Аз предпочитам да ям повече риба и дроб от треска. Много обичам.
Днес съм на ден 7 или 8 от приема на Примолут Нор. Усещам нещо като леки бодежи ниско в корема от време на време - дали е свързано с хапчетата? От няколко дни имам и лека хрема (като кихна, усещам пробождане ту отляво, ту отдясно).

# 18
Не е по темата, ама недейте да пиете парацетамол при вируси и настинки. Има негативен ефект.
Защо?

# 19
  • Бургас
И аз над това се чудя? Стана ми интересно!

# 20
  • София
И аз не го обичам особено парацетамола, ама едно определено лекарство ми действа добре при настинка, тъй че си го пия.

# 21
Когато се казва "нормално за възрастта" се има предвид, че в климакса се получава покачване на границите, особено долна, до към 140/90 ,заради резкия спад на естрогена. При някои е преходно и не е нужно лекарства, про други не. Освен това с възрастта, кръвоносните съдове се втвърдяват и не са така еластични, което е също възрастова причина за покачване на показателите. Останали са разни заболявания-бъбреци, сърце, холестерол, диабет и тн

# 22
И аз над това се чудя? Стана ми интересно!
Четох по време на ковида разни проучвания на италиански вирусолози, че в случай на вирусна инфекция, най-просто казано, усилва размножаването на вирусното число. Разбира се, развихри се тогава полемика така ли е, не е ли, не съм се задълбочавала. Просто за всеки случай спрях да го купувам и не го ползвам. И без това товари черния дроб.

# 23
Записвам се и аз в новата тема.
Ако МЦ не се появи, в рамките на месеца, колко време изчаквате преди да посетите гинеколог?

# 24
Когато се казва "нормално за възрастта" се има предвид, че в климакса се получава покачване на границите, особено долна, до към 140/90 ,заради резкия спад на естрогена.
Всичко, което е над 120/80 и е постоянно/редовно, а не бързопреходно, е хипертония и изисква нещо да се направи. Дали това ще бъде медикаментозна терапия, спиране на пушенето, диета и т.н. - има разни възможности. У нас маса хора живеят с патологично високо кръвно налягане, лекари (особено ЛЛ) също неглижират и накрая понякога става като във вица "ма той умрял, ма!".

Това вместо запис в темата. На 50 ставам през март, все още нямам пропуснат месец, симптоми разнообразни, повечето не ми пречат... но цикълът наистина стана много хаотичен, едва го търпя вече. Дали ще е обилен, дали ще е дълъг, дали ще е на най-неочаквана дата и място (по-рано, по-късно)... всичките ги има в различни моменти и ме нервират кое от кое повече.

# 25
Дано никой,който пише такива постове не го застигнат съответните здравословни проблеми.
Параход,винаги се изказваш с категоричност без да си наясно с много неща.

Последна редакция: вт, 13 яну 2026, 19:34 от dt

# 26
Дай боже никому. Точно затова е важно нещата да се хващат, диагностицират и лекуват.

Да не говорим, че си написала преди няколко поста абсолютно същото, което и аз (че ако е инцидентно и бързопреходно, може само да се наблюдава, докато опасно е задържането във високи граници), ма четенето с разбиране защо е такъв масов проблем!

# 27
От време на време надничам в тая тема (без да имам нужда вече) и няма да се уморя да препоръчвам  Dr. Böhm® Isoflavon. Това са хапчетата, които ме спасиха от много несгоди по време на менопаузата.
Проблеми с кръвното и аз имах, въпреки, че съм била цял живот с много ниско кръвно. Качи се до 130, което ми създаде много голям дискомфорт.

# 28
За какво са тези хапчета и има ли ги в Бг? Видях на кутийката, че има и соя, а тя хич не е за всеки

# 29
  • София
Според мен в тази тема доста неща се преекспонират.
Параход, прощавай, много те уважавам, но хипертония е от 140/90 нагоре. Източник СЗО
- https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hypertension 130/90 може да е много дискомфортно за жена, свикнала с ниско, но все още не е патология.

Общи условия

Активация на акаунт