Домашни сладкиши - от старите тефтери до нови вдъхновения, ежедневна тема за сладки раздумки

• 5 665
  • 138
  •   14
Отговори
# 75
Аз използвам какаото на Picantina. Тъмно е и с добри вкусови качества.

# 76
  • Русе
Ех, че сладка тема! Отдавна съм се чудила, защо няма такава за сладкиши целогодишна. Тук само сладкиши ли ще споделяме или и дребни сладки, бисквити.
И аз имам рецепта за прословутия сладкиш с ябълки, без бакпулвер е.
Относно лидълското какао и аз го ползвам.
Преди години доста сладкиши и торти правех, сега гледам да се ограничавам, но като ви чета ми се доправи какво ли не.
От години правя една торта с бишкоти, маскарпоне и заквасена сметана в различни форми, кръгли, продълговати като терин, в купи. Оформяла съм и съм декорирала по най-различен начин, но нямам много снимки на телефона.
Последната, която показвах в коледната тема е такава също. Много рядко сменям с някоя друга.

Последна редакция: ср, 14 яну 2026, 11:33 от *sve*

# 77
  • София
*sve*, чудни оформления! Може ли рецептата, че няма да я намеря лесно в коледната тема?
Най-доброто какао, което се продава в Бг, е Bensdorp DDP 22-24% на Callebaut, но и цената е сериозна, и разфасовката - голяма, 2 кг/пакет.

# 78
  • Euskal Herria
Мики, благодаря! И аз следя доста испански сладкари, но засега търсенията ми удрят на камък.
Мъфини с рожков, овесено брашно и портокал:

Засега експериментирам, пробвам различни комбинации и все още не съм намерила точната рецепта.

# 79
  • Балчик
MayGodBless, може ли да кажеш от кой край е тази пита? Благодаря!

# 80
За Харманли и Симеоновград плюс прилежащите им села знам със сигурност 🙏☺️ до ден днешен има и цех в Симеоновград където поръчват родителите на проходило бебе, после я раздават на близки и далечни роднини, приятели и съседи за здравето му, а те в замяна му дават парички.

# 81
........
Всъщност, това ме доведе до екзистенциалния въпрос защо някои сладкиши си нямат име...

ММ и той много държи на имената на сладкишите и всеки път, като му направя нещо ново, ме пита - "Това сега какво е?". Та все се налага да измислям нещо. За един сладкиш, който много хареса и няколко пъти ме пита какъв по-точно бил, му казах, че това е "Кейкът Дона Клара" (от великия филм "Бон шанс, инспекторе"). Взе, че ми повярва и така му казва вече.

# 82
Ххахах ох с глас ме разсмя! И ММ така пита, пита за тортите, да може като му хареса някоя по-лесно после да ме ориентира и да си я "поръча" на бис. Ама аз все ги правя творческа импровизация та затова взе да снима.  И като питам каква торта искаш да направя този път, вади телефона😆. Свекито пък от всяка торта замразява парче с датата, когато съм я правила. После като я хапват и казват колко пак била хубава, по датите и снимките в телефона се ориентирам 😄❤️

# 83
  • Бургас
Големи скици сте!
И мен винаги ме питат как се казва нещото, което приготвям!
Аз обичам да им казвам, че правя бъркоч Simple Smile

# 84
И аз за пръв път чувам за тази сусамена питка на MayGodBless.
При нас се прави леко сладникава питка, когато бебчето навърши 40 дни, че да му е сладък живота. Така нарича и кръстницата като я разчупва и дава на жените, които са се събрали по повода.

У дома на въпроса "какво правиш" отговорът е "проба" Joy.

За черно какао скоро четох в една рецепта на Йоли. Тя споменава, че го е поръчвала от амазон.
Тук виждам някакво на Йоткер.

Коктейлни череши купувам от Метро. След като отворя буркана го държа в хладилника. И повече от година е издържал без да им има нещо, но черешките си стоят в течността. Запасявам се и с някое и друго бурканче Мараскино от Лидл, когато пускат.
Захаросаните, ако ми остане част не използвани, ги слагам в бурканче и ги заливам с ром. С години могат да стоят така.

Последна редакция: ср, 14 яну 2026, 16:56 от 2в1

# 85
  • Варна
Аз обикновено утилизирам нещо изостанало и се получават сърахотни импровизации без име.
Най-сполучливите ми названия са Къркана торта и Хвръкнали пъдпъдъци - постен летен гювеч, който произлезе от ястие с пъдпъдъци. Sunglasses

# 86
  • In transit
MayGodBless, майка ми пък, като хареса някоя торта и реши, че иска такава за нейния РД, винаги си прави снимка. Joy  Това не пречи на дъщеря ѝ да направи нов модел или модификация на тази, която е поискала. Sweat Smile

Със заглавията на Сисли видях най-голям зор, докато пусках темата. Joy

# 87
Момичетааа, открих това съкровище, което даже не знаех, че съществува. Аз си имам само предишната й книга от 80 и някоя година, която обсъждахме в предната тема. Има я в гугъл като трябва да качите 5 произволни пдф файла, за да я свалите безвъзмездно.
Ех, носталгията ме тресна🩷

Хубавото спрямо първата е, че тук всичко е в грамажи, не в чаши🙈

Последна редакция: ср, 14 яну 2026, 22:22 от MayGodBless

# 88
  • Euskal Herria
То понякога човек се чуди как да кръсти някой сладкиш или торта. Като взема нещо от една рецепта, добавя друго от втора, нещичко и от мен... А и колко пъти тръгнеш да правиш избрана рецепта, уж всичко спазваш, а накрая се оказва не точно тя. Simple Smile

MayGodBless, може ли повече ориентири - къде/как да търсим? Че ми излизат само продажби на книги втора употреба.

# 89
  • Бургас
MayGodBless, сега я виждам тази книга!
Ако има вариант да я качим на първа странциа!
Иначе поста ти, предлагам да си го копнем за новата тема в първи пост!

Общи условия

Активация на акаунт