Домашни сладкиши - от старите тефтери до нови вдъхновения, ежедневна тема за сладки раздумки

• 4 459
  • 92
  •   5
Отговори
# 60
Ох, това "Консумира се на следващия ден" понякога е голямо изпитание Simple Smile, нищо, че наближавам 60-те, не се научих да ги чакам и това е...
За какаовия залят сладкиш - в тефтера на мама свекърва беше записан като "Жадната калугерка", но си е същият, както са дали и по-горе рецептите. И на мен ми беше любим. Когато го правих за пръв път, се чудех какво ще се получи с това рядко нещо, обаче се оказа върховно като резултат - маслото после леко стяга и се получава една нежна кремообразна текстура. Веднъж като го  установих, от следващия път започнах да правя все повече дупки на блата Simple Smile

# 61
  • Бургас
MayGodBless, признавам си, че за пръв път срещам тази пита!
Изглежда много апетитна!
Интересна рецепта!
Не съм я засичала до сега, с удоволствие бих я опитала.
Записвам си рецептата !

# 62
Да, благодаря. Прилича точно на този сладкиш. И аз сега в нета го намерих под двете имена - жадна монахиня/калугерка.
Кубратова, така сладко го описваш, че.....тези дни ще го направя, отиде ми диетата пак.
MayGodBless и аз очаквам едно прохождащо скоро Hug. Запазвам рецептата за този хубав повод.

# 63
Мики, пропуснах да пиша, че в моя ябълков сладкиш с чаените бисквити на дъното на тавата няма бакпулвер, но понеже на няколко места в нета срещнах рецепти с бакпулвер, реших, че аз нещо съм пропуснала при записването навремето и понякога съм слагала 1/2 ч.л., но сякаш наистина рецептата си е била точно записана, а и повече ми харесва без бакпувер - все едно ядеш леко хрупкава прясна бишкота. 
Какво стана то?! След празниците трябва да си вземем отпуск да правим сладкиши Simple Smile

# 64
Момичета, аз няма да мога да блесна с кулинарни умения по темата, но искам да ви кажа, че направените от вас изделия нахраниха погледа ми.

Последна редакция: вт, 13 яну 2026, 23:46 от S^nny

# 65
При мен януари е най-наситения от лични празници месец. Буквално всяка седмица имам повод да се вихря в кухнята. Simple Smile
Кажете откъде да си купя черно какао и коктейлни череши?

# 66
  • Euskal Herria
Благодаря за рецептата, vox! Коктейлни череши съм виждала в Кауфланд.
За белия шоколад - капризен е за работа, повече, отколкото черен и млечен. Снощи се наложи да преправям и масления крем, и ганаша. Добавях какаово масло към белия шоколад, за да се разтопи и да стане кремообразен. Успях да спася и крема, и ганаша и да довърша тортата. По-късно ще пусна снимки.
Тук продават торта с ябълки, канела и дулсе де лече. Издирвах рецептата, но безуспешно. Но мисля, че горе-долу съм налучкала, сега само трябва да я направя.
Ако някой знае за тази торта, моля за съвети и рецепта.

П. П. Изтрит ми е първия пост в темата, явно са го счели за спам. Simple Smile

# 67
Аз черно какао си купувах последния път от Змееборец, но не беше много скоро, надявам се, че имат наличност все пак.
Мики преди е споменавала за добри коктейлни череши, надявам се да се включи и сега, че не помня откъде бяха. Аз си ползвам домашните и след една неуспешна покупка на череши, които изхвърлих, вече не съм вземала готови. 

# 68
Vox, за хубаво черно какао и коктейлни череши, че се озорих докато намеря, нямаше никъде по веригите, в краен случай пиши в гугъл "Сладкия магазин". Излизат координати на фирма за търговия със сладкарски продукти в Хасково, аз от тях си взимам, изпращат и по куриер. Жалко, че нямат сайт. 🤗 Но коктейлните им череши са ни любими, на места съм попадала на едни гадни със синтетичен вкус. Какаото им също е доста хубаво.

# 69
Vox, от Лидъл съм купувала хубаво какао в картонена кутия.
Ако имате турски магазин също там има.

# 70
  • В градината...
Вчера попаднах на този чудно сладка тема, еха!
Много интересна е рецептата за питата със сусам, нещо различно.
А хубаво како аз купува от Лидъл. Е, не е черно, но придава много добър шоколадов вкус.

# 71
Благодаря на всички Hug
Писах на Сладкия магазин в Хасково.
Миналата година по Коледа в Лидл имаха коктейлни череши, но тази година не заредиха. В Метро има, но много голяма разфасовка. Проверих и в турския и италианския магазин до нас, но нямат. Черно какао пък съвсем Simple Smile

# 72
  • In transit
Vox, какаото в Лидл е много хубаво, вече са писали за него, подкрепям. За череши, търси "амарени". Пускат в Лидл покрай италианските седмици, в едни тумбести буркани. Има и на една италианска фирма Fabbri. Пуснах сега търсене, гледам, че се предлага. Вчера я метнах и в един от италианските магазини, от които пазарувам...ама кой беше, че няколко отварях. Blush
Така изглеждат: https://nokovandson.com/konsumativi/amarenafabbri/amarena-fabri-600gr-cheresha

Кубратова, точно на прясно изпечени бишкоти има вкус коричката. А каква е ролята на бакпулвера на дъното при бисквитите?

Яна, ще погледна за тази торта, имам една испанка, която следя, има уникални торти.

# 73
Какаото в лидъл не е лошо, но спрямо това в сладкия магазин, лидълското е доста по светло. Като правя шоколад с първото става направо черен, с второто средно кафяв. Даа миналата зима имаше черешки в лидъл бяха в опаковки като портокаловите им корички, но тази нямаше.

# 74
Цитат
Кубратова, точно на прясно изпечени бишкоти има вкус коричката. А каква е ролята на бакпулвера на дъното при бисквитите?
А, Мики, не на дъното, в тестената смес е, но това моето е опит да опиша сладкиша, че си няма име - да подсетя за кой говоря, че има и други ябълкови с чаени бисквити Simple Smile
Всъщност, това ме доведе до екзистенциалния въпрос защо някои сладкиши си нямат име...

Общи условия

Активация на акаунт