Домашни сладкиши - от старите тефтери до нови вдъхновения, ежедневна тема за сладки раздумки

• 4 408
  • 92
  •   3
Отговори
# 45
  • Бургас
Оххх, аз пък обожавам бял шоколад и кокос Simple Smile

# 46
  • In transit
Нели, този сладкиш се яде прав до масата, направо от тавата - уж само да опиташ, а не можеш да спреш и да сипеш в чинията, която е току до тавата Simple Smile
Моят вариант е с чаени бисквити, но видях преди време, че Мики има вариант точно с обикновени бисквити и все се каня и така да го направя, пък не стигам до него. Явно в различните краища е имало вариации на сладкиша, което е много хубаво и обогатява рецептата и въобще сладкарството.

Аз пък забелязах друго, че вашите рецпети за ябълковия сладкиш са с бакпулвер, а моята е с пандишпан. На мен любимата ми част от този сладкиш, като го изпека е да си отчупя препечената коричка от яйца, захар и брашно. Многоооо ми е вкусна! Heart Eyes

Много благодаря за темата! ☺
Аз се записвам да ви следя. Мноооого рецепти харесах, обаче почнах диета 🫣
Мисля скоро да пробвам унгарските кнедли като по-здравословен вариант 😅 Интересно обаче, че колкото и пъти да съм ходила в Унгария никога не съм ги срещала, а и моите колеги унгарци не са споменавали за тях.
Странно, за тях ми беше казала една позната екскурзовод, още преди да отидем, че това бил един от най-вкусните им десерти. Като отидохме в Сегед много се зарадвах, че ги предложиха, като десерт в ресторанта. После по името ги намерих в нета на доста места, все унгарски сайтове и блогове. Предполагам, че са по-домашен десерт, все едно тук да идете в някоя сладкарница и да ви предложат ябълков пай, като от едно време... трудна работа. Simple Smile

Момичета, трябва да помислим за вариант как да помогне първата страница за следващата тема, защото бързо ще изпишем тази, а събирането на рецепти е много работа. Предлагам да създадем някаква организация от рано, че после не знам дали ще мога да взема отпуска, за да пусна нова тема Grinning Очаквам предложения от вас, също някакво сортиране по видове, или стари/нови... може в някакъв файл да ги добавяме, не знам...нахвърлям идеи само, кажете и вие.

# 47
  • София
Джемма, в тефтера на майка ми парфето е записано като Крем с желатин:

По-различно е като съставки и съотношение на продуктите от твоето, и е само 2 цвята.

Последна редакция: вт, 13 яну 2026, 21:34 от Vanja77

# 48
Благодаря и аз за страхотната тема. Heart
А дали някой ще разпознае по описанието ми, един сладкиш от моето време. Пояснявам, че съм родена 88-ма.
Майка ми ми го приготвяше, но.....за съжаление рецепта нямам. Тя си отиде млада и аз тогава все още нямах никакъв интерес към готвенето.
Значи.....печеше се в обикновена кръгла тавичка, като че прилича на обикновен кекс. Беше бял и надупчен, и в дупките имаше като излято какао, и така ставаше в два цвята.
Като бялата част някак стоеше по - суха, а там където беше продупченото и разлято какао, стоеше по - мокър и това беше най - вкусната част. Но определено не е било шоколад, не беше гъсто това излятото, беше рядко като консистенция и един вид напояваше бялата част.
Едва ли обясних много добре Confused

# 49
По описанието прилича на „Жадната монахиня“.

# 50
Ето този е май:
https://share.google/kaQjissGMtEYfm60p
И в моето детство го правехме.❤️
Точно контрастът между сух дунапренен кекс и мокрите какаови петна му е чарът.

Последна редакция: вт, 13 яну 2026, 18:21 от MayGodBless

# 51
  • София
Да, „Жадната монахиня“ е! Yum

# 52
Незнам Мики,мога да се наема да събирам линкове например,но всеки публикува и снимки и рецепти в мнения.Става много сложно.И аз имам и тефтери, и книжки  става прекалено сложно.Дали не е по-добре просто нещо да се обсъжда и който нещо го интересува да си запази рецептата.Така или иначе в коледната на първа страница ,а и във всяка една друга тема малко гледат и нахълтват с въпроси.

# 53
И аз съм на мнение, че няма нужда да се прави каталог на рецептите. Трудоемка работа е за правещия темата и дори и с помощ от нас пак си отнема доста време. Точно, както и dt споменава, в повечето случаи се пита директно в темата, дори и информацията да я има на първата страница. Всички сме го забелязали в другите теми. Хубавото е, че винаги се намира някой, който да отговори на питането Hands V.

# 54
YanaDG, ето рецептата на майка за сладкиша с ябълки.

1 пак. ронливи бисквити с масло
200 гр. масло
смлени орехи
ябълки (обелени и нарязани на филийки)

За кексовата смес:
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер

В тава с диаметър 30 см. се разтапя маслото, нареждат се бисквитите, ябълките, смлените орехи и най-отгоре се изсипва кексовата смес. Пече се около 40 мин. на 200°-220°. Като изстине се поръсва с пудра захар.

Снимка на сладкиша от тази вечер

# 55
  • Бургас
Скрит текст:
Благодаря и аз за страхотната тема. Heart
А дали някой ще разпознае по описанието ми, един сладкиш от моето време. Пояснявам, че съм родена 88-ма.
Майка ми ми го приготвяше, но.....за съжаление рецепта нямам. Тя си отиде млада и аз тогава все още нямах никакъв интерес към готвенето.
Значи.....печеше се в обикновена кръгла тавичка, като че прилича на обикновен кекс. Беше бял и надупчен, и в дупките имаше като излято какао, и така ставаше в два цвята.
Като бялата част някак стоеше по - суха, а там където беше продупченото и разлято какао, стоеше по - мокър и това беше най - вкусната част. Но определено не е било шоколад, не беше гъсто това излятото, беше рядко като консистенция и един вид напояваше бялата част.
Едва ли обясних много добре Confused
Розичка, я погледни този - Дупчен сладкиш -  https://www.bg-mamma.com/?topic=1168752
И ,,Жадната монахиня,, е в този род - надупчен и сиропиран.

Мики, освен периодично, да речем на 10 страници, да се пуска пост, който е събрал всичко до тази страница. И преди да се пусне нова тема, да се копират постовете с информацията в първият нов пост в новата тема! Ох, дано ме разбра, какво искам да кажа Simple Smile
Ще мисля за още варианти.

# 56
  • In transit
Карзче, аз те разбрах, ама мисля, че 2в1 и dt са прави. По-добре е всички, които пускат рецепти да напишат заглавието им в поста си, дори да е копирана рецептата от тефтер. Така лесно ще могат да намират с търсачката на форума, освен с помощ от другите потребители. Simple Smile

# 57
  • Бургас
Съгласна съм Мики!
Дано списващите тук го прилагат и да е улеснение за всички ни!

# 58

Кекс с ябълки,  орехи и локум.

# 59

Сиропирана сусамена пита
По нашия край се раздава, когато проходи детенце. Раздавали са и аз като съм проходила преди 33 години, и баща ми като е проходил преди още 25. Много любим вкус от детството ми е, живот и здраве по същия повод ще я направя и за дъщеря ми, а сега беше само пробно:

Необходими продукти:
За тава с диаметър 30 см.
1 кубче мая
300 мл. вода
1/3 ч.ч. олио или мас
3 с.л. захар
1 ч.л. сол
1 кг. преситено бяло брашно
300 гр.сусамов тахан
100 гр. счукан сусам

Начин на приготвяне:
Затопля се водата, слага се маята със солта и захарта да се разтворят.
Пресява се брашното и към него се добавя олиото и сместа с маята.Замесва се средно меко тесто.Оставя се да почине 20 мин.
Разделя се на 4 топчета.Всяко топче се разточва по размера на тавата, маже се с тахан и се поръсва със сусам. Така се редуват и останалите кори като се слагат една върху друга.След това се нарязва на триъгълници и се оставя да втаса до удвояване на обема си. Маже се с с жълтък и се поръсва със сусам.
Пече се на 180 градуса до готовност.
След като изстине се приготвя сироп от 600 мл.вода и 600 гр.захар.Оставя се да поври 10 мин., маха се от котлона, добавя се 1 течна ванилия и се залива питата. Консумира се на следващия ден.

Общи условия

Активация на акаунт