Домашни сладкиши - от старите тефтери до нови вдъхновения, ежедневна тема за сладки раздумки

• 4 459
  • 92
  •   5
Отговори
# 15
Запис и от мен с коледните ни меденки. Не помня дали ти качвах в предходната тема Hug

и новогодишна питка

# 16
Не бях правила и аз от доста време сладкиши. Онзи ден намерих вкъщи шоколадови бонбони Линдор и Фереро (добре отлежали) и ги забърках на един ганаш. Отдолу направих тесто за кекс и сиропирах със лек захарен сироп и 50 гр. Бейлис (също добре отлежал). Получи се добър сладкиш (недостоен за скимка, но все пак вкусен 😁).

# 17
Рецептата за крем-пита от предаването "От нищо, нещо". Тя е на лекоатлетката Анелия Нунева.
Слагам я в скрит текст, сканирах, за да се вижда по-ясно. Малко светъл е бил химикала, не пиша красиво, но ако някой проявява интерес, ще я напиша на компютъра и ще я сканирам.
П. П. Не се сещам в коя тема някой питаше за рецепта за сладкиш, при който суха смес от грис, брашно и захар се изсипва върху настъргани /нарязани ябълки и се пече. Имам няколко такива рецепти, идентични са (явно е бил модерен този сладкиш едно време). Ще я пусна при интерес.
Крем - пита от предаването "От нищо, нещо" на Анелия Нунева
Скрит текст:
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 14 яну 2026, 09:09 от Fortuna

# 18
  • София
Огромно благодаря и от мен на Mikkey и karzz за темата!
Fortuna, вероятно имаш предвид рецептата на Merelenda? Не вярвам да се сърди, ето я. https://vkusenden.blogspot.com/2021/10/blog-post_31.html
В близките ми планове е да я направя и аз!

Последна редакция: вт, 13 яну 2026, 10:38 от sofyia

# 19
sofyia , много хубава рецепта, благодаря! Това явно е модерен прочит на онази рецепта, която имам аз. Тя е по-проста. На дъното на тавата се слага олио, после ябълки, отгоре сухата смес. Пече се. Поръсва се с пудра захар. Имам 2-3 такива рецепти, трябва да сравня количеството продукти.

# 20
Дами, снимките са прекрасни и те карат да слюноотделяш, но може ли и рецептата да се изписва? Иначе се губи смисълът от темата. Целта е да си припомним позабравени рецепти и да допълним с "актуални".

# 21
Правих го за Коледа - от тефтера на мама. Наричахаме го ябълков пай. Става много вкусен и е много лесен.

Нямам снимка, но рецепта:

1 пакет обикновени бисквити - моите бяха Житен дар.
125 гр. масло
Около 4 ябълки - каквито харесвате. Моите бяха средна големина и сладки.
Чаена чаша смлени орехи, малко кристална захар и лъжичка канела.
Тесто:
4 яйца
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша брашно.
1 бакпулвер
Разбиват се с миксер

В квадратна / правоъгълна тавичка (заради бисквитите е по-удобно да е квадратна или правоъгълна) се разтопява маслото - във фурната.
Вади се тавичката с разтопеното масло и се нареждат бисквитите (така, както са цели) плътно на дъното на тавата.
Върху тях се нареждат обелените и нарязани на тънки слайсове ябълки. Върху ябълките се наръсват смлените орехи, лъжичка канела и лъжица две кристална захар.

Отгоре се залива с тестото.

Пече се на 180 градуса около 30-35 минути.

Последна редакция: вт, 13 яну 2026, 14:59 от NellyN

# 22
Нели, този сладкиш се яде прав до масата, направо от тавата - уж само да опиташ, а не можеш да спреш и да сипеш в чинията, която е току до тавата Simple Smile
Моят вариант е с чаени бисквити, но видях преди време, че Мики има вариант точно с обикновени бисквити и все се каня и така да го направя, пък не стигам до него. Явно в различните краища е имало вариации на сладкиша, което е много хубаво и обогатява рецептата и въобще сладкарството.

# 23
Нели, този сладкиш се яде прав до масата, направо от тавата - уж само да опиташ, а не можеш да спреш и да сипеш в чинията, която е току до тавата Simple Smile
Моят вариант е с чаени бисквити, но видях преди време, че Мики има вариант точно с обикновени бисквити и все се каня и така да го направя, пък не стигам до него. Явно в различните краища е имало вариации на сладкиша, което е много хубаво и обогатява рецептата и въобще сладкарството.

Simple Smile Точно, ама е по-вкусен на втория ден, защото бисквитите са омекнали повече и поели от ябълките и от маслото.

Аз много се колебах с какви бисквити да е (чаени, или обикновени), понеже в рецептата на мама пишеше "бисквити Добруджа", а аз изобщо не помня какви бяха те. В друга тема, съфорумка ми подсказа, че са били обикновени. И така ги направих. Много добре се получи.

# 24
  • Бургас
Да се разпиша и аз в темата!
За мен е удоволствие,че мога да помогна за създаването на това уютно местенце!
Благодаря ви,момичета!
Благодаря и на Мики!

Като за начало се включвам с един много любим у дома сладкиш ,,Жадната монахиня,, ! От тефтера на мама!
Правен е хиляди пъти, винаги се получава разкошен!

Рецептата я имам написана тук. И снимка от тефтера!
Скрит текст:

# 25
Нели, бисквити "Добруджа" бяха кръгли чаени, помня ги в картонени кутии (дано са ми верни спомените и не смесвам с други), но явно се получава добре и с обикновени. И при двата варианта обаче чакането до следващ ден специално за този сладкиш и за мен си остава непостижимо. Успявам да чакам само тортите и рядко - друг сладкиш, все ги обикалям и напирам.

# 26
Mikkey, karzz благодаря за труда smile3525.

Vox, уникални саксийки newsm10. Нареждам се и аз за рецепта и обяснения по направата им Blush.

Този сладиш с бисквитите и аз го имам с чаени бисквити. Аз ги натрошавам на парчета, за да могат добре да покрият дъното. А ябълките ги режа на кубчета.
Ще трява да го пробвам и с обикновени бисквити.

И да съм по темата, един много лесен и вкусен сладкиш, който често правя по това време на годината.

Бърз ябълков сладкиш
Продукти:
3 яйца L-размер
1 1/2 ч.ч. захар
3/4 ч.ч. олио
ванилия
2 1/2 ч.ч брашно
3/4 ч.л. бакпулвер
3/4 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. канела
1/4 ч.л. настъргано индийско орехче
1/4 ч.л. кардамон
1/4 ч.л. джинджифил на прах
3 ч.ч. ябълки, обелени и нарязани на кубчета
1 ч.ч. нарязани орехи
* подправки можете да сложите по ваш вкус, да пропуснете някои или да ги замените
** може просто да сложите и от готовите подправки за меденки или, ако имате гарам масала или китайски пет аромата
*** чашата ми е 200 мл
Приготвяне: Загрейте фурната на 180-200 C. Разбийте яйцата със захарта и ванилията (не е нужно да е с миксер). Добавете олиото. Разбъркайте. Смесете сухите съставки и ги прибавете към яйчената смес. Сместта става доста гъста, но не се притеснявайте и не добавяйте течност. Сложете към нея ябълките и орехите и разбъркайте добре. Сипете в тавичка (около 30 см в диам. или правоъгълна с подобен обем) намазнена с олио и поръсена с брашно или покрита с хартия за печене. Печете около 40 мин. или до суха клечка.

Последна редакция: вт, 13 яну 2026, 11:55 от 2в1

# 27
  • Бургас
Олеее,как забравих за тези уникални шоколадови саксийки!
Толкова са истински, Vox, сигурно са голяма врътня, докато се приготвят.

# 28
  • Балчик
Благодаря за темата- любима!
Да внеса своята лепта.

Торта "Северно мече"

За тестото: 200 гр заквасена сметана, 120 гр захар, 70 гр разтопено масло, 1 ванилия, 12 гр бакпулвер, 350 гр брашно, 2 с.л. какао, Сметната се смесва със захарта и маслото, Прибавят се брашното и бакпулверът. Замесва се тесто, разделя се на две и в едната половина се слага какаото. Всяка половина се разделя на три части. Разтопват се платки върху хартия за печене, изрязват се с обърната чиния за точен кръг и се надупчват с вилица. Изрязъците също се оставят за изпичане. Пекат се при 190 гр за 6-8 мин всяка.
За крема: 500 мл млечна сметана 36% (купувам от Лидл), 200 гр заквасена сметана, 180 гр пудра захар, ванилия, 100 гр смлени орехи за поръсване Добре охладената сметана се разбива с ванилията и пудрата захар до сгъстяване, прибавя се заквасената, разбърква се до еднородност. Тортата се сглобява като се редуват бяла и кафява платка, намазват се с крема и върху него се ръсят орехите. Отгоре тортата се поръсва с натрошените изрязъци от платките, смесени с орехи.

Пастички с нес кафе

1 яйце
1ч.ч захар
1 коф. кисело мляко
1 ч.л сода
1/2 ч.ч олио
2 с.л нес кафе
2 ч.ч брашно

Всичко се разбърква без миксер, пече се на 180 градуса около 30 минути. Като изстине се реже на пастички и се шприцоват розички от млечна сметана (не заквасена и не растителна), разбита с 1/2 ч.ч пудра захар.

Последна редакция: вт, 13 яну 2026, 12:39 от Джемма

# 29
Крем питата по моята рецепта:
1 пакет кори се редят в тавата лист по лист и между тях се слага масло. Запичат се до златисто или препечено. Правят се два крема. 1 л. прясно мляко със захар и брашно се прави на крем (дозите не помня кое колко е защото повечето неща вече ги правя на око), към този крем се добавят 4 жълтъка. Белтъците със закар се разбиват на втори крем. Върху препечените листи за баница се сипва първо яйчения крем, а след това белтъчния. Оставя се да се охлади. Може и да се запече леко заедно с крема с белтъци, но аз предпочитам да не е запечен. Кремът отделя лек захарен сироп, който сиропира листите за баницата.

Последна редакция: вт, 13 яну 2026, 13:18 от brumm

Общи условия

Активация на акаунт