Домашни сладкиши - от старите тефтери до нови вдъхновения, ежедневна тема за сладки раздумки

• 4 459
  • 92
  •   6
Отговори
# 30
Много благодаря за темата! ☺
Аз се записвам да ви следя. Мноооого рецепти харесах, обаче почнах диета 🫣
Мисля скоро да пробвам унгарските кнедли като по-здравословен вариант 😅 Интересно обаче, че колкото и пъти да съм ходила в Унгария никога не съм ги срещала, а и моите колеги унгарци не са споменавали за тях.

# 31
Торта „Три шоколада“ гледам, че сте пропуснали. Simple Smile

По тази рецепта

И още една торта, шоколадова някаква:

# 32
  • Балчик
Парфето от соц-а, известо като Шарлота

7 бр. яйца
2 ч.ч. захар
3 с.л. брашно
4 ванилии
3 пакетчета желатин на д-р Йоткер
1 л прясно мляко
3 с.л. какао
1 ч.ч. смлени орехи
червена и жълта боя

Жълтъците се разбиват, прибавят се брашното и ванилиите. Желатинът се разтваря в 1 ч.ч. пр. мляко. Останалото мляко се сварява с 1 ч ч захар, прибавя се жълтъчната смес. Савярва се на лек крем, отстранява се от котлона, прибавя се желатинът и се оставя да изстине. Отделно се разбиват белтъците с 1 ч.ч. захар на твърда пяна и се прибавят към крема лъжица по лъжица. Сместа се разделя на 4 равни части, в първата се слагат смлените орехи, втората се оцветява с какаото, третата се оцветява в червено, а четвъртата в жълто.
Форма за кекс без дупка се намокря със студена вода. Налива се само в средата в следната последователност:
- червена
- жълта
- кафява
- орехова

Оставя се да стегне в хладилник поне 4 часа. След това формата се потапя за няколко секунди в гореща вода и с леко изтръскване се обръща в поднос.

И още една любима рецепта от стария тефтер

Карамелени пастички

Платка :
5 яйца, 1,5 ч.ч захар, 1 бакпулвер, 1,5 ч.ч брашно, 1 ч.ч орехи, 1 с.л ром, 1 с.л какао.
Разбиват се яйцата и захарта, прибавят се и останалите продукти, пече се в намазана тава на 180-200 гр.
Крем:
1 пак. масло, 1 жълтък, 1 ч.ч пудра захар.
Маслото се бие с миксера, пробавя се захарта и жълтъка.Намазва се платката и отгоре се поръсва със счуканата карамелизирана захар. Нарязва се на пастички.

3 с.л захар се карамелизират, като изстине се начуква на ситно.

А някой помни ли бисквитеното руло от 80-те години на миналия век?

2 пак обикновени бисквити се начупват. Разтопяват се 1 пак масло (125 гр) и 2 кутии бонбони "Лимонови резанки" . Сместа се излива върху бисквитите, обърква се хубаво и се изсипва хърху найлон. Оформя се руло, пристяга се добре и се оставя да се стегне в хладилника.

Последна редакция: вт, 13 яну 2026, 12:54 от Джемма

# 33
  • Варна
О, Джемма, любимо е рулото, у нас обаче с локум и възкисел мармалад или сладко. Ей го от онзи ден, две диети нарушиха гостите ми.

# 34
  • Балчик
Приемате ли такива рецепти? За мен са много ценни. Имам много, мога да снимам от книгите.

Пасти Витоша

# 35
  • Бургас
Такова руло с локум или с лимонови резанки, не съм правила.
Но, виж за Сладкия салам - много го правим у дома.
Синовете  ми и те си го приготвят сами.

Джема, точно това е замисъла на темата!
Старите рецепти от прашните тефтери и книги!
Аз ще се радвам да ни покажеш още от тях!
Благодаря ти!

# 36
Аууу, колко руло съм изяла. Само че го правех без лимонови резанки, правех го с какао.
Редактирам се, сладък салам беше нашето. Ей, къде ме върнахте 😁😁

# 37
Много са ми интересни такива стари рецепти. Имам две книги от бабите ми, които са публикувани някъде в 50-те години на миналия век. Една от рецептите за козунаци е с 80 яйца. Вярно, че е за към 5 кг брашно, но пак са си цифра Grinning.

# 38
Следя с удоволствие коледните теми, а решението ви за тази тема много ме зарадва. Благодаря на съставителите й!
Предлагам рецептите на първа страница да сложите в скрит текст с препратка към него - така във всяка следваща тема (надявам се да има такива) ще може да се достъпва до тях.
Ето и моя прочит на Шоколадов салам - в далечното минало го правехме с марципан "Люлин" (който го помни Simple Smile)

# 39
Vox, както винаги, изключително оформление на сладкиш от теб! Кога успяваш?!

През седмицата не успявам, затова гледам да си разпределям работата на няколко дни. Simple Smile

Sunny29, bilqna_69, 2в1, точна рецепта нямам, всичко е на око. Технологията е направи си сам по метода на проба-грешка Sweat Smile
Karzz, занимавка си е, особено като го правиш за първи път и нямаш изградена рутина.

Скрит текст:
На единия ден направих шоколадов блат в общи линии по рецептата на MayGodBless https://www.bg-mamma.com/?topic=1827963.msg50494143#msg50494143, като цялата смес изпекох наведнъж в голямата тава на фурната. Приготвих си и основата на "саксийките", като разтопих на водна баня черен шоколад и измазах със силиконова четка, отвътре картонените чашки за кафе/капучино. След всяко измазване ги слагах в хладилника да стегнат. Задължително е поне два пъти да се нанесе плътно шоколад, за да са по-стабилни чашките и да не се чупят лесно.

На втория ден сглобявах.
Изрязах с три ринга с различни размери кръгчета от блата. Направих крем от маскарпоне, заквасена сметана и захар. И започнах да редя в чашките (без да махам картонената обвивка). После ги сложих за два часа във фризера. След като замръзнат, лесно се отделя картона и няма опасност да се счупи/напука лесно шоколада.

За декорация може да се използват изрезките от блата и да се направят трохи. Но аз исках да е по-реалистично и натроших с чопъра една опаковка бисквити орео. За финал украсих с ядливи теменужки (купих ги от Метро).
Хапнахме ги бързо, може би до час и половина от както съм ги извадила от фризера, затова не знам колко време биха издържали. Най-важно е да успеете да направите стабилни, плътни шоколадови чашки, затова не пестете шоколада и дайте воля на въображението си. Wink

# 40
  • под тепетата
Благодаря, vox!
Февруари най- вероятно ще се възползвам Wink Но може би ще добавя ром и ядки.

# 41
Благодаря, Vox, за рецептата!
Вероятно (ако им позволят консуматорите), биха издържали и повече време в хладилник или поне на хладно - аз съм правила такива малки, в силиконови формички за кексчета и понеже бяха много, няколко си издържаха с дни.
Имам тяхна единична снимка, в случая с бял шоколад, но имаше и с тъмен, явно той не е дочакал снимка. Снимката е лоша, а и я намалих още, че файлът беше по-голям от допустимото, но само с това разполагам.
Пълнежът е от кръгче пандишпанов блат, изрязан по размера на дъното на кошничката, леко сиропиран с мляко, кремът - от маскарпоне, пудра захар и много малко заквасена сметана, за да не се разводнява, в някои сложих едро смлени орехови ядки, отгоре - ягоди - нищо сложно, но бяха вкусни и сравнително ефектни. Тъмния шоколад полагах на два плътни слоя с четка, белия - на три слоя, че ми се видя по-рисков.

# 42
  • под тепетата
Кубратова, с белия шоколад на мен ми е доста по- трудно да работя. То не е и шоколад за мен де. Свършиха ми лайковете Rage

# 43

Торта Сникърс
За рождения ден на Моя Любим

Любимият вече известен блат:
180г брашно
150г захар
120г кафява захар
60г какао
8г сода бикарбонат
8г бакпулвер
щипка сол
2 яйца, стайна температура
140мл гъст айран
75мл олио
140мл прясно, горещо кафе
Всички сухи съставки се смесват, към тях се добавят разбитите мокри. Горещото кафе е последно. Сместа се получава малко по-течна от стандартните, но в това е тайната на сочния резултат. Във форма 20см  30-40 мин на 180 градуса без вентилатор.
Като изстине, го разрязвам на 4 блата.

Крем за измазване на тортата:

500 гр крема сирене
250 гр меко масло
100 гр пудра захар
Всички продукти на стайна температура. Първо разбивам маслото на пухкав крем, отделно разбивам сиренето с пудрата захар и обединявам като разбърквам на ниски обороти да не се "преразбие". Прехвърлям крема в пош.

Карамел:
150 гр захар
180 мл течна животинска сметана 30%
50 гр краве масло
50 печени белени солени фъстъци

Карамелизирам захарта на сух тиган, като е готова наливам затоплената сметана и накрая добавям маслото.
Леко като изстине, разбърквам и фъстъците вътре.

Шоколадов ганаш:

200 гр тъмен шоколад кувертюр
300 мл течна сметана 30%
Разтапям в касерола с двойно дъно. Оставям да изстине. По желание може да се охлади и разбие. В случая ще стане по-въздушен ганаша.

Мацвам на центъра на подложката за торта малко ганаш да залепи първия блат и започвам:
По периферията на първия шприцовам борд от белия крем. Вътре изливам 1/3 от  ганаша.
Слагам втория блат и измазвам тънко с бял крем, после правя и борд. Изливам вътре карамела с фъстъците. Слагам третия блат. Пак борд от бял крем и изливам втората 3та от ганаша. Слагам 4тия блат. Стягам тортата с ацетатна лента и ринг и изливам отгоре останалия ганаш. Така я оставям да стегне в хладилника 3-4 часа. Махам лентата и ринга. Измазвам отстрани с останалия бял крем (който междувременно си стои на стайна температура). Облепям я отстрани с натрошени карамелизирани фъстъци (продават ги готови). Отгоре декорирах с мини сникърси.

Нямам разрез, защото тортата беше за колегите му и не са се сетили да снимат преди да я ометат. Но се носят легенди колко им харесала 😄

Благодаря за хубавата уютна темичка.🩷🩷🩷🤗🤗🤗

Vox, изби рибата с тези саксийки! Удивителни!🏆

# 44
Да, не е точно шоколад, но пък в някои случаи останалите продукти не се съчетават добре  с какаовия вкус или са твърде ефирни дори за млечен шоколад. Белия го ползвам главно като съставка в кремове (или като чист ганаш, или като ганш + още нещо) или за декорация, но пробвах и тези кошнички - на сметаната и ягодите пасна добре.
Преди години снахата си пожела за празник розова Гараш - правих 2 торти и за пръв път ми се пресече глазурата от розов ганаш (бял шоколад на Калебо, сметана и малко розова боя), при това процесът протече светкавично при самото й нанасяне, т.е. вече нанесох глазурата и видях как пред очите ми става зърниста и стяга преди да я разнеса добре. Голям кошмар изживях, а нямах време да правя нови торти. И какво, какво, та взех сешоара, разтопих глазурите, както са върху тортите и ги загладих. Останаха си обаче по-твърди, отколкото се очаква от ганаш глазура. Още под стрес покрай глазурите, сгреших и с окончателната декорация (изкривих линията на шам фъстъка, та едната се наложи да направя като цвете), ама децата поне казаха, че са били много вкусни (дали щото мама ги е правила и да не я обидят, не разбрах и до ден днешен, макар че все ги моля за обективност при нови сладкиши). Въобще, до сглобяването на тортите всичко вървеше като план дори и при работата с шоколада и когато трябваше да им дам вече и вид, настъпи излагацията Simple Smile
В интерес на истината, Гараш си харесвам повече в класическия вариант, това с белия шоколад не е моето.

Общи условия

Активация на акаунт