Домашни сладкиши - от старите тефтери до нови вдъхновения, ежедневна тема за сладки раздумки

• 6 078
  • 146
  •   2
Отговори
# 135
YanaDG, честита да си! Бъди здрава и щастлива! Тортата е прекрасна.
Sysly , много харесвах и аз лондонския сладкиш. В тефтера на майка ми беше с името "Лондонски квадрати". Имам рецептата вкъщи, търсих я онзи ден, не я намерих. Тази вечер пак ще я потърся и ще я споделя.

Аз от два дни се колебая "Жадната монахиня" ли да направя или сладък салам. Ама нещо ме примързява, та само гледам и се възхищавам на вашите творения.

# 136
  • In transit
Фортуна, значи с теб сме в отбора на мързеланите. Grinning

Да помрънкам...имам да правя две торти за края на другата седмица и все още нямам никаква идея какви да са. Едната, която е за снахата ще е с цифри, такава иска, другата си мисля да е шоколадова за ММ. Дотам. Head Band

Vox, мъжете ни май са по едно време рожденици. Grinning

# 137
  • Бургас

Аз от два дни се колебая "Жадната монахиня" ли да направя или сладък салам.
И двете, дядо Попе Simple Smile И двете!

И монахинята много обичаме и салама! И двете!
Имам качена рецепта за Сладък салам в моята тема.

Аз избягвам да правя сладки неща, че не трябва да ги ядем у дома!

В търсене съм на сладки със стевия, еритритол или без захар!

# 138
  • Варна
Ето я рецептата в моята книга. Не съм добър фотограф.

# 139
  • София

Аз от два дни се колебая "Жадната монахиня" ли да направя или сладък салам.
И двете, дядо Попе Simple Smile И двете!

И монахинята много обичаме и салама! И двете!
Имам качена рецепта за Сладък салам в моята тема.

Аз избягвам да правя сладки неща, че не трябва да ги ядем у дома!

В търсене съм на сладки със стевия, еритритол или без захар!
Медени бисквити с брашно от лимец

Ябълкови бисквити с грис

# 140
Мики, в книгата на Добрина снощи ми се мерна нещо владишко и ми направи впечатление, гледам че са два вида владишка пита и един вид владишки кекс. 😄

# 141
Karzz , благодаря за подсказката. 🤗Ако знаеш колко се мотах в коледната тема да търся рецептата ти  за сладък салам (мисля, че ти я беше споделила) и изобщо не се сетих да проверя в твоята тема.

Аз намерих рецептата за "Лондонски квадрати".
Ето:
"Лондонски квадрати"
Скрит текст:
Продукти : 1 бурканче кисело мляко, 2 ч. ч. захар, 1ч.ч олио, 2,5 ч.ч брашно, 1 суп. лъж. хлебна сода, 2 суп.лъж какао.
Приготвяне: Всичко се разбърква, изпича. След като изстине, се полива със следния сироп : 1 ч. ч захар, 1,5 ч. ч вода, 1 есенция (ром, ванилия, какао). След като изстине, се намазва с крем : 1 пак. масло 1 чаша пудра захар, 1 жълтък, 1 ванилия. Отгоре се поръсва със смлени орехи. Беше ми любим като ученичка този сладкиш. Преди няколко години се сетих за него, преписах рецептата от тефтера на майка ми и го приготвих, но сякаш го нямаше онзи вкус, който помня.
Доколкото помня 1 бурканче кисело мляко беше 500гр. Едно пакетче масло беше 125 гр. Чашата е с вместимост 200 мл, супената лъжица 15мл
Скрит текст:

# 142
Sysly, лондонския сладкиш е друг мой любим, който ми приготвяше майка ми.
Имам го преписан в тефтера си, където съм пренесла само неща, които съм правила и са били сполучливи.

Fortuna, а с теб си четем мислите. След като проучих тук името на този сладкиш и се оказа, че той изобилства от имена, а именно "жадна монахиня", "жадна калугерка", а сега и "ненаситна негърка", съм в чуденка него или сладък салам да направя.
Но детето наклони везните към салама и днес направих него. Така че жадната монахиня е следващия в списъка.

# 143
  • In transit
MayGodBless, Великова, благодаря!

От показаните три сладкиша, втория най се доближава до моя, само дето липсва какаото. Ще взема да го спретна в една малка доза, че да мирясам какво ще се получи.

Vox, видя ли, че ще има амарени в Лидл от понеделник? Четат ни мислите. Joy

# 144
Мики, сега разгледах брошурата. Ще взема задължително да ги пробвам, виждам че са вишни. Аз утре трябва да получа пратка с черно какао и коктейлни череши от Сладката къща, за която писа MayGodBless. Исках да взема и матча на прах, но момичето ми писа, че се е изчерпала много бързо, явно е модерна вика. Аз не я харесвам матчата, но дъщеря ми се е влюбила в тортата на Неделя, Японска матча и най-вероятно за РД ще я правя, но има време до март.

# 145
Здравейте, на мой приятел наскоро откриха диабет . Преди обожаваше преди сладкото и още споделя, че му липсва … Та скоро има рожден ден и бих искала да го изненадам с торта … Чудя се коя рецепта би била подходяща - захарта да се замени с подсладител ? Опитах да намеря и сметана с подсладител , но нещо не успявам ? Ще съм благодарна за идеи Simple Smile

# 146
vox, не знам къде си, но във Фантастико съм виждала матча. Там, където са разните модерни храни.
И в Зоя има.

driada, не съм компетентна по въпроса за подсладителите, но има рецепти с тях. Дано някой по-запознат се включи.
А истинската сметана се продава непосладена. Ти си я овкусяваш. Тази от Лидл, която е 36% масленост е подходяща. Предполагам, че ако се разбие с подсладител ще ти свърши работа.

Последна редакция: чт, 15 яну 2026, 23:30 от 2в1

Общи условия

Активация на акаунт