Домашни сладкиши - от старите тефтери до нови вдъхновения, ежедневна тема за сладки раздумки

• 7 373
  • 172
  •   8
Отговори
# 150
  • София
Здравейте, в крема на торта Медовик слага ли се кондензирано мляко? Ако смеся кондензирано мляко със заквасена сметана дали ще се получи?

# 151
Ако е само заквасена сметана и кондензирано мляко, дали няма да се втечни прекалено кремът? Иначе принципно не пречи да се смесват, но може би ще е добре да добавиш и бита сметана за стабилизиране на крема - хем ще се получи достатъчно лек, за да попие в блатовете, хем няма да е чак течен. 

# 152
  • София
driada, аз също отчаяно се опитвам да се науча да приготвям нисковъглехидратни сладкиши (без успех до момента). Утре мисля да пробвам да направя кето торта Гараш. При нея и брашно няма, та се надявам да ми се получи.
В тази връзка може ли да ми дадете съвет за крема, защото го намирам в различни варианти. Не искам да бъде със сурови яйца, страх ме е да разбивам жълтъците на водна баня, защото при единствения ми опит до сега се пресякоха, а ми е жал да похабя 5-6 жълтъка. Та търся друг вариант.

# 153
В крема на Гараш не се слагат яйца. Само сметана и шоколад.

# 154
  • In transit
Ahoney, за крем Гараш не ти трябват яйца, но ако слагаш някъде, може да ги пастьоризираш. Мога да ти кажа как става.
Относно НВХ десерти правила съм, като следвах това хранене. Не е толкова сложно. Имам няколко рецепти, които са подходящи.

Vox, матча има и в ДМ. До чайовете.

# 155
  • Deutschland/HE

Vox, матча има и в ДМ. До чайовете.

Само да не е в индивидуални пакетчета за чай . Според дъщеря ми не е хубава.

# 156
При мен в тефтера има един сладкиш, който бях записала през 90-те някъде, като "евтин сладкиш", щото няма яйца.
Обаче се оказа толкова харесван у нас, че години наред (и тази в това число) си го правя всяка Нова година.

Лесен е и не накъртва от сладост.

Блат:
1 кофичка кисело мляко
1 чаена лъжичка сода
1 чаена чаша захар
2 супени лъжици какао
2 чаени чаши брашно
1 чаена чаша смлени орехи (не най-ситно, поне аз по-едричко смлени ги харесвам повече).

Блатът се пече на 150 градуса до готовност (уви, не мога да кажа точно колко време, пробвам с клечка, но сигурно е поне около  40 минути).

Глазура:
2 супени лъжици какао
1/2 пакетче масло от малките по 125 грама (тоест около 60 грама)
6 супени лъжици захар
5 супени лъжици студена вода.
Сварява се на котлона ( не се вари дълго, просто да се сгорещи и смеси, да клокне и се маха).

Глазурата се излива на полуизстинал блат. Аз затова я правя когато блатът вече е полуизстинал и го заливам с горещата глазура.

Отгоре се украсява с каквото искате - шарени захарни пръчици, стърган бял шоколод, кокосови стърготини..

Последна редакция: пт, 16 яну 2026, 09:38 от NellyN

# 157
  • In transit
Colibri, гледам, че са два вида. Не съм ги ползвала.

# 158
  • София
Дайте ми рецепта за Гараш, моля. Аз ще заменя захарта с еритритол. Всички, които четох вчера бяха с яйца в крема.
Mikkey , кажи ми, моля те, как се пастьоризират.

# 159
  • Deutschland/HE
Colibri, гледам, че са два вида. Не съм ги ползвала.

Купихме от левия, за някакви кукита и не го одобриха матча любителите. В другата кутия не знам как е. Тя харесва и ето този на Dragon, има го в Био магазините, био щандовете във веригите, а и е по-евтин.

# 160
  • София
Заповядай: Торта Гараш

# 161
Който търси режимни десерти, да провери и темата с ВМ НВХ рецепти.

# 162
https://www.kakvodaqm.bg/deserti-idei-za-sladki/morkovena-torta-s-krem/
Морковена торта, здравословна.
Приготвих я, като утроих продуктите.
Направих 3 блата,които са много нежни и крехки. Използвах тортена форма.
Подсладих със стевия на вкус.
Отгоре може да се използва кето течен шоколад.
Едва успях да намеря моя вариант на тортата, снимката не е много добра.

# 163
  • In transit
Ahoney,
пропорциите са ориентировъчни и са мои, защото съм редуцирала захарта.

4 жълтъка
100г захар
40-50г вода

Слагам жълтъците в дълбока купа или в купата на миксера. Леко ги разбивам .
През това време сипвам захарта и водата в касерола. Загрявам на котлона, докато захарта започне да ври и съвсем леко да се сгъстява и да променя цвета си. (Желателно е да ползваш готварски термометър, особено, ако никога не си го правила.)
Като стане температурата 118-121С, свалям сиропа от котлона.

Изсипвам на тънка струя при жълтъците, като с другата ръка леко ги бъркам с бъркалка, за да се смесят и да не се сготвят жълтъците. След като изсипя цялото количество захарен сироп, продължавам да разбивам с миксера, докато сместа удвои обема си, побелее и се поохлади.

По същия начин се пастьоризират белтъци, т.н италиански меренг, който го ползват при макарони, печена Аляска и други десерти за обгаряне с горелка. Само, че там пропорциите са други.

# 164
  • София
Vanja77, Mikkey, много ви благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт