🌊 ТОВА МОРЕ ЩЕ ПРЕЛЕЕ/Taşacak Bu Deniz 🌊Teмa 3

• 18 929
  • 491
  •   2
Отговори
# 480
Момичета, аз още не съм изгледала серията със субки, но от снощи в главата ми се е забила една картина и не ми дава мира - Адил на  снега в поза, напомняща Витрувианския човек на Леонардо или... разпънат Христос... Поиска половин час и след това могат да го нападат. Нещо да кажете по тая картина?

# 481
  • Кърджали
Една ли комшиите  като пишат ще правят асоциации с Христос /те са мюсюлмани/ или дори Леонардо... 
И на мен ми стана жал за Исо като си спомни за случилото се с козите. Момчето и без това носи  в себе си болката от това, което е причинил на Фадиме съзнателно или не...

# 482
Той целият сериал навява асоциации, Кате. На пръв поглед на Леонардо напомня, но едва ли са имали това предвид.  Христос на мен повече ми напомня, а и сцената е свързана със силно страдание. Права е Алекс, че комшиите са мюсюлмани, а и телевизията на сериала е държавната, обаче пък показаха как Ели се моли, църква показаха. Та знам ли.... Може да търсят различни послания.
След като на мен например всичко ми навява асоциации с английския романтизъм и готиката, защо не и нещо библейско.
А дали в мюсюлманската религия има подобни сцени като при разпъването и страданията на Христос?

Аз за нещо друго се сетих, точно като гледам сега серията с превод. Адил толкова се е запънал за тайната, защото мисли, че заради скриването и са взели за заложник Фадиме в конака Фуртуна. Той ако знаеше защо се е оженила за Исо... Изобщо много тайни станаха за откриване на Адил. Направо не мога да си представя какво ще стане, като научи, че Шериф е искал да убие сестра му. Всъщност за Шериф- ясно, няма да го учуди, но пък Исо ще се издигне много в очите му. Обаче на Фадиме силно ще се разсърди.

А в момента в Х се търси оръжието. Smiley Т.е. проучва се дали оръжието в ръцете на Гьокхан в трейлъра е наистина оръжието на Адил. Едни снимки се размятат, сравняват се. Та- може да има изненадани с този пистолет. Satisfied Ще е голям удар за Шериф, ако пистолетът се окаже не този на Адил. Но засега са само предположения на феновете. И се надяваме на Гьокхан. Blush

# 483
Ами, Алекс, аз нямам впечатление, че комшиите не се интересуват от не-мюсюлманската култура. Особено - от древногръцката. А Витрувий живее през 1-ви в.пр.н.е.
Според мен това е някакъв ритуал върху белия сняг. Свързвам го и с изказването на Улаш за естествените хора.

# 484
  • Кърджали

# 485
На мен ми напомни по скоро на Христос разпнат на кръста. То и Началника го разпна направо, с теорията си, че трябва да продължи рода, че цялото село разчита на него. А от друга страна любовта му към Есме. Той си беше направо разпнат, изкупуващ всички грехове на предците си.
Когато чух обясненията му за женитбата Фадиме с Фуртуна и продължението на рода... си помислих, че никога няма да разрешат на Елени да се ожени за Оруч Фуртуна, когато разберат, че тя е кръвен наследник на Адил Кочари. Те нямат против рода да се продължи от женската линия, но не и в съюз с Фуртуна.
А и друго, защо Есме си мисли, че е по приемливо Фадиме да каже на брат си за искането на Шериф да я убие от тайната, която тя крие. Да не говорим, че едното става въпрос за живот, а другото за смърт. А Адил не дели Елени и Фадиме, така че в случая също би уби Шериф заради издадената присъда и да спаси сестра си.

Последна редакция: сб, 07 фев 2026, 22:01 от cvetansk

# 486
Точно тук имат много голяма слабост в сценария. Защо вместо да търсят пистолета както им каза Зарифе не ползват записа срещу Шериф - дай ни пистолета, няма да показваме записа, а той може да се ползва и пред властите и пред Адил. Поръчването на убийство е също толкова тежко престъпление, колкото и самото извършване. Но е важно тайни да има, да изскачат в най-неподходящ момент, сами да разследваме и раздаваме справедливост.

Колкото и да бе грубо отношението на Оруч към Елени, поне бе честно. Защото той знае, че дори да почнат отначало, пак ще стигнат до същата задънена улица, преди да се разбере истината. Ново начало е възможно за тях, единствено след разкриването на всички тайни, ако все още Елени може да прости, а и той има по-големи задръжки по отношение "любов с врага" за разлика от Исо.

# 487
ExKely, таман се чудех какво целят нашите сценаристи с това затлачване по пътя към истината и ти го изведе Hands Plus1 - ролята на тайните в човешките отношения. Направо като Сизифов камък са, няма изтласкване, има непрекъснато завръщане и някакво обречено движение. И да, както заяви Елени, коз на тираните са - в случая на Шериф и на Зерифе, която си умира да властва поне над снахи.

# 488
Пък те едни покорни - мани, мани 🙃 Но и тя гордо пъчеше гърди след отговора на Елени. Той Оруч може да се дърпа, но Зарифе вече си я заплю за снаха 😎 Догодина по това време, може би 😏

# 489
Тъжно ми е за Елени. Тя дойде тук, да търси майка си. И не само това, тя търсеше обич.
Натрапиха ѝ за майка жена, която  не харесваше. Беше много разочарована. И въпреки всичко, тя се опитва да се сближи с нея, да я обикне. Толкова много любов има в сърцето на това слънчево дете! Обича Адил, Есме, Фадиме...Елени е на път да дари с любов и фалшивата си майка ... Това не е ли подигравка с чувствата ѝ!?
И кой ѝ го причинява това? Собствената ѝ майка! Есме! Значи тя може да прегръща дъщеря си, да я целува, да гали косите ѝ, но Елени не може да прегърне истинската си майка? Това е егоистично. Стига вече! Щял да се ядоса Адил, щял да стане убиец. Напротив, като баща Адил ще стане по- отговорен

Оруч. В началото на серията , в разговор с Елени той сподели, че е избрал да стане лекар, за да се откъсне от семейните вражди и кръвното отмъщение. Това го издигна в очите ми.

Фотосесията е прекрасна!!! Blush

# 490
Изгледах серията с буквички и съм сигурна, че Адил е разчел както плановете на Шериф да си върне и оглави фирмата, така и последващия му ход при евентуален неуспех - с пистолета. И има свой план. Тия срещи с разни жени за женене просто отклоняват вниманието. Онова лежане на снега никак не ни беше показано случайно. Снегът обикновено се свързва с изолация, тишина и суровост, чистота и обновление. Но... той е и замръзнала вода (а водата символизира тайните емоции), т.е. снегът скрива всичко под себе си, което предстои. А позата му, ако се съобразим с Витрувий и Леонардо, показва това, което древните са смятали като човек - земя, въздух и огън, т.е. човек е бил наричан "светът в миниатюра", микрокосмос. Действие, което напомня и източните (бойни) практики на духовно сливане с Вселената и трансформиране на нейния ум и енергия в себе си. Никак не беше случайно и спокойствието му на събранието - наблюдател на избори. Blush Така че... предстои война с Шериф по всички направления. И първия етап беше спечелен. Умен ни е "терориста". Stuck Out Tongue Winking Eye

# 491
Катя, като прочетох анализа ти ми дойде да питам:
От кого мислите, че Елени е наследила гениалността си?
Според мен от Адил + начина на отглеждане  на  Мелина.
Лично мнение  е, че Елени като цяло прилича на баща си.

Общи условия

Активация на акаунт