Токсични гости

• 4 845
  • 131
  •   3
Отговори
# 120
Може  да има някакво чувство за вина намесено в историята поради това кой колко се грижи за болен роднина.

# 121
  • София
Гости = човек, който идва с покана.
Домакинът тогава преценява как да посрещне госта, в зависимост от моментно финансово състояние, възможности, време, семейни грижи и т.н.

Когато някой идва да ни посети, защото му е скучно или иска да ни види, то е редно да се съобрази с горното. Ако  домакините си имат грижи, няма как да се очакват софри, 5-степенни менюта, 28 градуса в помещението зимата и подобни. Още по-малко, пък трябва да се очаква глезене и избор на скъпи деликатеси за това. Ако е за лекар, ако е наистина на зор - да кажем, че може да се направи компромис. Но за убиване на време - извинете ме, ама има хотели.

Сега това вероятно ще прозвучи коравосърдечно, но това е реалността. Когато има болен близък и това е родител/баба/дядо, човек трябва да приеме случващото се и да се отдаде на тези грижи. Да, тежи, ужасно много тежи, особено ако говорим за тежко болен човек в терминален стадий. Тежи да гледаш близкия си в тежко състояние, а понякога и самата физическа грижа е изцеждаща и трудна. Но това не означава, че заради тежката съдба, цялата рода трябва да е на разположение и да глези. Помощта в такива случаи е само доброволен акт, ако може човек от разширеното семейство - братовчеди, лели, вуйни и т.н.- и има желание - разбира се, ще помогне. Но помощта не включва глезене и скъпи деликатеси за гледача.

# 122
Явно майката на гостенката не е толкова зле, щом я оставя сама дни наред.

# 123
Явно майката на гостенката не е толкова зле, щом я оставя сама дни наред.
И аз това щях да кажа.
Гостенката по-скоро е на принципа "нали сме си близки, като сестри сме". Другото мислене е "аз съм един човек, колко пък да похарчат за мен".

# 124
Такова чудо не ми се е случвало, слава Богу. Преди доста години при гостуването на една близка, бяхме около 20 и няколко годишни ме помоли да използва гримовете ми и като излизахме на вечеря да бъде с мое бижу. Е, полудях. Дадох ѝ бижуто - пръстен и понеже тя е с доста по-фини пръсти от моите, решила, че трябва да го стисне оттук - оттам. Получих си пръстена с толкова изкривена форма, че не се стърпях да я попитам ,,това сега как ще го нося". Гримовете така хубаво бяха наклепани, ще бъркаш с една четка и в светлите и в тъмните сенки 🤦 абе, пълен мармалад. Не го приех като лично отношение, защото отношението ѝ и към нейните вещи е такова. Но не си премълчах.

Но Вашата ситуация ... не знам как дори да я коментирам, със сигурност няма да ми е никак приятно, но и със сигурност не бих си премълчала и деликатно бих повдигнала въпрос за нещата, които ме карат да изпитвам дискомфорт.

# 125
  • София
Аз пък, не мога да си представя, да се натреса в чужд дом, без да са ме викали даже. И да седя там, да се храня и досаждам. Като толкова ми се ходи, ще си наема апартамент.

Последна редакция: пт, 16 яну 2026, 13:14 от Аглея

# 126
Аз просто не бих ѝ вдигнала като се обади да ме уведоми следващия път.
А "Искаш ли да ти взема хубав боб" на мен ми звучи като трябва да си го платя. Тя и майка ми така да ми каже, ще ѝ предложа пари срещу боба. Ако не ме пита и ми донесе - тогава ще го приема за подарък.

Но да ми прави фасони и номера няма да я търпя, освен ако не съм ѝ длъжна с нещо. И понеже не ми изглежда лесен характер, аз също като авторката просто не бих ѝ вдигала, за да не изпадам в обяснителен режим.

# 127
Аз просто не бих ѝ вдигнала като се обади да ме уведоми следващия път.
А "Искаш ли да ти взема хубав боб" на мен ми звучи като трябва да си го платя. Тя и майка ми така да ми каже, ще ѝ предложа пари срещу боба. Ако не ме пита и ми донесе - тогава ще го приема за подарък.

Но да ми прави фасони и номера няма да я търпя, освен ако не съм ѝ длъжна с нещо. И понеже не ми изглежда лесен характер, аз също като авторката просто не бих ѝ вдигала, за да не изпадам в обяснителен режим.

Много труден характер и специално с нея не ми се изпада в обяснителен  режим.  Толкова се намъчих, че да си причинявам и това. По много други въпроси се опитах да говоря с нея, за всичко ме реже. Даже се поинтересувах не е ли твърде много да откарва по 1-2 седмици на морето при другите роднини. От 9 дерета вода докара защо няма проблем. От 2-3 години се опитвам да й кажа, че майка й има нужда от някои удобства предвид състоянието й и там ми изкара безброй причини, които не са меродавни. Офффф, пак се напрегнах....

# 128
  • София
Така правеше и родата на мъжа ми! След последното идваме ние казахме, че сме извън София и няма как да се случи. После имаха още няколко такива опита които бяха отхвърлени по подобен начин. Идваха и с бабата … 4 човека и аз да слугувам … ммммм не Simple Smile

# 129
Много труден характер и специално с нея не ми се изпада в обяснителен  режим. 
Скрит текст:
Толкова се намъчих, че да си причинявам и това. По много други въпроси се опитах да говоря с нея, за всичко ме реже. Даже се поинтересувах не е ли твърде много да откарва по 1-2 седмици на морето при другите роднини. От 9 дерета вода докара защо няма проблем. От 2-3 години се опитвам да й кажа, че майка й има нужда от някои удобства предвид състоянието й и там ми изкара безброй причини, които не са меродавни. Офффф, пак се напрегнах....
Този труден характер, в който само тя е права и другите са й длъжни, се нарича егоизъм и нахалство.
Отрежи я. Избери си начин, който ти е удобен.
И най-важното, не се чувствай виновна - тя сама си е виновна.

# 130
  • Пловдив
Такова чудо не ми се е случвало, слава Богу. Преди доста години при гостуването на една близка, бяхме около 20 и няколко годишни ме помоли да използва гримовете ми и като излизахме на вечеря да бъде с мое бижу. Е, полудях. Дадох ѝ бижуто - пръстен и понеже тя е с доста по-фини пръсти от моите, решила, че трябва да го стисне оттук - оттам. Получих си пръстена с толкова изкривена форма, че не се стърпях да я попитам ,,това сега как ще го нося". Гримовете така хубаво бяха наклепани, ще бъркаш с една четка и в светлите и в тъмните сенки 🤦 абе, пълен мармалад. Не го приех като лично отношение, защото отношението ѝ и към нейните вещи е такова. Но не си премълчах.

Но Вашата ситуация ... не знам как дори да я коментирам, със сигурност няма да ми е никак приятно, но и със сигурност не бих си премълчала и деликатно бих повдигнала въпрос за нещата, които ме карат да изпитвам дискомфорт.
О, а вие сте по-зле. Общ грим?!?!!?!?!? Че така най-лесно се пренасят всякакви инфекции.

# 131
Янтра, една очна инфекция сякаш щях да преживея по-лесно, отколкото състоянието на палитрата 😂😂😂

Общи условия

Активация на акаунт