Нямам нищо и никого и не знам как да продължа напред.

• 2 230
  • 67
  •   4
Отговори
# 30
Не съм крайна, просто говоря като човек, който е минал през МНОГО различни среди и хора и съм си заставила изключение.

# 31
  • SF
Малко си крайна, но това е нормално. И ние изпадаме в крайности понякога.
Някои неща от споделеното звучат малко крайно, но не на всеки.

# 32
  • София
Не съм крайна, просто говоря като човек, който е минал през МНОГО различни среди и хора и съм си заставила изключение.

А може ли да уточниш в какво точно се изразява западното ти мислене? Не за друго, работя с много националности - азиатци, африканци, американци, мексиканци, руснаци, украинци, японци, китайци, австралийци, европейци и всякакви, но не бих казала, че може ясно да се дефинира терминът "западно мислене".

Бъларите далеч не са изостанали хора, има си регионални особености, дори в самата държава. Та това, което искам да кажа, че няма такова нещо като западно мислене, италианците - мислят по един начин, французите - по друг, германците - по трети, американците ...  И между другото - във всяка една държава има хора от всички категории - едни са патриоти, с уклон към национализъм, други са по-либерални във вижданията си, трети - са по центристки настроени - всякакви хора има. Ти какво търсиш?

И не на последно място - искаш да си различна и популярна сред връстниците си, но явно не си. Това ти тежи, вижда се и от тази тема. Вероятно, подсъзнателно, се опитваш да им натрапиш нещо, което ги отблъсква от теб.  Та макар и да ти изглежда встрани от темата - дефинирай си западното мислене, каквото и да значи това, може пък лелките да ти помогнем, знаеш ли Simple Smile

# 33
Щом така мислиш, ок.
Благодаря за съчувствието, това което искам да кажа е, че не претендирам да излизам всеки ден и да имам над 20+ приятели. Просто малки дори и минимални контакти.
Доколкото мисленето, това което исках да кажа е, че аз съм с по-западно прието мислене от българското. Пък и все пак искам по висок стандарт на живот.

Ами добре, значи вероятно лесно ще се устроиш в по-западен тип държава. Моите впечатления от  децата, учещи в западни университети, включително и в моето семейство е, че е по-лесно да си намериш приятели, отколкото да не. Разбира се, ако нямаш тежки социални дефицити, но и на тях им помагат. Насочени са в голяма степен към създаване на среда за учене заедно, групово  и т.н.
Но! Имат ли родителите ти възможност да те подкрепят? Имаш ли възможност да си събереш пари - в смисъл, като завършиш училище, какво ще работиш? Ще ти трябва и добра диплома.

Аз ти давам веднага практически съвет - избери място и университет и започни да общуваш с хората от менторските им програми, има чатове, в които ще можеш да задаваш въпроси, да се запознаваш и така като отидеш вече ще имаш познати. Изпитано от практиката.

Какво смяташ да учиш, имаш ли идея?

Последна редакция: ср, 14 яну 2026, 18:13 от Iris04

# 34
Нищо западно няма в това да разсъждаваш за себе си като за нещо изключително положително, понеже всички, с които искаш да си приятел, са те отхвърлили. Съвсем тукашно поведение е, даже има поговорки по този въпрос.

# 35
  • SF
Нищо. Това не я прави лоша или невъзпитана. Може да е малко неориентирана, но същата работа са и съучениците й.
Нали виждате колко лесно в училище един се набеждава за жертва и го почват, което съвсем не значи, че детето е лошо или грозно.

# 36
Тя е малка още и явно се намира в крайно ограничена среда. нека се пораздвижи. Разбира се, може и в  по-голям град, но няма много смисъл - мое близко дете от Стара Загора плаща в момента по-голям наем в София, отколкото сестра и в Белгия. Родителите де.  И такса в Нов български два пъти по-голяма.

Последна редакция: ср, 14 яну 2026, 18:08 от Iris04

# 37
В какво се изразява западното ти мислене? И към коя чужбина всъщност си се насочила, защото има съществена разлика между Испания и Швеция примерно?

# 38
Явно нямаше идея колко хора ще подразни с това детето.

# 39
  • София
Почти всички младежи са убеди, че са със западно мислене, повечето родени в грешната държава дори. Срещам ги ежедневно да си говорят на някакъв измислен от тях самите английски по улиците.
При авторката виждаме чувство за превъзходство спрямо съучениците и българите,  това е много френско и затова не бива в никакъв случай да отива във Франция.

И сериозно ще повторя – докато презираш другите и им завиждаш няма как да имаш контакт с тях. Западно е да можеш да завържеш разговор навсякъде и с всеки без да се сближаваш. Овладей това и тогава заминавай. В повечето западни страни не е прието човек да гледа лошо и да избягва погледа на другите. В общия случай е признак на вежливост всеки да е ведър на вид и приятен за минимален контакт.

# 40
Явно нямаше идея колко хора ще подразни с това детето.

Да започнем оттам, че човек на 18 години вече не е дете, освен за майка си и баща си. Simple Smile
Вече е навлязла в живота на възрастните и ще, не ще, трябва някак да се приспособи към него. А това става или по по-лесния, или по по-трудния начин. А може и изобщо да не стане – със съответните последици за индивида.
Все пак психолозите и те деца хранят...

# 41
От това изречение, за мен:
1. Ти си крайна;
2. Какво точно значи "съм си заставила изключение"? Нетипичен израз и то във възвратна форма. Показва лоша комуникация и огромен риск да останеш неразбрана.
3. Високо самочувствие - през колко МНОГО среди си минала, като си само на 18 г? Понякога може да е вярно, напр. да си живяла в 5-10 държави, да си сменила 10 училища (или 10 приемни семейства).  Но едва ли важи за теб. Сменила си 2-3 училища в едно село и един град.
4. Ако показваш или излъчваш подобни сигнали е ясно защо нямаш приятели. Реално ти ги отхвърляш, а не те теб. Може да имаш високо самочувствие, може да си различна, но не е необходимо да парадираш с това. Бъди различна, но не го развявай като знаме.

Не знам дали имаш западен манталитет (ако изобщо съществува), но да допуснем, че е така. Тогава най-нормалното е да търсиш и намираш приятели в онлайн среда. И това е ОК. Като сприятелиш с 5-ма от страна Х, 3-ма от У, и само по 1 от Z, A и В, поне ще знаеш манталитетът ти ще пасне най-добре.

ПП: сетих се: "съм си заставила изключение" вероятно авторката е искала да напише "съм си съставила заключение".

Последна редакция: ср, 14 яну 2026, 19:17 от biborana

# 42
  • София

Колко МНОГО? Явно си от село и си живяла на общежитие към гимназията в близкия град. На село не се вписваш в компаниите, а в общежитието - отхвърляне и интриги. Колко други среди и хора видя на 18, че си толкова напред. А ако си наистина тъй МНОГО и никъде не си се вписала, то значи в себе си трябва да търсиш проблема. По-вероятно (за мен) е нищо да не си видяла, ами просто тийновете на село слушат чалга, а ти - Imagine dragons и вече си мислиш, че си супер специална и на запад те чакат с отворени обятия. Но всичко това е присъщо на възрастта ти и няма лошо и в чужбина, и в София да пробваш да следваш, просто едното "западно мислене" няма да ти помогне да намериш приятели, нито гадже. Трябва да се отпуснеш, да приемаш хората, каквито и както дойдат, не да ги "търсиш" и "оценяваш", малка си за това. Сега е времето да си положителна, непукист, не да се цупиш като лелка, цял живот имаш да се докараш дотам Simple Smile

# 43
Това е истината:

И сериозно ще повторя – докато презираш другите и им завиждаш няма как да имаш контакт с тях. Западно е да можеш да завържеш разговор навсякъде и с всеки без да се сближаваш. Овладей това и тогава заминавай. В повечето западни страни не е прието човек да гледа лошо и да избягва погледа на другите. В общия случай е признак на вежливост всеки да е ведър на вид и приятен за минимален контакт.

Всеки с проблеми със социализацията да го разпечата, защото явно в реала няма да намерят кой да го каже честно.

# 44
леле леле колко хора се засегнаха заради няколко изречения и колко заключения си изкараха за мен.. успокойте се, не съм надута, нито пък се мисля за някаква велика.. всъщност е точно обратното. Да казвате, че мисленето в България и на запада е еднакво е безумно.. но както и да е. И да, може да съм написала несвързани изречения, но просто не успях да се наспя и постоянно съм в движение, съжалявам ако съм объркала нещо или е безсмислено!
Доколкото за твърдението ми, нямаше да го твърдя ако не беше вярно. Затова изрично в края на поста написах ПИТАЙТЕ ако нещо не ви е ясно...защото явно наистина не може да си изкарате адекватно мнение за мен без да знаете някои детайли за случая ми..

Бояна: "И сериозно ще повторя – докато презираш другите и им завиждаш няма как да имаш контакт с тях."

Нямаш си и напредстава колко пъти съм отивала позитивно настроена при хора и съм ги поздравявала и започвала разговор с тях, само и само за да ме изгледат като полезно изкопаемо и да ме игнорират. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт