Писна ми! Пак събират пари за колега!

• 10 560
  • 345
  •   3
Отговори
# 195
  • Варна
При нас събират, но не за всички, а  за някакви началници. Не давам. Не е проблема в 10-20 лв , но тези хора имат 3 пъти по-висока заплата от моята и баш на тях да им събираме пари, и те обикновено черпят по 1 бонбон и то ако им влезеш в кабинета. Някакво четкаджийско ми е и тъпо.
Иначе сме 52 души общо, в различни отдели. Аз на моите по-близки колеги , които са 2-3  си им купувам личен подарък/ цветя от мен за имен и рожде ден . Подарък се прави на близки хора, не на шефове или на някакви колеги с които съм на здравей/ здрасти.

# 196
Не съм прочела цялата тема, но сега видях поста за подаръци по КТД.
Моята дъщеря е на 26, имах пари за сключване на брак, после за раждане на дете, не помня вече сумите, но никак не е новост това.

# 197
Да, напълно ми е разбираемо, че като не се харесват колегите или пък като са дистанцирани и рядко общуват е нормално да няма и желание за подаръци. Просто ми е странно, че масовият случай е това да натежава и да се посреща с неприязън.

На мен ми харесва това, че с повечето колеги  сме близки. По различен начин, отколкото с приятели и семейство, но все пак близки.
Неформалното общуване ми е донесло много ползи, особено в първите години, когато навлизах в работата.

. Но пак казвам и държа на това, че ако някой ми е неприятен, ако ми е досадно да общувам с колеги и въобще ако имам и най-малката причина да не дам пари за празник, ами няма да дам. Без увъртания и обяснения, просто ще откажа.И нищо толкова не предвидимо и фатално няма да се случи, дори не съм сигурна, че би се разбрало, ако някой откаже.

Да, обаче ти си гледаш само от твоята камбанария, а има много камбанарии Grinning
Ние си правихме в нашия отдел подаръци. Абсурдно ми се вижда да събираме за всички. Ми тя заплатата не ми е за подаръци.
От склада някой колега има рд, идва и носи бонбони. Честитим му, хапваме бонбона и толкова.
Дали от техния отдел му събират пари, не знаям. Едва ли.
Но това, че не сме му събрали, нито той се цупи, нито ние се държим лошо, говорим си, лафим си.

# 198
РД и всякакви други лични празници е неуместно да бъдат натрапвани на хора, които са длъжни да присъстват, понеже им е работно място и някой е решил да черпи в работно време. Ако ги чувстваш близки, покани ги да празнувате у вас или на ресторант и така ще са свободни да приемат или откажат, а не да бъдат рекетирани.

Черпи се за здраве и да може празнуващият да сподели радостта си с тези, които е решил да почерпи. Ако ще чака плик с пари, то това не е почерпка. А и да знаеш, че хората по принуда са давали понеже се страхуват от последствия и лошо отношение...

Събираната сума е без значение и 5ст никой не ти е длъжен да  дава, камо ли пък да се подбира за кой по 5 лв, за кой по 50 лв и за кой нищо, понеже бил от "моята стая" или защото го харесвам или не го харесвам. Много грозно!

Всеки си е направил сметка на парите и не е за 5 ст, този който не дава своите 5, за 5 стотинки е този, който иска чуждите 5 да вземе.

# 199
Честно казано, замисляла съм се дали да не прекратя участието си в тези инициатива. Покрай темата, а и не само, пак се замислих. Интересно ми стана сега, дали има някой друг , който е обмислял да промени това, което прави, и какви биха били причините.

# 200
    По същия начин стои и въпроса с водата. Преди време колегите решиха да сложат машина и периодично да събират пари при смяната на бутилката. Без да се колебая отказах да се включа. Хич не ми тежи да си купувам мин. вода отвън. Мина не мина малко време и стана патърдия - еди коя си си наливала по цяло шише, друга само по 1 чаша. Абе много грозно. В друг отдел се изпокараха, че трудно и с напомняне трябва да събират парите за водата. Изобщо жената, която е написала, че въпросът не е в парите, а че всичко, което ти виси над главата като дамоклиев меч е стресиращо. Или ако трябва да съпоставим целия стрес със събирането на пари към ползата от това /далеч съм от това това, че е голяма радост да получиш плик с насила събрани пари/ се вижда, какво ще натежи. И това го казвам, като човек който много обича да подарява подаръци, с повод и без повод, на хора, които обича. Но много мразя напудрени и конформистки мероприятия в стил "какво ще кажат хората". Още повече децата ми да нямат какво да ядат!!!!! Някога имах случай в колектив от 30+ човека тръгнаха да събират пари за палто на началничката. Ей така, без повод. Оплакала се, че няма палто жената защото изплаща кредит за жилище. Толкова се възмутих и хич не се притесних, че само аз не дадох. Като цяло тя хич не ме харесваше и  така и не разбрах дали този случай допринесе за това 😀

# 201
    • SF
    В корпорация е малко по-лесно да пропуснеш да дадеш пари. Не познаваш активистката, не познаваш добре шефа си, не познаваш рожденика, може нещо да се измрънка по въпроса.
    В малък колектив обаче е друго. На мене шефът ми казва "имаме навика да събираме по 50 лева". Първите 50 лева дадох на втория си работен ден. Но ме поканиха на ресторант. Малко хора сме и няма как да ме пропуснат, въпреки че и името не ми знаеха. Рожденикът не плащаше сметката, а шефовете. Не го правеха за всички. Вторият рожденик беше самата собственичка на фирмата. За нея се обмисляш златно бижу. Получи огромен подарък, защото и съпругът се включи с повече пари. Бяха го пропуснали нарочно, защото той щял да й купи нещо от себе си. Но на него му стана неловко и даде май 200 лева и за общия подарък.
    Интересно стана, когато през април имаше трима, единият в последните дни, през месец май още трима, единият на първи май. Айде честито! Добре се изтърбуших тогава.
    В другата фирма пак подобна ситуация, пак с повече пари участвахме - кой колкото иска, но минимум 25 лева, за да може да се купи все пак нещо. Шефката се шегуваше, че повече няма да назнавача родени през януари, защото било голямо разоряване с трима рожденици и един именик.

Последна редакция: нд, 18 яну 2026, 18:31 от Esmee

# 202
    Благодаря за коментарите!
    Не ме е страх да откажа да дам пари, мога да казвам “НЕ“. Опасявам се, че активистките ще го използват против мен.
    Esmee, 50 лв е направо извращение!

# 203
    Това даване и подаряване си е типична балканска черта. В чужбина само поздравяват за рождения ден. Събират се пари за големи поводи, като сватба, бебе, кръгла годишнина или пенсиоиниране. Всяка година за РД е напълно излишно.
    Ако спомена, че ММ не е черпил в работата за раждането на децата, сигурно половината във форума ще припаднат. Ами, хората се концентрират върху работата, когато са на работа. Не се занимават със странични дейности.

# 204
    То в някои колективи и черпенето е задължително, като се изискват софри, без значение рожденникът какво иска. Пак от същите активисти, които събират парите. Накрая се оказа, че масово хората си вземат не ден отпуск, ами цялата седмица, в която е празникът им, за да не бъдат принуждавани да черпят. Кутия бонбони не се приемаше за почерпка за здраве. И да - винаги се ползва срещу отказалия.

# 205
    • В заешката дупка
    Това даване и подаряване си е типична балканска черта. В чужбина само поздравяват за рождения ден. Събират се пари за големи поводи, като сватба, бебе, кръгла годишнина или пенсиоиниране. Всяка година за РД е напълно излишно.

Не знам дали е само балканска черта, но определено в моята чужбина не съм срещала това. Нито от моя опит, нито от опита на мъжа ми, нито от познати съм чувала за подаръци за рожден ден всяка година. Обикновено рождениците най-много да почерпят (а понякога и това не), а останалото са поздрави -  и толкова. Юбилей, сватба, бебе - тук вече е по-различно.

# 206
    • Melmak
    Аз като ви чета и се чудя в какви фирми работите и с какви хора сте. А и толкова ли ви пука?
    Работила съм на доста места, в големи фирми. Последното ни мега парти на цялата фирма беше в края на миналата година. От моя екип бях само аз, дори мениджъра не дойде. Беше изненадващо за мен и не е правилно, по мое мнение като мениджър трябва да уважава тия мероприятия. Аз отидох с удоволствие, познавам много хора и в много компании мога да бъда. Изкарах си добре. Никой не е гледал другите лошо, защото не са дошли.
    Като не ви се дават пари за подаръци, просто отказвайте.

# 207
    Наистина е така, виждала съм го с очите си, че този активистите са тези, които по един или друг начин приучават колектива да прави големи софри и хората искат не искат го правят. И се започва обсъждане кое е домашно, кое е купешко, еди кой си почерпка с незнам си какво преди еди колко си години... Пълен ужас и селения.

# 208
    • Варна
    Миналата година за едно бебе събираха , дадох, сега като казвате. С мерак даже ги дадох, знам , че беше дълго чакано, тя и колежката донесе питки, торти .... Събирахме и за още едно болно дете на колежка, почти 18 годишно момче с лоша диагноза. Всички  дадоха по 100, по 200 лв. Даже не съм се и замислила, въпреки, че никой не ни е принуждавал , шефката на отдела ни събра и ни каза кой колкото може..Да не дава Господ....дано му помогнат на  детето.
    За рождени дни и такива събития е нещо съвсем друго. Изнудваческа работа.

# 209
    За лоши диагнози също не давам вече. Една колежка ползва събраните пари за златна гривна. Искала да се порадва. От тогава не.

Общи условия

Активация на акаунт