Писна ми! Пак събират пари за колега!

• 1 588
  • 73
  •   23
Отговори
# 30
При нас "отцепниците" веднага бяха одумвани и им се лепваше етикет "странни". Другото тъпо беше, че за по-яките, според активистката колеги, повече се стараеше, а останалите получаваха някоя глупост.

# 31
Авторке, може би в колектива ти има други, които се чувстват като теб? Ако това е така, съюзете се и прокарайте ново правило -  да се събират пари само за пенсиониране и кръгла годишнина, или личен състав да заделят скромен бюджет и да купуват еднакво малко подаръче за всички.

Ако нямаш съюзници(в което се съмняваме)  кажи че си предвидила личен подарък. Купи едно цветенце и толкова.

# 32
Ами наистина това е прекалено. Не ме бъркат 20 лв., но всяка седмица и без предупреждение... Дай за рожден ден, дай за имен ден, раждане на бебе, на внуче, юбилей, пенсиониране... Да не говорим, че някой черпят за рожденните дни дори на племенника си. И се започва "яж, яж,яж вземи си".  То няма лошо ама как да им обясня, че аз пари в брой нямам. Плащам си навсякъде с карта и трябва да ме чакат да ида до банкомат. Започват се физиономии, обсъждания. Имах месец с дадени 140 лв. за такива неща. Вярно вече се обезцениха много парите ни, но всеки си прави сметката.

# 33
И аз мразя тази традиция със събиране на пари за колеги. Но поне не навсякъде е така. На мен лично, почти не ми се е налагало досега. Но, много мразя да ми се налага да давам пари за човек с когото не съм в добри отношения. И най-тъпото е че си длъжен на дадеш определена сума пари.
Три пъти за един месец не е малко. А месеца не е и минал още. Парите които ще й дадат за рождения ден (който е ВЕДНЪЖ годишно) не се равняват на всички пари, които тя е дала за всичките си колеги, като сума, през годината. Така че, тя е на загуба, реално.

# 34
При нас се събират виртуално, защото не се виждаме. Над 60 човека сме. Пише се имейл, че се събират по 5 или 10 лв и който иска - праща. Който не иска - не, не му се сърди никой после. Събираме обиковено за родено бебе или някой като напуска, за лични празници тип рожден, имен ден, юбилей, сватба - не.
За бебета аз лично пращам някой лев, за напускащи - не.

# 35
Рожденият ми ден е мой личен празник и го празнувам в много тесен кръг с най-близки хора. На този ден не ходя на работа, а когато бях нает служител, си пусках отпуска. Родена съм зимата и това ми е идеален сезон да отморя и да ида за няколко дни на почивка.
Имам следната случка от миналото: колежка ще се пенсионира, но ще остане да работи и след пенсия. Идва друга при мен и ми казва нали знаеш, че тя се пенсионира, аз много харесах една картина и я купих. Излиза по 200 лв на човек (беше си бая солидна сума за тогава). Нито ни е питала останалите искаме ли, не искаме ли....  Понеже много уважавам пенсиониращата се колежка, казах че ще ги дам, въпреки, че знаех, че такъв подарък няма да я зарадва, но си мълча.
На другия ден при мен идва пенсиониращата се колежка и ми казва " ох, тази "Иванка'  ми каза, че ми организира изпращане и трябва да си избера дата. Аз много мразя такива неща и хич не искам тържества и подаръци. Чувствам се зле на такива мероприятия".
Като ми кипна, като отидох при въпросната организаторка и ѝ казах, че жената не иска тържества. Разтури се работата и "пенсионерката" си отдъхна, а другата беше сърдита. Все още я подозирам, че имаше някава ненужна картина, от която искаше да изкара пари. Нахални и несъобразителни хора има много.

# 36
  • Варна
Извинявайте ама какво значи длъжен?! Никой не е длъжен. Насила не се измъкват тези пари. Вече, ако давате, защото ви е страх какво ще си помислят колегите ви за вас или какво ще получите като отношение, това не е "длъжен". Всеки трябва да има топки да си каже мнението, да го отстоява и да си понесе последствията от решенията. Ако нямате, другите не са ви виновни, че ви се качват на главата.

# 37
Както е написала Марена, на "отцепниците" след това не се гледа добре! Не че човек е длъжен в истинския смисъл, но ако ти единствен не дадеш пари, от 10 човека да речем, после те нарочват по някакъв начин.

# 38
  • София
А те как ще разберат дали си дала, не ги ли събирате в кутия? При нас така правим, който иска пуска, който иска не. И аз не винаги давам, ние сме много, някои едва ги познавам.

При нас се събират по списък. Smiley

# 39
  • Варна
Значи пак опира до "какво ще си помислят за мен". Ама, нека ви кажа, има си и добрите страни да си "отцепник". Но това може да го види само човек, на когото му стиска да е такъв. Започват да не злоупотребяват с теб по каквито и да е причини, не само с пари за подарък. Някак с неволно уважение гледат човек, който умее да се отстоява. Безгръбначните ги мачкат, това е. Лично изпитано. И грам не ми дреме какво мислят за мен, аз работя там, не си търся приятели.

# 40
  • София
Ние сме малък екип, събираме пари с удоволствие, но... Ноооо...
При нас ситуацията с черпенето излезе извън контрол. В началото се носеха 2-3 пакета солети, соленки и брускети + нещо сладко + малко алкохол. После стана повече солено + торта + алкохол. Някъде след това нещата "ескалираха" и сега се слагат едни тежки маси със сто вида сирена, колбаси, дипове, маслини, разядки, баници, салати, алкохол в огромни количества.
Ами... не всяка година мога да почерпя приятелите ми, семейството ми, че и да спретна такъв банкет.

# 41
  • София
Хай е много права
Точно отцепниците са уважавани и останалите свикват, че тези хора си вършат работата и не може да бъдат яхяни като магарета.
Другите, които са меки и услужливи от страх какво ще си помисли някой за тях, постепенно стават обект на подигравки и почват да им се подхвърлят задачи, нямащи общо с работата им. От опит имам пример с такава колежка преди години. Даваха да им пише таблиците, да им организира личните тържества в работата (поръчваше им почерпка, редеше масите на тези, които пък под влияние на чуждото мнение черпеха за какво ли не, вместо да идат някъде с близките си в този ден), ходеше във работно време да купува лични подаръци и си пишеше часове от отпуската за това, поемаше разни чужди служебни задачи, че да не я коментират и т.н. И после се подиграваха зад гърба ѝ.

# 42
Аз лично досега не съм виждала човек, който не е дал пари, или който не е отишъл на парти, след това да бъде уважаван. Явно пак зависи от колектива. ММ веднъж нямаше настроение да ходи на едно коледно парти. Имаше още 1-2, които не били отишли. Та, после малко странно и дистанцирано са се държали останалите. Това е само един от всичките примери.

# 43
  • София
Зависи от средата като цяло.
И какво значение има дали някой те уважава, понеже ходиш по партита?
На работа хората ходят за да работят и се доказват с работата си. Останалото е налице в сфери, където няма особено много работа и от чудене какво да правят другите правят интриги.
Важно е на този, който си отстоява мнението, да не му пука.
Не ходим на работа да се обичаме. Когато ти допада някой колега, винаги може да създадете контакти издън работата, но да се смесва лично и служебно за мен е недопустимо.
Пък и говорим за лични празници, не за служебни.

# 44
  • София
Потвърждавам казаното от Borqna Sto 771419 - не успях да отида на последния тиймбилдинг иии... две седмици ме гледаха като заразно болна.

Общи условия

Активация на акаунт