Писна ми! Пак събират пари за колега!

• 2 877
  • 107
  •   5
Отговори
# 75
Ние даваме по преценка. Германците никак не се срамуват да си кажат, че няма да дадат пари за еди си кого. Аз също давам за някои малко, за други повече. На тези, които са ми близки или приятни си подаряваме малки символични неща. Като казвам символични - шоколад, чаена свещичка в свещник, малка висулка за късмет. Харесва ми това да не се “изхвърляме” с велики подаръци и големи суми.
За фирмените партита - не ходя. Организират ги в петък след работа. Аз ходя с колата, това означава да си оставя колата на работа, да се придвижим някак до мястото, да си осигуря после кой да ме върне до работа, да си взема колата и да се прибера. Градски транспорт не ми е вариант, нито пък има кой да ме вземе и да ме кара. Другите си намират начини. Аз просто не искам по този начин и не ходя.

А ако са и шваби, са си направо стиснати.

# 76
И аз съм Германия и уредбата за подаръци тук напълно ме устройва. Пари за рождени дни събираме само за 10 човека от отдела, за останалите 350 - не. Сумата е абсолютно символична - 15 евро и обикновено е ваучер от пожелан магазин, театър, ресторант, като и книги, който иска. Само 1 колега не участва и не се подписва на картичката. Той ни черпи за рожденния си ден, но не иска да участва в подаръците. Ние също го черпим. Почерпката е сладкиш за всички.

# 77
Писането на имената даже не искам да го коментирам.
На предишната работа една колежка беше отказала да даде пари , защото за нея никога не са събирали, май рожденият ù ден беше на официален празник. Аз лично се почувствах тъпо, защото я игнорират, а не защото не дава.

# 78
При нас по едно време за началствата искаха да даваме по-вече, отколкото за редовите служители. Ама вече не им минава номера.
Когато празника е в почивен ден-черпят на първия работен.

# 79
При нас по едно време за началствата искаха да даваме по-вече, отколкото за редовите служители. Ама вече не им минава номера.
Когато празника е в почивен ден-черпят на първия работен.

Такава е практиката, да. И ако не черпиш, защото ти е бил празникът в почивен ден, за мен е логично, че не искаш да празнуваш с колегите, да ти се събират пари за подарък и пр.

# 80
  • София
Събирането на пари може да бъде единствено и само на доброволни начала. Всякакви форми на задължителност са меко казано неприемливи, защото това са лични пари и никой няма право да ни казва как да ги харчим. И не е толкова до сумата, а до принципа.

Освен това, за мен е адски лицемерно, да даваш пари за човек, за който всички знаят, че се недолюбвате особено, кому е нужно това? Нима заблуждаваме някого?

За всички трябва да е по равно - и за стажанта и за шефа. А дали и как ще се събират пари, трябва да става със съгласието на всички. Не трябва откази да се третират зле, защото всеки си знае ситуацията. Черпенето също трябва да е в зависимост от настроенията на хората - аз, например, някои години имам огромното желание да празнувам, а други - хич не. Слава Богу, колегите ми са запознати с тази ми странност и не ме коментират.

Тиса, диркетно кажи, че не искаш да участваш в еди си кой подарък. Никой няма какво да ти се сърди, особено в големи колективи, няма как винаги... че на теб половината ти заплата само за това ще отива Simple Smile

# 81
А защо трябва да се събира за всеки колега? Спокойно можеш да  кажеш, че ще дадеш само за най-близките, а за останалите, с които не работиш заедно или не сте в един отдел, не считаш за удачно.
Както вече споменах, ние събираме само за кръгли годишнини. И то питат, дали искаш да участваш. За една колежка в съседен отдел казах просто, че не я познавам добре и толкоз.
Изглежда във вашата фирма някой се изживява като Дядо Коледа целогодишно и се занимава със странични дейности през работно време.

За шефката събираме за Коледа по 5 Евро. Колкото да я зарадваме. Който иска да дава повече, да дава.

# 82
Според мен участието само за близки колеги изключва общото събиране на пари. Или е едното, или другото, и това се знае. Демек, няма да ти се наложи са отказваш да дадеш за не-близък, защото никой няма да дойде да ти иска поначало.

# 83
Ами никой никого не гледа накриво, защото е казал А, за тоя няма да участвам. Имахме и двама, което не одобряваха, не участваха, не даваха и не получаваха, никой нищо против не е имал. В единия отдел (6-7 човека на кръст) избирахме подарък и деляхме стойността.  Участвах, но веднъж отказах, защото бях взела индивидуален подарък, няма лошо.
А на едно предишно работно място директно ни удържаха по 30лв от заплатата, щото на шефа детето било болно и събирали пари за операция в чужбина. Няма искаш ли, не искаш ли, половин надница за благотворителност.😕

# 84
И при нас, имам чувството, че всички имат рожден ден януари месец. Всички даваме, щем не щем. Поне като опънат софрата в офиса рождениците, гледам да хапна и пийна повечко, да си избия парите😂
Случвало се е някой да откаже и после го одумват, та аз предпочитам да си дам и да ми е спокойно.

# 85
Случвало се е някой да откаже и после го одумват, та аз предпочитам да си дам и да ми е спокойно.
Който се страхува от одумване, да не почва работа с колеги (да си работи фрилансър).
Ако не искам нещо, казвам твърдо НЕ. А клюкарите винаги ще намерят какво да одумват, ако не намерят, ще си измислят. Затова по-добре да им дам основание за дреболии, така контролирам частично клюките.

Последна редакция: чт, 15 яну 2026, 17:33 от biborana

# 86

А на едно предишно работно място директно ни удържаха по 30лв от заплатата, щото на шефа детето било болно и събирали пари за операция в чужбина. Няма искаш ли, не искаш ли, половин надница за благотворителност.😕

Как е възможно. Директно ти намаляват заплатата ли? Или е в брой и са ти взимали?
Егати и наглостта.

# 87
Леко съм скептична, че някой всяка година черпи за рождения си ден на 6 май (примерно) в първия работен ден, обаче колегите никога не му събират пари за подарък, защото рожденият му ден бил в почивен ден. Пък да ти съберат 1-2-3 стотачки  или съответния подарък, а ти да не почерпиш и една бонбона, дето се вика, също не вярвам да се случва често. Така че е очевидно в какви случаи не се събират пари за подаръци и мен лично не ме трогва особено наранената гугутка, на която ѝ се случва все така, пък тя имала очаквания да ѝ събират пари за подарък за рождения ѝ ден, който бил в почивен ден, и за който тя никога не черпи.

# 88
Може някой да е роден на Коледа примерно. И все да му се пада да не е на работа. И пак не е работен ден. И то всяка година.
Реципрочност трябва.
Давала моята колежка цяла година едно 200 лв почти и очаквала подарък и то е логично.
И почерпила на следващия работен, но не получила нищо. И е нормално да реши да не дава.
Заплатата си е нейна, както и каза тия 200 лв можеха да си отидат за нея или за детето и. А не за подаръци и то за хора, които не са и близки.

# 89
Не ми се вярва на мен да стои такъв казус, да черпи за рожден ден, то наистина са някакви трапези обикновено, и да не получава подарък, да идват колегите, да я поздравяват и нищо.

Последно на Ивановден една комшийка ни черпи с бонбони и по едно кафе, понеже бяхме излезнали на кафе и каза, че тя плати кафетата, понеже внукът й има имен ден. Естествено, не сме търчали да купим подарък за внука, който познаваме бегло и нямаме подготовка, случайно сме се засекли на кафето с нея, но тя и не е очаквала, за здраве черпи. За колега е съвсем различно.

Общи условия

Активация на акаунт