За имен ден-5 лв
За пенсиониране - 100 лв, но който иска може и по-малко, това е таванът.
За бебе май не, защото предстоят дълги отпуски, нито някой черпи, нито подарък се купува.
Ако рожденият ден е в почивен ден - кутия бонбони в първия работен и най-близките, в един кабинет, носят цветя.
Ако е през отпуска и минат много дни, не прави впечатление, не събираме пари, няма и почерпка. Моят рд съвпадаше с една от ученическите ваканции, вземах си отпуск не за друго, а да съм повече край детето през тези дни или да пътуваме някъде заедно.
Черпим с бонбони, домашни сладки или нещо подобно за повишение, рожден ден на дете, нова кола, жилище. Аз, например черпих защото получих "номинация" (дори не награда), за литературен конкурс, нищо общо с професията ми. В тези случаи е дастатъчно добра дума и честито, никой нищо не очаква.
Имах колега, вечна му памет, който въведе ритуал, всяка новоназначена дама се посрещаше с букет цветя. Това беше отдавна и при голямо текучество.Докато го пиша, се сещам, че не помня как посрещахме мъжете.
Нито някой очаква подаръци, нито почерпки. Всичко върви плавно и естествено. Имам колежка, която като видях за първи път беше дете на колежка, в 4 клас, как да не ми е мило да поздравя за празник днес.
Ясно, че навсякъде е различно. Но, наистина, никой няма право да се разполага с времето и с парите виТака че, ако някой има претенции към почерпка/пари и каквото и да е, научете се да отказвате.