Писна ми! Пак събират пари за колега!

• 9 832
  • 328
  •   4
Отговори
# 315
  • София
Как така шефът ще определя дали и по колко ще се събира!?
Това е абсолютно нарушение.

# 316
Как ли пък не ще карам мъжа ми или майка ми да готви за колегите. Безумно е за мен това. Макар че по молба на майка ми съм правила чийз кейк за почерпка в офиса, в който работеше. Но тогава имаше юбилей и не ми се стори странно като идея.
Никой не кара никого! Това е израз на уважение и вид подарък! Всички с  голямо желание приготвят почерпката! Аз също!

# 317
  • София
На мен съпругът ми и децата винаги ми правят торта за РД и кекс или баница за ИД. Ядем си ги вкъщи със семейството.

# 318
Ставаше въпрос за колегите ти да направят, не за вкъщи.

# 319
И какво ви засягат чуждите традиции? Всичко е по желание и с голямо желание!
Хората с удоволствие спестяват усилия на рожденника и помагат, където може. Един ден, ако синовете и снахите са наблизо, аз също бих приготвяла сладкиши за техните колеги.
Имам чувството, че масово се ходи на работа за да не се работи... Манталитета ни е такъв.
И аз така мисля, като чета какво се мъкне. При нас се оставя на масата и в почивката всеки си взима. Предимно сладкиш, торта и сладки.

# 320
  • София
Ставаше въпрос за колегите ти да направят, не за вкъщи.

Това го разбрах.
Просто не виждам смисъл.
В нашата кантора имаме включен в ТД 1 допълнителен ден отпуска на този ден. Този подход го видяхме навремето при предни наши работодатели. Така хем човекът получава подарък 1 свободен ден, хем може да празнува с истински близките си хора.

# 321
Да, все повече фирми го въвеждат това.

# 322
Да, едната фирма го имаше това, но уж го има, но като искаш и ти казват не може, ще си избереш друг ден. Пак  ще си вземеш отпуската, ама примерно не в понеделник, а в петък.
Тъпотия.

# 323
Да, не винаги може, зависи от естеството на работа, дали се налага заместване и т.н. Отделно, не всички искат свободен ден, защото се празнува през уикенда, когато и другите са свободни.
Въпросът е, всеки да си празнува когато и както си иска, без да искат от него да дава за коелги и после пък да носи.

# 324
  • София
Щом го пише изрично в договора, че е за този ден, няма как да ти откажат. Виж, ако ти искаш друг ден, може. Не е задължително да е на същия, но зависи от празнуващият, не от шефа му.
Проблемът е, че хората масово си траят, когато им се нарушават правата и затова още повече им ги нарушават.
Колкото повече си ги търсиш и гониш, стига да е подплатено с кадърност в работата, толкова повече насреща спазват правилата.

Леони, а какво ти пречи да си почиваш 1 ден или да си разшириш уикенда? Пък ти си празнуваш, когато решиш. Просто 1 допълнителен бонус. Досега не съм видяла някой да не иска екстра.

# 325
Да, това е най-доброто, което може да направи работодателят като подарък - да даде 1 свободен ден за РД, което не е свързано с финансов разход за него, а уважението от страна на колегите е, че ще поемат работата и на рожденика за съответния ден.

По принцип ако изобщо някой трябва да отбелязва лични празници на служител, то това е единствено работодателя, тъй като той решава колко и какви хора да назначи. 200 човека фирма и събиране през ден... Пък то пенсионери, родилки, ученици...

Фирмата спокойно може да отдели пари за РД на служител или просто за един букет или торта без да притеснява и рекетира останалите.

Всеки има само по един РД в годината, а празнуване на всякакви други поводи създава неравенство.

# 326
На миналата работа където клюкариха кой какво донесъл чак като напуснах, се получи мейл, че вече рождениците няма нужда да носят почерпки, а работодателя има грижата да осигури почерпка за деня в който има служителя рд. Дори и да не е на работа пак се осигурява и му се дава почивен ден, но в нашия отдел шефката рече, че няма да се вземела отпуската на същия ден, ако имало работа и няма кой да замести.
Абе българска работа малко.

# 327
Ако някой иска да донесе нещо сладко, със или без повод, е О.К. Имаме 2 колежки, които обичат да правят сладкиши и носят от време на време.  Много вървят с кафето в почивката. 🙂 Но никой не задължава никого или пък очаква нещо в замяна!
Може би всяка фирма трябва да определи как ще се отбелязват рожденити дни и да се приключи въпроса. Като всичко е по желание.

# 328
  • София
Това не може да е част от фирмената политика.
Реално не би следвало да се случва в работно време.
Единствено може да се определи помещение за ползване в подобни случаи в извънработно време (часовете за почивка, за обяд, след работно време в определен интервал и подобни), както и редът за ползване (как се ангажира, кой почиства и т.н.
Всичко останало не касае работата и не е част от служебните задължения.
В извънработно време служителите имат право да общуват или не, да празнуват или не, да се срещат или не, каквото преценят, но това не следва да го определя фирмата, ръководството или друго служебно лице.
Ако някой желае, може да донесе за здраве и 10 торти или цяло агне, стига да не пречи на останалите да работят.
Друг при желание може да подарява подаръци на всички, стига да не очаква нищо насреща и да не преминава законовите и моралните норми.
Преди няколко години в Германия или Австрия (не помня страната) имаше голям скандал, защото зет подарил със свои лични пари на тъста си скъп подарък за юбилей (не помня стойността, но да речем часовник за 2000 евро). Понеже са работили заедно и тъстът бил висшестоящ, това беше тълкувано като подкуп и двамата бяха уволнени.

Общи условия

Активация на акаунт