Наследяване на апартамент

• 3 437
  • 195
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Такова нещо като принудително изкупуване няма.
Има доброволна делба и съдебна делба. Водят се дела.
А майката откъде да има дял? Тя не е била роднина на бабата.

# 76
  • Melmak
Как се притиска да се изкупи дял?
Кажете ми, че моя адвокат не знае…

# 77
Юристи са писали в темата и са дали отговори.
виждам, че не можете да постигнете яснота за бъдещето с дядо и леля. На ваше място бих си търсила друго жилище. Пък каквото стане, стане с този имот. имате малък дял и много неизвестни.

# 78
Майката не е имала брак с бащата ли?
Иначе да, водят се дела, плаща се на адвокати, може да се проточи и по десет години. Тоест ако авторката има здрави нерви, може и десет години да си стои в апартамента. Така, че от такава гледна точка, сте прави, че никой не може да я изгони.
За мен е по-лесно да им изкупи дела в момента или да си купи нейно жилище. Но за адвокатите е по-добре да плаща на тях десет години да и бранят правата.

# 79
  • София
Йелоу, пише го в темата. Доста подробно даже. И то не общи приказки, а от юристи.
Имали са брак. Това какво общо мислиш, че има?

# 80
Относно данъците - те се събират в съответствие с подадената Декларация 14. И данъчните ги интересува само и единствено да получат данък за 100% от собствеността. А дали някой имал 1/2 или 1/4 хич не ги бърка, ако сумата на дяловете на всички, вписани в декларацията, е 1. И всеки си плаща.

Последна редакция: сб, 17 яну 2026, 18:01 от Черна станция

# 81
  • Варна
Чудя се защо хора без понятие от правната страна пишат в подобни теми.

Точно заради такива хора има други хора, които искрено вярват, че като плащат данъка няколко години накрая ще придобият имот.

# 82
По кой начин авторката ще придобие имота, като дядото живее там и не иска да продава? Я колко хора сте се събрали, които притежавате 1/6 общо (твоето семейство от поне трима души, сестра ти, майка ти, която свой дял няма). Разбирам защо дядото се дразни.

Авторке, прекалено малка част притежавате от този апартамент, за да разчитате да живеете в него необезпокоявани, било сега, било в бъдеще - ти специално с тази 1/12. Един ден, дядо ти като се спомине, ако не е продал дела си на лелята, ще ти се добави още 1/6, тоест ще си с 1/4, а леля ти ще е с 1/2. Ще има да изплащаш прекалено голяма част на нея и на сестра ти, ако се разберете да ти продадат на теб и пак ще минеш на ипотека - на сегашното жилище.
Бих заложила на ипотека сега и друго жилище за твоето семейство, което определено ще ти донесе спокойствие. А дела в сегашното жилище все някога ще ти се изплати.

# 83
Лелята има ли деца? Питам, защото аз преди години бях наследник, в подобна на авторката конфигурация, и се отказах от един имот, в полза на братовчед ми.
Прецених, че няма смисъл да си слагам грях на душата и да изисквам да ми се изплащат дялове, при условие, че аз съм имала достатъчно късмет в живота и всичко ми е наред, за имот за който никога не съм се грижила и се ползва от други хора.
Та може един ден,ако авторката издържи на целия стрес, да придобие имота напълно.

# 84
  • Варна
Не ѝ давайте излишни надежди. Може това, може онова. Никой не знае какво му готви съдбата. А на днешните цени на жилищата хората не се отказват току-така от своя дял колкото и късмет да са имали.

# 85
  • София
При споменатите лоши отношения и с това дебнене кой пръв да докопа, надали някой ще се откаже в полза на друг.
Пък и не се знае кой кого ще превари за нататък.
Дотогава явно ще си пилят нервите взаимно от страх някой да не им вземе тяхното. Не, че е възможно.

# 86
Много са неприятни тези теми, имам подобен казус. Баща ми, с който не общуваме, ми звъни и ми казва, че трябва да подпиша документ, с който се отказвам от наследство, което бих придобила, когато него вече го няма. Става въпрос за апартамент, който баба ми(неговата майка) иска да остави само на сестра му(тоест леля ми) и нищо да не идва при мен или да не мога да оспорвам някога каквото и да е наследство.  Аз се озадачих, понеже идея си нямам честно казано от тези неща и за това и в момента чета темата, за да се осведомя малко. Както и да е, не се съгласих да подписвам,  не че някога ще претендирам за каквото и да е от това семейство, но той в последствие се отказа от тази идея, а аз междувременно разбрах, че преди да е открито наследство( тоест човека, който евентуално ще наследяваш да е починал), не можеш от нищо да се отказваш или за нещо да претендираш. Това с оглед на вече споменатото по-нагоре в дискусията, че дядото на авторката е още жив и доколкото разбирам никой нищо не може да претендира като наследство все още.
Иначе към авторката - и аз се присъединявам към мненията, че най-мирно ще ти е да си вземете ваше жилище, под наем дори да излезете, града, ако ще да смените, с някой където е по-лесно да си позволите покупка или наем  отколкото да живеете в апартамент на тази цена, която плащате в момента или която ще предстои да плащате цял живот.

Последна редакция: нд, 18 яну 2026, 15:16 от TerraEK

# 87
  • София
Не можеш да се откажеш от нещо, което го няма,заради нечии бъдещи намерения.
И защо баща ти си мисли, че майка му и сестра му ще го надживеят? Може той да ги надживее.
Бабата да си прави собствеността каквото желае.

# 88
Питаш ли ме, Fever…🙁просто се страхуват всички да не тръгна да оспорвам някога моя дял от този апартамент и да попреча на леля ми да придобие целия апартамент и в опитите си това да не се случи, се чудят какво да измислят. Само че закона си е закон  и в последствие някой добър адвокат ги е светнал, че предварително е невъзможно наследник да се отказва от своя дял.

# 89
  • Далечният изток
Отказът от неоткрито наследство е недействителен, така че и да беше подписала някакъв подобен документ, нямаше да има никакво правно значение.

Общи условия

Активация на акаунт