Наследяване на апартамент

• 3 420
  • 195
  •   1
Отговори
# 120
  • Melmak
Можете да си направите една консултация с адвокат да ви разясни какво можете да предприемете, ако дядото желае да ви припише дял срещу гледане примерно.

Ако не иска, тогава вие си оставате собственици на вашите дялове и така. От опит, вече не правя непоискано добро, а ако е поискано се замислям. Здравето ми не е за ден!

# 121
Mikin95 жалко че баща ви е починал. Съболезнования за това и аз мисля, че дъщерята е по-близко до баща си от внуците му.  Т.е. ако баща ти беше жив можеше да говорят с баща си и сестра си на едно ниво. Сега майка ти е чужда и лел ти има тежест. Емоционална и т.н. Това е моя поглед. Ако тя върти номера и действа по сантименталната струна ... не знам какво да направите. Освен да говорите ребром с нея. Все пак роднини винаги е хубаво да има човек . Т.е. в момента аз бих насочила вниманието си да се разбера с повече лелята.

# 122
  • София
Явно наистина не си чела.
Това, че майка ти е живяла в жилището с години, не ѝ дава права, а за останалите съсобственици е похвално, че не ѝ искат наем.
Дядото не може да прехвърли целия апартамент нито на вас, нито на лелята, защото той не притежава целия апартамент.
Вие си имате 1/6 (ти 1/12 и сестра ти 1/12), лелята си има 1/6, дядото си има 4/6.
Дядото и да прехвърли на вас или на лелята неговите части, пак тя или вие си запазва частите и пак един ден ще се делите.
Вие говорите с дядото, лелята говори с дядото. Не знам защо всички тормозите стареца.
Явно само това има човекът и е прав да иска всичките му наследници да получат поравно. Но чак след смъртта му.
Защо, щом толкова държите на това жилище, не предложите да изкупите частите от дядото и лелята, учредявайки право на доживотно ползване от дядото?
Това ви е единствен ход.
И без това някой ден пак някой ще трябва да изкупи частите на другия.
Никой не може да получи целия апартамент по никакъв начин. Това е законът. Само чрез делба и изкупуване.

Пандора, дял срещу доглеждане е атакуем, пък и леката пак остава съсобственик. Просто няма как да я отстранят, нито тя тях.

Последна редакция: пн, 19 яну 2026, 18:35 от Fever Ray

# 123
Дял с доглеждане е атакуем, обаче ако първо дядото прехвърли дела на двете внучки ( от сина си) с договор за издръжка и гледане и после двете внучки изплатят 1/6 на лелята са бетон ( при доброволна делба).
Но те не се разбират и няма как да стане.

# 124
  • Melmak
За това казвам да си съберат документите и да отидат при адвокат. Като гледам, атакуем, неатакуем, дядото си знае неговото и не иска да прехвърля нищо. А ако не си е с акъла, тогава много лошо!

# 125
Какъв наем 😀 смешно да се иска наем ние да не сме чужди бе хора. Майка ми е съпругата на сина му какъв наем е редно да ни иска ?
Наем че сме негови внуци и живеем там ли, смешно е .
Поисках мнение да знаем реално какво имаме ние , не исках да се стига до такива. коментари …

# 126
  • София
Йелоу, пак е атакуем, независимо дали нещо ще изплатят сега или не. И подлежи на доказване.

Не от вас наем, а от майка ви.
По закон леля ви и дядо ви имат право да искат такъв.
Явно лелята не е толкова лоша.

# 127
Как ще е атакуем, като на практика делбата ще е между двете внучки и лелята, дядото няма да е играта. С подписа си пред нотариуса лелята се е съгласила с дарението.

# 128
Интересно – вие сте негова кръв, а дъщеря му и нейните деца – не са?
Осъзнаваш ли, че лелята има пълното право да дойде да живее там, както и децата ѝ? Те също са внуци на дядо си, имат същите права като вас.

# 129
Mikin95, представяш ли си някой ден да имаш две пораснали деца и няколко внуци и всички да си живеят у вас? Simple Smile

# 130
  • София
Йелоу, след откриване на наследството ще е атакуем. Ама дядото още е жив.
Няма такова съгласие от лелята.  Тя може да дава съгласие или не само за нейната си част. Дядото сега може да прави каквото иска и тя някой ден може да ги съди.

# 131
Леля ми си има абсолютно всичко. Има два апартамента плюс че двете и деца всяко от тях си има собствено жилище Simple Smile Леля ми не е останала сама да изгледа две деца още докато са били на 7-8години Simple Smile майка ми въпреки всимко успя да ни изгледа сам сама Simple Smile

# 132
Това, че толкова на брой възрастни хора цял живот не са се хванали в ръце да се отделят от дядовия апартамент, по никакъв начин не ги прави по-заслужили да го получат изцяло и така да ощетят другите наследници на човека.

# 133
  • София
Законът не гледа кой как живее. Гледа юридическата страна.

# 134
В апартамента живеем ние да с майка ни и дядо ми.
...
...Аз мъжът ми и детето ми не живеем там имаме си собствено жилище. Там живеят малката ми сестра и майка ми.
Малко разминаване. Кой ти гледа...
Авторке, емоциите са едно, а правните основания - друго. Това, че сте една кръв и майка ти цял живот е живяла там, и кой какви други имоти има, няма отношение към това, кой какви дялове има от този апартамент в момента и какво ще наследи един ден.
Не залагай на емоциите, те не са добър съветник. Гледай реалистично на казуса, само от полза ще ти бъде.

Общи условия

Активация на акаунт