Наследяване на апартамент

• 3 488
  • 195
  •   1
Отговори
# 105
Не е смешно, да. Аз този филм съм го гледала на живо...

Скрит текст:
...само че там „майката“ беше собствената ми свекърва, която се беше запънала, че апартаментът ще е само за единия ѝ син. През какво ли не мина, докато не постигна своето, включително и да обезнаследи другия си син, както и заварения от първия брак на мъжа ѝ. Там даже имаше и тормоз над дядото, та се наложи лелята да го прибере у тях си.
И в крайна сметка нито тя, нито синът ѝ отнесоха апартамента в гроба си... (Колкото и грозно да звучи, но на практика така се получи, починаха набързо един след друг, нямаха време да му се нарадват.)

# 106
3 поколения в един апартамент да се грижат за дядото е твърде нагъсто. Напомни ми на някои от случаите на "Бригада наш дом", където правеха ремонт и истинските собственици ги бяха пратили в най-голям дискомфорт да живеят натясно в кухнята, където всички минават, докато за "младите" с една сюрия деца, прибрани от съжаление, направиха отделни стаи.

# 107
  • София
С дядото са 4 поколения.

# 108
Да де, 3 поколения се грижат за четвъртото в общо жилище. Ами, твърде е интензивна гъстотата на населението във въпросния апартамент.

# 109
Точно така е …
Никой ли не допуска, че майката, автора и сестрата гледат дядото? какво толкова ви е жал за него? Дядото получава безплатно гледане без ангажименти и може да остави неговия голям дял на лелята, която не си е мръднала пръста. Като си в ежедневието със стар човек, въпреки че го гледаш, той може да започне да ти се дразни, а лелята, която стой настрани, да е добра и блага в очите му. Според мен ако го гледат, то нека има формализиране, иначе си е много нерви и драми за нищо. Снахата не е длъжна да го гледа, а внуците също.

# 110
Това апартамент или къща е? В крайна сметка, след като така са решили, ще живеят така, тяхна работа. Кой какво мисли по въпроса не беше питане на авторката, която не си и задава въпроса където трябва.
Тя изобщо каза ли дали бабата е имала собственост?

# 111
  • Melmak
Това апартамент или къща е? В крайна сметка, след като така са решили, ще живеят така, тяхна работа. Кой какво мисли по въпроса не беше питане на авторката, която не си и задава въпроса където трябва.
Тя изобщо каза ли дали бабата е имала собственост?
Имала е и от бабата наследяват надолу още наследници. Тоест изяснихме, че дядото не е единствен собственик.

# 112
Авторката много правилно си е задала въпроса, но при условие, че притежава 1/12 не и е изгодно да изкупува дяловете на другите. Ако тя беше в хипотезата на лелята с 1/6, която да се обедини с дядото 4/6 и общо да станат 5/6 щеше да и е добре да им предложи делба и да догледа дядото. Вариант е и дядото да и прехвърли дела срещу издръжка и гледане, ама като очевидно се мразят и това не можем да я посъветваме.

# 113
Ако е многофамилна къща от 80те, които побират 3-4 семейства, никакъв проблем не е да живеят 4 поколения. Но дори и 4-5 стаен да е пак младото семейство в една спалня, майка и сестра в другата, дядото в третата. Пренаселено, но се живее.
Щом е прадядо вероятно е доста възрастен 80+. Трудно се гледат такива хора. Не е длъжен да го оставя и ма дъщеря си, която не го е погледнала.

# 114
зависи от семейната динамика и кой е ценнен . има любимци. има командири по телефони. има разбирачи във всичко. има всякакви. не всеки може да се мери с всеки.

# 115
Зададох въпроси си ,не защото мразя дядо си ,а защото искам да знам дали изобщо ни се полага нещо . В този апартамент сме прекарали целия си живот, все пак баща ми беше негов син, ние сме негова кръв Simple Smile
Никога не съм казала,че искам да изгоня дядо си ,моля не слагайте думи в устата ми. Чета коментарите и се чудя как може да се стигне до такива изводи без дори да ме познавате? Аз мъжът ми и детето ми не живеем там имаме си собствено жилище. Там живеят малката ми сестра и майка ми. Относно леля ми тя постоянно настройва дядо ми срещу нас не знам какво цели.
Нормално е да питаме дали имаме някакво право от този апартамент все пак ни е дядо и ще бъде много несправедливо всичко това да отиде за леля ми ,която дори не се и интересува от него. В този апартамент майка ми е прекарала целия си живот откакто са се оженили с баща ми , всичко са ки направи те в него.
Вие ако сте на наше място просто така ли ще се откажете ? Мислите ли че е много лесно майка ви просто да напусне и да излезе на квартира с едната минимална заплата която получава ? Боли ни ,защото сме негови внуци негова кръв, но заради леля ми винаги майка ми е черната .Да не са ни изгонили от там ,но някой ден когато дядо ми не е сред нас доколкото познавам леля ми ще има много големи претенции за апартамента .Разбира се докато е жив може и да и го прехвърли целия на нея , ако иска , но е доста несправедливо при условие че цял живот е с нас в този апартамент.

# 116
  • Далечният изток
Ти не четеш ли?
Нали ти казахме, че двете със сестра ти имате дялове, общо 1/6?! Как дядо ти ще го прехвърли целия? Ще прехвърли (евентуално) толкова, колкото притежава.

# 117
Ти и сестра ти притежавата миноритарни дялове, но не могат да ви изгонят, защото нямате друго жилище. Поне сестра ти няма, ако е непълнолетна и майка ти покрай нея. Отделно не могат и току така да ви изгонят, защото ще е самоуправство. Ако докажете, че сте стопанисвали вие или баща ви имота, то и вие може да имате претенции.
Моя съвет е да сте наясно със закона, да сте наясно, че дядо ти и леля ти държат по-голяма част от имота. Да се имате с дядо си, за да може поне да го подели 50/50 между вас и леля ви. Ако вие наистина го гледате, разбирай карате го по лекари, обгрижвате го, лекувате го, готвите му, чистите му, пазарувате му, плащате му сметки и тн т.е. вместо да го правите на добра воля, по-добре помислете за договор за грижи срещу прехвърляне. Но обмислете добре как да го представите, защото може да избие лошо на някъде. Опция е да питате и лелята дали има желание да го гледа. Най-лошия вариант е да го гледате на добра воля, а лелята да получи апартамента. Това ще стане ако вие не си подсигурите легално отношенията и не изискате от лелята да го гледа и тя. Но да не излезе, че вие не искате да го гледате и искате от лелята тя да го гледа. Това ще е много лош развой на обстоятелствата. Най-добре е в момент в който дядото е недоволен в отговор да му обясните с емпатия и грижа, че вие се грижите за него и отношението му е несправедливо и в резултат желаете да се формализира. Аз не бих се грижил за дядо си ако се отнася лошо с мен и ме плаши, че ще ме остави без наследство. Ако беше баща ми, щях да го преглътна, но не и от дядо си.
И преди всички да ми скочат, пробвайте да гледате възрастни хора 80+ и тогава елате да си говорим. Изобщо не е лека работа и е много много емоционално таксуваща, особено когато са към края на живота си и умрат в ръцете ви. Това цена няма.

# 118
Точно там е проблемът. Леля ми не и пука особено за него, но всичко идва от нея, настройва го срещу майка ми. Говорили сме с дядо си но той не иска да предприеме нищо. виднъж казва ,че бил за нас, после ме имал още 4 внучки и ще е за всички нас, друг път че е негов… не иска да предприеми никакви действие по прехвърляне и т.н. Относно леля ми ние дори не се виждаме. Откакто бях малка помня ,че винаги сме имали неразбирателства с нея и всички караници с дядо ми и баба ми са били заради нея . На тя дори като ти види ни подминава..

# 119
Адвокат най-добре ще ви разясни правата, а може и да ги защити някой ден, ако се наложи. Засега си имате вашите дялове, не се губят. Какво друго изобщо да направите, идея нямам. Дядото си е жив и дано не разбере за вашите неволи.

Общи условия

Активация на акаунт