Наследяване на апартамент

• 3 253
  • 194
  •   1
Отговори
# 165
Емоции и закон са различни неща. Обяснили са го. Не бъди емоционален, бъди рационален, консултирай се с адвокат.
Тук има хора, които защитават лелята. Аз не защитавам нито теб, нито лелята. Защитавам този който гледа дядото. Ако лелята го гледа, тя да вземе апартамента, ако вие го гледате, вземете го вие. Това с адвокат и договор, иначе ще бършеш гъзове и ще висиш по спешни с дядо си, а леля ти ще си събуе чехличките без грам стрес, нерви и усилия. Тея дето защитават лелята, не са гледали възрастни родители и не знаят колко в трудно на тези времена, особено ако имаш и кариера и с деца. Също така гледането струва и доста пари, които никой няма да ти върне. Знаеш ли как сурвакат в спешното. Вържете си гащите, защото будалите накрая ги цакат.

# 166
Е, ако не го гонят, но го тормозят? Има ли права.. трудна задача.

# 167
  • Далечният изток
Има, разбира се.

# 168
Няма нужда да бъде въртян на шиш, както пишете. Дядото сам ли се отглежда, делят ли сметките, хранят ли се заедно? На колко е години?  Не знаем всичко. Какво му е здравословното състояние. Понякога гледачите са в по-лошо здраве от възрастния човек. Сестрите се притесняват и какво ще стане с майка им след време, ако надживee дядото, както е нормалният житейски ход. Но вижте как се е случило със синът.

# 169
А длъжен ли е да изпълни исканията им приживе? Не.

# 170
Аз лично не бих гледала никой срещу наследяване, това е отвратителен ангажимент.
Ипотеката в банката е къде къде по-леко, като вариант за придобиване на жилище.
Но всеки сам си преценя, братовчед ми изгледа един дядо, който нямаше деца, без договор, без нищо, и къщата си е за него. Не съм си и помисляла да имам претенции.  Нормален човек не би претендирал нищо в такава ситуация.
За това мисля, че братовчедките на двете сестри един ден няма да искат нищо от този изстрадан апартамент.

# 171
Написаното от Bea и Yellow flower е така, но хората са различни. Чувала съм в България фразата " Каквото ми се полага по закон ще си го получа и това е".

# 172
Закона дава право ма родителя да сключи договор срещу гледане и издръжка. Знаеш ли колко деца, които един път не са дошли да видят баща си после реват, че ги оставил без наследство.

# 173
Но нали това, което имаш по закон, няма как да ти избяга? Имаш си права, и когато се отвори някакво наследство, си претендираш. А не да натискаме старите хора да разпределят всичко, защото "некролога им се подава от джоба".

# 174
  • Melmak
За мен проблемите са основно това, което описа ЧС - нежелание да се реши приживе казуса. Някои възрастни просто оставят каша. В момента разплитам една такава с 10 наследника. Като някои не знаеха, че са наследили, защото не са ни преки роднини, не се познавам с тези хора.

Също така проблем е като се очаква някаква грижа ама само от един член от семейството. Примерно лелята на авторката ако е някоя един телефон не е звъннала, не иска да заведе баща си на лекар, не се интересува. А примерно снахата го гледа или внучките. Това няма общо с наследството, но е некоректно единия да се разкъсва, защото не иска да остави човека, а другия да бяга от отговорност. Просто в живота има нюанси, в правото нещата са ясни.

# 175
Но нали това, което имаш по закон, няма как да ти избяга? Имаш си права, и когато се отвори някакво наследство, си претендираш. А не да натискаме старите хора да разпределят всичко, защото "некролога им се подава от джоба".
Имаш право на запазена част, но с другата част наследодателя може да прави каквото си иска. Но ако дари цялото си наследство и лиши наследниците си от тяхната запазена част, наследниците могат да атакуват дарението.
За това най-чистия вариант е да се разпоредиш приживе с имотите си чрез покупко-продажба и така да лишиш тези от наследниците, които те дразнят. Дядото може да продаде на лелята дяловете си, на цената на данъчната оценка на апартамента, която е в пъти по-ниска от реалната му цена. После лелята да търси начин да даде по 1/12 част от пазарната оценка на имота на двете сестри и да придобие имота на 100%. Те ще се дърпат от такава сделка, защото това ще е нищожна част и нищо не могат да си купят. Въобще драма на килограм.
Да бяха нормални хора да се разберат.

# 176
  • София
Има едно неписано правило. Никога не давай всичко, което имаш.
Едно е да имаш за всички + за теб и да разпределиш, пък после и твоето да си поделят. Макар че може да станеш свидетел как пропиляват даденото, а ти да си се надявал да го увеличат.
Ама как точно да дадеш всичко, когато то дори не е едно цяло, а някаква част от нещо.
Нямате представа колко клиенти идват да даряват или продават на безбожно ниско цени имотите си на децата си и после идват да реват как са сгрешили.
Някои дори не ни слушат да си оставят право за ползване.

# 177
И хората го знаят всичко това и пак създават семейства ?

# 178
Fever Ray, нали могат си запазят правото на ползване докато са живи?

# 179
  • Melmak
Съветвам авторката да поиска мод да заключи темата. Много се изписа, а отговор получи вече.

Общи условия

Активация на акаунт