Всичко е честно в любовта и войната

• 2 069
  • 46
  •   2
Отговори
# 15
Не харесвам крайности, първобитни са ми и в този смисъл посланието, което тези думи носят, ми е чуждо. Вярвам, че границите между хората са това, което гарантира взаимност, пълноценни отношения, дори любов.

# 16
Всъщност идеята на  "всичко е позволено" е отсяване на съперниците и пречките.
Има и фрапиращи  случаи, които не одобрявам, но в рамките на нормалното ми харесва.
Повече го приемам за мъжко качество.

# 17
Знам израза, благодаря. Simple Smile
Точно това питам. Честно ли е?
Моралният оттенък според всеки.

Ами явно не го знаеш или по-точно – не го разбираш.
Максимата иска да каже, че във войната и в любовта са позволени нечестните средства. И то не между партньорите, а между съперниците. Да победиш съперника с хитрост, ако не става със сила, и да завоюваш обекта – град, държава или сърцето на някого.
Нищо общо с това, което всъщност питаш.

А във връзка с „честното“ – историята я пишат победителите. И тях не ги съдят.

Много точен анализ на максимата.
И в този смисъл, да, много неща извън приемливите рамки могат да са позволени. Като допълваща е "Крайните ситуации, изискват крайни мерки". Примери в историята има много.
За мен неприемливи са жестокостта и безскрупулността.

# 18
Ахаа, в смисъл един мъж да прецака друг мъж заради жена?
Или една жена да прецака друга?
Ами да, случва се, то си е в реда на нещата.

Колко уж "силни" мъжки приятелства са се разпаднали заради жени...

# 19
  • SF
Сладък израз, но аз не съм го прилагала на практика.
Касае спечелването на битките в любовта и по време на война, а не партньорите да си прилагат номера и да се приема за честно.

# 20
  • Обран бостан ;)
Всичко е честно в любовта и войната!
Вярвате ли в тази максима?
Кои са допустимите ви граници в отношенията?
Кое е допустимо и недопустимо?
За кое бихте дали време?
Кое бихте простили? А кое не?

Явно никога не си била от губещата страна. Wink

Иначе - имаш право да правиш всичко, ако можеш и най-вече искаш, да понесеш отговорност за последствията.

# 21
Ефектен афоризъм, както всички подобни, но дотам.

(Лично за мен да се сравнява нещо толкова красиво с крайно зло, като войната... меко казано не е приемливо.)

# 22
Е, то във времената и средите, в които е създадена максимата, любовта е била много близо до войната – включително и откъм смъртни случаи (дуели, съсипани съдби и последващи самоубийства и т.н.). Припомни си световната класика. Гърците направо ги свързват – Троянската война например.

# 23
в контекста на какво? хипотетично, със станчо от счетоводството сте си хванали окото един друг на фирменото. почвате да излизате скришно, понеже той е семеен с деца. мн си го харесваш, ама той не иска да се разделя със семейството. и почваш да мислиш как да го отцепиш от негово племе. и понеже той упорито отказва да се раздели с жената по редица причини, решаваш да вземеш нещата в свои ръце: а) правиш така, че жената да разбере или б) "случайно" едно бебе е направено. това е по реален случай с бивша колежка. от възможности а) и б), при нея нещата се стекоха във в) - стана самотна майка на 2 децата от 2ма разл бащи. ама в любовта е като на война, жертви до откат.

# 24
  • София
Във война се убиват хора, щом това е позволено, то всичко е позволено.
При любовта, сори, трябва да е обратното на войната, защото от любовта се раждат хора и би трябвало да има ясен морален код на почтеност и грижа.

# 25
  • София
Гледам една много хубава поредица History with Amy. Там се засягат главно семейните отношения, историята на един човек, в повечето случаи - жена. Абсолютно се оправдава максимата - убийства, самоубийства, всякакви гадости - като на война.

# 26
  • Обран бостан ;)
Е, то във времената и средите, в които е създадена максимата, любовта е била много близо до войната – включително и откъм смъртни случаи (дуели, съсипани съдби и последващи самоубийства и т.н.). Припомни си световната класика. Гърците направо ги свързват – Троянската война например.

Мисля, че бъркате "любов" и "жажда за пари и власт".

# 27
Аз пък мисля, че се прокарва една доста плитка представа за любовта, заключаваща се до "ожениха се и заживяха щастливо".
Ами много повече нюанси, пластове и измерения има любовта.
На първо четене се сещам за историята на Захарий Зограф, който именно излиза от рамките на тогавашните разбирания за изкуство по нашите ширини и в този смисъл е пионер, понесъл и много критика. И това.....воден от любов - трагична, измъчваща, погубваща любов.
В личен план тази любов в действителност го погубва, но преди това води до драматични събития, включващи борба за тази любов, разрушавайки други семейни отношения и опетнявайки репутацията си.
Кой знае колко истории има, знайни и незнайни.

# 28

Мисля, че бъркате "любов" и "жажда за пари и власт".

Или жажда за победа над съперника.
Мерси за такива победи - не дойде ли пиленцето само ич и ми не требе.
Единствените битки, които водя са с мен.
А и, какво значи любов? Да разведеш вървежния семеен мъж от фирменото парти от примера на съфорумката не е точно любов.........баш присвояване си е Simple Smile
Ся, да го вземеш назаем за малко понеже он ти се вре сам в ръцете, пък ти си в самотна фаза в момента - това пак не е любов Simple Smile

# 29
  • Обран бостан ;)
Всяко нещо, което е наречено "любов", а не е, обезценава истинската любов.

На някои жени им личи отдалеч, че са с мъжа за пари, но те го наричат любов.

Бих повярвал ако мъжът е шофьор на автобус, или работник на заплата, но в такива мъже, повечето жени не се влюбват лудо. Wink

п.п. Сега ще излязат една камара потребителки и ще кажат, че познават жени, които са си взели мъже по любов, или те самите са такива, но това няма да промени общата картинка.

Общи условия

Активация на акаунт