В колко часа взимате децата от ясла/градина?

• 560
  • 22
  •   1
Отговори
Здравейте,

Предстои ни ясла и честно казано това с взимането много ме притеснява.

Реално няма да можем да се организираме по-рано от 18:00 без нещо, заради работния ден и се чудя дали детето няма да остава последно. Не ми се иска да е така всеки ден и да се чувства зле.
В същото време, обаче наблюдавам градините около нас и още към 16:00 ч. има сериозен трафик– явно доста родители взимат децата доста по-рано. Това още повече ме навежда на мисли дали няма да сме от „късните“.

Как е при вас:
- В колко часа взимате?
- Има ли деца, които остават до 18:00?

Става въпрос за частните детски градини. Засега мислим за частна.

Ще съм много благодарна за споделен опит!

# 1
В България дъщеря ми беше на ясла 1 г, и понеже беше ковид имахме възможност да я взимаме в 16ч. Долу-горе по това време ги взимаха всичките деца. В редките случаи когато съм я взимала около 17ч. ми правеха физиономии. Много тъп манталитет. Това в държавно детско заведение.

После се преместихме в щатите, където продължи в градина (тук няма държавни, всичко е частно) и вече я взимахме след 5ч, тъй като моето работно време беше до 5. Случвало се броени пъти да стои до 6 без нещо, но винаги персонала е бил усмихнат и вежлив.

Във вашия случай, предполагам че няма да е проблем да взимате детето по късно, тъй като си плащате, но за самото дете в началото ще е натоварващо да стои дълго време в градината. Съвета ми е да не се притеснявате, защото децата са адаптивни и бързо свикват с различни условия. Обяснете в градината, че имате работно време и за това детето стои повече. Когато имате възможност да го взимате по рано, правете го, за да може да си почива. Важно е да не се преуморява от малко, за да не се отразява на имунитета.

# 2
Децата ми са в първа и втора яслена група (в държавна градина), малкият все още го взимам на обяд, големият - между 16 и 17 часа. Все още съм в отпуск, а и работя от вкъщи, затова мога да ги взимам рано.

По мои наблюдения в 1-ва яслена до 17 ч. са взели всички деца, рядко остават до по-късно.  Има само едно детенце, което е там от 7 до 19 ч., майка му го отглежда сама и няма как да го вземе по-рано.

Във 2-ра ясла ги прибират по-късно, в 18 ч. все още има поне 4-5 дечица. Последните ги взимат около 18:30.

За най-малките е имало коментари от персонала, че за децата е стресиращо да са в яслата по 10 часа на ден и е хубаво да ги взимаме възможно най-рано, но не са се държали грубо или да са мрънкали. Като цяло сме доста доволни от персонала в градината.

# 3
Ок. 17-17,15 ч.
Повечето деца ги вземаха в периода 17,30-18 ч.
Между 18-30-19 ч. оставаше дежурен учител с останалите деца.

# 4
След 17:30 остават 2,3 деца макс при нас. Чудила съм се как успяват хората, но нямам отговор.

Иначе наскоро, мисля, беше приет закон, които позволява на родителите да работят на намален работен ден. Какво ще излезе от това предстои да видим.

# 5
Законът е за гъвкаво работно време, понеже съм в тези среди. Ще го приемат. И въпреки това, работният ден е 8 часа, с обедна почивка 30 мин, обикновено 1 час - 9 часа.
За да си тръгнеш в 16 часа, трябва да си отишъл в 7. Как ще отидеш в 7, като яслата/детската отваря в 8? Дори и да остане единият родител, който няма да взима детето (напр.бащата), за да го заведе, ти трябва да си станало 6 часа, за да си в 7 на работа. Въобще, цялата работа е безумна, защото работното време на яслите е до 18 часа, обаче заради родители, които си взимат децата в 16:30 (защото не си спазват работното време или не работят), изпитват голямо неудобство тези, които го спазват, вкл.и децата.
17:30 ми се струва по-приемливо, въпреси, че това означава да си тръгнеш в 17 от офиса. А как ще отидеш в 8, като трябва и детето да е заведено на детска Grin
Но ме.успокоихте, защото моите впечатления бяха, че в 17 часа вече няма никой в детската. Трафикът започва от 15:30 Grin

# 6
Обикновено единият родител води, другият прибира. Това са моите наблюдения, а също и на служителите, с които съм говорила. Сутрин е митинг от татковци, вечер - от майки.

# 7
Моят не е ходил на ясла, а направо на градина. Майка ми вече беше пенсионерка, така че го взимаше към 16-16:30 ч. По изключение се е случвало да си го вземем ние към 18 ч. и е имало още две-три чакащи деца, за които не съм забелязала това да е било кой знае каква драма, поне от един момент нататък, когато вече са били свикнали с положението.

Последна редакция: пн, 19 яну 2026, 12:59 от Мила Атова

# 8
И двамата ги взимах в 16ч до 16:20 съм изчаквала понякога ,винаги сме били почти всички родители .

# 9
  • София
Зависи от градината, говоря за София. Синът ми беше 2 години в една градина, в която лятото децата си стояха до 18.20 без проблем. После беше в още две и до към 17.30 всичко се опразваше, което за мен беше странно.
Средната ми дъщеря е първа група сега и до 17.50 има още дечица. Като цяло ще усетите още първата седмица как е положението. Зимата е най-тегаво, защото не ги извеждат навън. В по-топлите месеци си играят по цял следобед на площадката.

# 10
Законът е за гъвкаво работно време, понеже съм в тези среди. Ще го приемат. И въпреки това, работният ден е 8 часа, с обедна почивка 30 мин, обикновено 1 час - 9 часа.
За да си тръгнеш в 16 часа, трябва да си отишъл в 7. Как ще отидеш в 7, като яслата/детската отваря в 8? Дори и да остане единият родител, който няма да взима детето (напр.бащата), за да го заведе, ти трябва да си станало 6 часа, за да си в 7 на работа. Въобще, цялата работа е безумна, защото работното време на яслите е до 18 часа, обаче заради родители, които си взимат децата в 16:30 (защото не си спазват работното време или не работят), изпитват голямо неудобство тези, които го спазват, вкл.и децата.
17:30 ми се струва по-приемливо, въпреси, че това означава да си тръгнеш в 17 от офиса. А как ще отидеш в 8, като трябва и детето да е заведено на детска Grin
Но ме.успокоихте, защото моите впечатления бяха, че в 17 часа вече няма никой в детската. Трафикът започва от 15:30 Grin

Я снимай работното време на яслата/детската, защото нашата отваря в 6:30 сутринта.

# 11
Нашата градина затваря в 17 и обикновено го взимаме към 16:30-16:45.

# 12
Нашата градина /държавна, в Пловдив/ работи от 7 до 19 ч. Мислех, че всички са така, но явно не.

# 13
В 7 започваше градината, помня, защото децата имаха някакво свое вътрешно "разпределение" кой кога отива, и моята настояваше да бъде трета - първи беше Б., втори - А., и тя - трета. С баща ѝ излизаха в 7,20 ч., значи 5 минути по-късно да е била вътре.

# 14
Нашата също работи от 7 до 19 ч. и мисля, че повечето държавни в София са така. Такива, които затварят по-рано са изключение, в някои персонала притиска родителите да взимат децата по-рано, въпреки че би трябвало да работят до 19 ч.

Общи условия

Активация на акаунт