В колко часа взимате децата от ясла/градина?

• 679
  • 27
  •   2
Отговори
# 15
Зависи дали е частна, според мен. В частната ни ясла, която работи до 18:30, децата се взимат между 18 и 18:30, в държата ни дг, децата се взимат доста по-рано, което е много стресиращо за нас. В 18, когато си взимаме детето (не, защото искаме), много често са ги свалили на диваните във фоайето. Там след 16:30 остава една госпожа с всички деца и за съжаление 19 часа е химера.

# 16
Да,потвърждавам. Това съм го виждала в нашата градина ,дори седят свалени долу с якетата ,защо?? Ако родителя дойде към 18ч,та това дете ще седи повече от 1 час да чака .

# 17
Обикновено единият родител води, другият прибира. Това са моите наблюдения, а също и на служителите, с които съм говорила. Сутрин е митинг от татковци, вечер - от майки.
Вероятно и ние ще сме такава схема. Държа си на времето сутрин за грим и прическа Grin
Аз съм много суетна майка и още отсега уча сина ми, че мама и като цяло жените се чакат да се оправят и тогава се излиза Grin

Понеже доста от вас споменаха, че взимат децата в 16 часа, интересно ми е да споделите как го съчетавате с работния ден, така че да няма проблем с работодателя? Много ще съм благодарна!

Леле, а това с фоайето на мен, ако ми се случи... Явно не са попадали на такива като мен. Ще им стъжня живота и накрая ще ми правят чай, да ме посрещат, като отида да го взема. И то по законов ред, без циркове. Само веднъж да ми се случи, жална им майка Grin Много обичам такива служители, често си имаме работа я лично, я покрай клиенти Grin

Последна редакция: пн, 19 яну 2026, 22:58 от KPP

# 18
За щастие при нас няма такива филми със сваляне във фоайето, децата са си по стаите с учителките, докато не ги вземат.

Колкото до съчетаването с работата, в нашата фирма сме с плаващо работно време. Стига работата ми да е свършена, не ме следят супер стриктно точно колко часа стоя пред компютъра; мога да си доработя след като прибера детето вкъщи или след като си легне.

# 19
До 18 часа е работното време на учителите в градината на децата ми, после остава помощен персонал до 19.

Моите са в първа група и рядко ги взимам преди 17:30, при нас между 17:10 и 17:20  става голямото струпване и избягвам да се бутам.
Остават с моите и още две-три деца
И при нас сутрин са бащите, вечер майките

Случвало се е няколко пъти малко преди 18 да отида,  никой не е показвал фасони,  това им е работата.

# 20
Давате ми надежда. Хич не ми допадат фасони и като цяло мрънкания. Не ги и търпя. Имаш си задължения, спазваш си ги. Всички имаме такива. Ние засега ще сме в частна ясла, надявам се обаче за градина да сме в държавната до вкъщи. Тя е нова и е с много хубава база и млади възпитателки.

# 21
В нашия град работното време на повечето ясли и градини е от 6:30 до 18:30ч.

Вземам детето към 17:10 и почти винаги повечето (2/3 примерно) деца вече са взети. И аз понякога се питам какво работят тия хора, че в трафика успяват да се телепортират. Предвид, че моето работно време е супер благоприятно, но магазини, търговски обекти, услуги, офиси масово работят поне до 18:00...

# 22
В София, за да стигнеш до детската градина в 16 часа, трябва да тръгнеш от офиса в 15:30 и в действителност трафикът започва тогава. Като си хоум офис, вероятно е възможно. Но като си в офиса, как си тръгваш в 15:30, не знам Grin

# 23
От ясла взимах към 16:00, рядко 16:30. Ама съм в майчинство. Имаше майки, които взимаха още в 15:30. Рядко оставаха деца след 17:00, а и децата като останеха 1-2 вече бяха тъжни, че са последни. Това в държавна ясла. Сега в грдината взимам в 16:30, защото в 16:00 се е случвало още да не са закусили, явно по-късно ги вдигат от сън.
Масово ги взимат в 17:00-17:15 и става лудница.

# 24
Нормално е да го мислиш и са ти основателни притесненията.
При нас рядко оставаше дете дори до 17 часа камо ли след това. Но аз живея в провинцията. Всички имаме баби, а и моето работни време в до 16 и 30(работя в училище).
Живеехме в София два месеца, там тръгна на ясла. Беше трагично. Работех до 18,тръгвах си в 17, защото шефа ми беше добряк, самият той с три деца и ме пускаше.
Два часа път до яслата. И веднъж беше останала последна в 18 и 30 и брат ми я беше взел в ужасно състояние, няма да казвам подробности, но едвам го изчакали да я дадат, стояла в коридора, гладна, яде бисквити.
И аз не си го обяснявам как хората в София си вземат децата ,като там повечето са до 18, разстоянията са големи и да ти е близо градината е чист късмет.
И въпреки това всичко живо до 18 максимум е взето от градината и това го знам и от разкази и от опит.
Как става, с каква магия не ми е ясно.
Реално те трябва да стоят поне до 18 ч.
Обаче реално не е така, просто детето ти остава последно. 
Обясни им, че нямаш възможност по рано и толкова. То си в пълното си право. Изобщо не се притеснявай от това. Те са длъжни да седят. Ако трябва ще се говори с директорката, ако нещо много ти правят фасони. Сега вероятно и търпимостта ти е доста намаляла като лада майка, а пък и периодът с тръгването на ясла е предизвикателен. Щом са млади и разбрани, яслата е хубава вярвам, че няма да снимаш проблеми.
Успех с адаптацията на детенце, а също и на теб. 😊

# 25
Като бяха в яслата, гледах да ги взема до 17.30, естествено последни (поне са двете заедно). Откакто са в градината, аз лично тръгвам по-рано от работа и ги взимам в 18.00 ч, баща им 10-15 мин по-рано. Ми пак са последни. Масово ги взимат между 16.30 и 17.30. Не знам как го правят другите родители. Иначе градината работи до 19.00 ч, но реално след 18.00 няма деца.

# 26
Не знам и на мен ми е странно как става тази магия и къде работят хората Grin

# 27
  • Sofia
Дъщеря ми е в първа градинска група. И ние се редуваме. Мъжът ми я води, аз я взимам.
Работя на смени. Когато свършвам в 17:30ч. я взимам към 18ч. и вече отдавна е сама в групата. По принцип зимно време след 17:30 не остават деца.

Работя ХО и имам възможност да я взема по-рано в почивката и да си доработвам с нея вкъщи. Но не искам, защото достатъчно дълго я задържам вкъщи, когато е болна. Ето сега си е вкъщи от близо месец и половина.  Така че като ходи, се възползвам максимално от помощта, която предлага ДГ.

В яслата в началото се случваше да я взимам в 18ч (заради смяната ми до 17:30). Не й се отрази никак добре, но това е защото тя отказваше да се храни там. И като видяхме, че нещата не се получават, после до края на годината бях принудена да я взимам в 12:30ч.

Но пак, аз работя ХО и мога да си позволя да я взимам по всяко време.
Преди години, когато работех в офис, трябваше да съм на 6-часов работен ден, за да смогвам да си взема децата навреме от ДГ.

Общи условия

Активация на акаунт