Иран, чистият феминизъм и религиите

• 1 583
  • 31
  •   2
Отговори
# 15
Целият близък изток е в каша заради студената война, а и по късно и заради плантациите и търговията с макове (наркотици) ЦРУ (САЩ) спонсорираха терористични организации и свалиха монархии и демократични режими с радикални ислямски режими. Аятолаха и организацията му бяха спонсорирани за да свалят монархията в Иран за да може свободно да си взимат и петрол и макове. И още един интересен факт, Осама бин Ладен, също е работил за ЦРУ(наричали са го Тим Осман), а на 11 септември, Ладен дори не е знаел, вътрешна работа изградена от САЩ под ръководството на Мосад и Израел, те са в основата на целия хаос по света. (надявам се да не съм засегнал някого)

# 16
В Иран жените имат в пъти повече права от жените в Саудитска Арабия примерно, ама за последните нищо не се тръби, те са приятели на краварите. И не само СА, има много други страни подобни или по-зле от Иран.
Там хората са една идея по-интелигентни подобните страни, едно е как вървят жените  по улицата, заради полицията и друго в тях, в хотел, в тях- на закрито.

# 17
В Иран жените имат в пъти повече права от жените в Саудитска Арабия примерно, ама за последните нищо не се тръби, те са приятели на краварите. И не само СА, има много други страни подобни или по-зле от Иран.
Там хората са една идея по-интелигентни подобните страни, едно е как вървят жените  по улицата, заради полицията и друго в тях, в хотел, в тях- на закрито.

Многократно са екзекутирали жени заради грешно сложена забратка... от всички арабски държави Иран е най зле за сега, на протестите убиха и екзекутираха 15 000+ човека, ако не и повече...

# 18
Добре добре, ти бил ли си в Иран или СА? И да не по работа и в хотел.
  Знам отговора, ама ей така да те питам.
Особено в Техеран над 50% от жените си носеха забрадките на тила или покриваха под 50% от главата.
Сега, ако някой полицай направи забележка и не се вземат мерки, може да стане проблем.

# 19
Забрадките най-важното ли? Саудитите се развиват и отварят. И парите им не са с 5-6 нули, имат висок стандарт на живот. И не са  толкова "стиснати4 от религиозни водачи. Иран   е фалирал и  обеднява здраво, тези протести едва ли са за забрадки.
 Иран е бил цивилен, свободен, шарен, и  не са араби, друга  е историята на персите, "закопчаха" ги, не е тяхното - цивилизация, история, минало и без бъдеще.

# 20
В Саудитска Арабия започнаха някакви процеси на отслабване на догматизма. Жените вече ходят на спортни събития, карат коли (вижте сладкото клипче по-долу). Всъщност понеже реформите в исляма по принцип са невъзможни (понеже за разлика от евангелията, които са писани от хора, Коранът се приема, че е диктуван лично от Аллах) престолонаследникът на СА е намерил някакво много умно решение - събрал най-изтъкнатите теолози и ги натоварил да проверят кои от изискванията идват направо от Корана, и кои от разни допълнителни писания на ислямски теолози. И вторите при желание вече може да се шкартират Wink

# 21
Многократно са екзекутирали жени заради грешно сложена забратка... от всички арабски държави Иран е най зле за сега, на протестите убиха и екзекутираха 15 000+ човека, ако не и повече...

Първо, иранците са перси, не араби. Второ, Иран е една от по-уредените мюсюлмански държави. Много по-напред е от Афганистан, Ирак, Пакистан.

Американското влияние там е било следствие на държавен преврат, изпълнен две години след като през 1951 г. Иран национализира англо-персийската нефтена компания.

# 22
  • София
Забрадките най-важното ли? Саудитите се развиват и отварят. И парите им не са с 5-6 нули, имат висок стандарт на живот. И не са  толкова "стиснати4 от религиозни водачи. Иран   е фалирал и  обеднява здраво, тези протести едва ли са за забрадки.
 Иран е бил цивилен, свободен, шарен, и  не са араби, друга  е историята на персите, "закопчаха" ги, не е тяхното - цивилизация, история, минало и без бъдеще.

Да си го кажем - гледа се болднатото и пропускаме тормоза над жени! Другото са оправдания, защото съвестта мъчи.

# 23
Интересна тема и доста дълбока, надали можем да я разнищим във форума, но ще споделя моите впечатления от Кувейт, която е също мюсюлманска страна и в нея се запознах с доста иранци. Иранците са много по-образовани и работливи от арабите, те са перси и са насилствено ислямизирани. Мнозинството от младите хора не само в Иран, но и в съседните арабски страни не споделят фанатизма на исляма, особено тези, които са учили в чужбина. Кувейт е много интересна страна, защото там макар и да има доста забрани, аз се чувствах много добре, никога не съм се забулвала, много местни жени са на високи позиции в министерства, компании, банки, но за разлика от Иран, Шейхът на Кувейт е прозападен и там нещата са доста по-напред. Саудитска Арабия също се реформира с бързи темпове и скоро ще догони ОАЕ по туризъм, защото в СА има чудесни места като Червено море, пустинята и се строят мега хотели за западни туристи. За Иран не знам как ще се развият протестите, без външна намеса не мисля, че тези движения ще успеят. Като цяло крайностите на религиите са много вредни и от тях страдат най-вече обикновените хора.

# 24
Съжалявам ги тези жени. И най не разбирам онези, които доброволно, за да направят кефа на някой мъж мюсюлманин - най-често гадже, започнат да се забраждат, да спазват традиции, пости и разни от сорта. Ще имам аз късмета да се родя в държава с нормално отношение към жените, и доброволно - без даже никой да ме кара, да сложа забрадка като стара бабичка, камо ли бурка...

# 25
За последното мнение - и двете са крайности. Едното на едното движение, другото на другото движение. За съжаление, моите наблюдения са, че светът започва да се разделя на крайности и ние, които сме някъде по средата, често оставаме хулени и от двете крайности. Напоследък има много малко информация за протестите. Или хората са се отказали (сложили са ги) или пак има затъмнение. Аз мисля, че помощ отвън няма да получат. Такива са интересите. Нещата никога не са се свеждали до права на човека и хуманизъм, а всичко е с политическа цел, вкл. и подкрепата за Украйна и Палестина

# 26
Не знам защо се изтри мнението за това какво е феминизъм и как той е криворазбран от обществото. Съвременното общество разбира феминизма, свързвайки го с жените със сините коси и смяната на пола. Това НЕ е феминизъм. Нито Бионсе е феминизъм. Феминизмът, както казах в поста, който беше изтрит, е причината ние, като жени сега, в тази секунда, да имаме право да изразяваме мнение и да пишем във форума. Labrador, ти си ЩЯЛ ди можеш да го правиш и без феминизма, защото си мъж, разбира се. Но ние, като жени, ако не съществуваха женските движения още от 18 век, сега щяхме в Европа да сме като жените в Иран.

# 27
Феминизмът, както казах в поста, който беше изтрит, е причината ние, като жени сега, в тази секунда, да имаме право да изразяваме мнение и да пишем във форума.

Дори, по-важни права ни е дал, като това да имаме право да работи, да гласуваме и дори да шофираме. А, и да имаме лична банкова сметка. И като ми каже някоя, че е против феминизма и ....

# 28
Феминизмът, както казах в поста, който беше изтрит, е причината ние, като жени сега, в тази секунда, да имаме право да изразяваме мнение и да пишем във форума.

Дори, по-важни права ни е дал, като това да имаме право да работи, да гласуваме и дори да шофираме. А, и да имаме лична банкова сметка. И като ми каже някоя, че е против феминизма и ....
Разбира се, че е така, просто дадох конкретен пример, който да е за съответната ситуация. Че даже ни е дал право да имаме домашни любимци Simple Smile

# 29
Има един филм - The Stoning of Soraya.
Никога няма да го забравя. Точно в Иран се развива действието. КРР, сигурно ще ти е любопитен, ако не си го гледала.

Общи условия

Активация на акаунт