Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 47

• 4 861
  • 188
  •   5
Отговори
# 180
Вие явно живеете в паралелна вселена. Доходите на малка част от хората са вдигнати, да, но да се говори за масово увеличаване на доходите с по 50-100% за последнатите 3 години е абсурд.
Минете през темата, в която се обсъждат работа, професии, кандидатстване и т.н. и ще видите, че дори в лъскавите корпорации с програми за растеж и т.н., увеличението на заплатите, ако въобще го има, е с едноцифрени проценти масово. Младите пък, които са значителна част от наемателите, често започват на по-ниски заплати от преди (за пример - операторите в кол центрове, някои IT-позиции и т.н.).

Последна редакция: пт, 30 яну 2026, 06:54 от krasimilo

# 181
Подкрепям изцяло горното мнение. В предходната фирма в която бях заплащането дори не е индексирано от началото на 2023 г, но никой не напусна освен мен, не издържах повече -демотивиращо беше. Ако все пак решат да индексират ще бъде с 5% не повече.

Имам въпрос: как процедирате с данъците за сгради и такса смет, искате ли от наемателите да плащат такса битови отпадъци? Ще бъде полезно да обменим опит, благодаря.

# 182
  • в пералнята
Аз за момента заплащам данъците, не ги прехвърлям но наемодателите. Доколкото разбрах има проект такса свят за София да става на база обем, тогава смятам да я прехвърля.

Да попитам аз отново за данъците, моите още не са излезли, а вече е края на януари.
Заради еврото ли е тази каша?

# 183
  • София
Данък недвижим имот плаща собственика.
Такса смет не съм прехвърляла на квартирантите - 4 малки вноски няма да ме съборят. Когато имах реституиран имот в провинцията таксата смет беше на името на наемателя, както и партидите за ток и вода. Но с другите реститути подписахме, че дължим парите вместо него, ако се омъгли.
Да, за София все още не са излезли данък сгради и такса смет. Само данъка на колите е обявен в ел. ми банкиране.
Не разбирам за къде се бърза, ще си ги платим - няма къде да ходим.

# 184
  • Бургас
Аз си плащам данъците и такса смет.
Един пазарен наем как да го натовариш допълнително, и е трудно за обяснение.

# 185
Плащам ги.
За София няма генерирани данъци още.

# 186
В София, както и на много други места, все още не знаят по каква система/методика ще изчисляват такса смет.

# 187
На друго място вече платих

# 188
Подкрепям изцяло горното мнение. В предходната фирма в която бях заплащането дори не е индексирано от началото на 2023 г, но никой не напусна освен мен, не издържах повече -демотивиращо беше. Ако все пак решат да индексират ще бъде с 5% не повече.

Имам въпрос: как процедирате с данъците за сгради и такса смет, искате ли от наемателите да плащат такса битови отпадъци? Ще бъде полезно да обменим опит, благодаря.
И преди съм писала. Май съм от малцинството, описвам такса смет в договорите като разход на наемателя. Деля сумата на 12 и я плащат всеки месец към наема. Ако не живеят 1 г, релано не плащат това, което не са ползвали. Никой не ми е спорил за нея.

Общи условия

Активация на акаунт