Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 47

• 4 125
  • 165
  •   6
Отговори
# 135
  • Варна
"ГЛУПОСТИ" писах, понеже пишете именно глупости. Договорите за наем могат да се впишат в търговския регистър и остават в сила дори след промяна на собственика. А да "ритне петалите" може и наемателят. Божа работа.
Такъв тип договор е гаранция, защита и сигурност за наемателя. Такъв тип договор в подписан по идея и инициатива на наемателя. Никой не го е накарал насила. За 5 години са спестили доста пари. Мисля че и останаха още 1 - 2 години след изтичането, на малко по-висок наем, но все така подпазарен. Всички страни по договора бяха доволни. Отново - "крепостничество"?!? Joy

# 136
  • София
Договорите за наем могат да се впишат в търговския регистър и остават в сила дори след промяна на собственика. А да "ритне петалите" може и наемателят. Божа работа.

Да, вписан в ИР договор за наем си "върви" с имота като всяка друга вещна тежест. И при смърт, и при продажба новият собственик е длъжен да спазва условията.
Аз също не виждам крепостничество, щом страните са се намерили, разбрали, съгласили - значи всичко е наред. А дори някоя от тях (страните) впоследствие да си е казала "ех, прекарах се май" - неин проблем. В самата им договорка няма нищо нередно, незаконно.

# 137
  • Бургас
И да не е вписан, пак си върви.
Скрит текст:
Чл. 237. (Ал. 1 доп. - ДВ, бр. 34 от 2000 г., в сила от 01.01.2001 г.) При прехвърляне на недвижим имот договорът за наем остава в сила спрямо приобретателя, ако е бил вписан в имотния регистър.
Договорът за наем, сключен преди прехвърлянето на имота, ако има достоверна дата, е задължителен за приобретателя до предвидения в него срок, но не за повече от една година от прехвърлянето. Ако няма достоверна дата и наемателят е във владение на имота, договорът е задължителен за приобретателя като договор за наем без определен срок.
Наемодателят дължи обезщетение на наемателя, ако последният бъде лишен от ползуването на наетия имот преди изтичане на наемния срок поради прехвърляне на имота.

# 138
Преди 5 години сега погледнах договор за наем ми е сключен на 500 лева.  Този месец с нови наематели 1150. Ами честито на спечелилите.

# 139
  • Варна
Много крехки души, ейй... Един се обижда на думата "глупост", нищо че е казал такава. Друг се обидил, че хазяинът казал, че актуализира наема, докато е 2 стъпала по-надолу в стълбището на входа... баси. Абе хора, това са бизнес отношения. Не сте на първа среща, че да анализирате кой ще ви говори най-галантно.
Гледате условията по договора да ви устройват и да се изпълняват коректно, човекът отсреща да вдъхва доверие и да спазва някакво елементарно възпитание и толкоз. Все тая дали срича, мьека, отваря ви вратата или не се сеща да ви предложи чаша вода.

# 140
  • в пералнята
Аз пиша мейли за увеличение на наема, това си е официална кореспонденция, въобще не смятам за нужно да се виждаме на живо. И на мен не ми става приятно като виждам, че маслото поскъпва, но никой не идва в магазина да ми обяснава лично защо.

Що се отнася до дългосрочните договори за наем, те са си практика в чужбина, както и ограниченото увеличение на наема през това време. Ако е изгодно за всички страни, не виждам никакъв проблем.

# 141
  • Варна
Преди 5 години сега погледнах договор за наем ми е сключен на 500 лева.  Този месец с нови наематели 1150. Ами честито на спечелилите.

Какво се предполага, че трябва да разберем от този коментар?

# 142
Аз съм писал и преди, 2019та сключих договор за наем на магазин в Бургас за 5 години, като наемът беше постоянен, а наемателите направиха ремонт, смяна на теракота и ремонт на стените. И 1-2 вътрешни врати. За тоя период нямаше голямо вдигане на наемите. А бизнес имотите са рискови и за мен беше добре да има стабилни наематели за дълъг период. Това лято правят 7г същите наематели. Като изтекоха 5г им вдигнах наема и е горе-долу пазарен. Беше пазарен и при сключването, при слабо търсене за търговски помещения в този период в града. Масово имаше празни помещения.

Понякога и наемодателят го устройва дълъг период, ако е зает с друго и няма време и възможност за ремонти. Да, бизнес имотите са друга категория и за тях важат по-дългосрочни договори, но и за частни лица 5г не е чак толкова голям период. Трябва да има някаква специфика, която устройва и 2те страни, за да се съгласят. Иначе, в София, където съм, трудно бих се навил, особено на ново-ремонтирано жилище, което не страда от липса на интерес.
В тоя случай просто могат да ме предразположат с над-пазарен наем и някакви предплати. Иначе на пазарен наем в София не бих дал за 5г апартамент в момента. Не са ми и искали.

Ако се прави голям ремонт (от наемателя) е съвсем в реда на нещата такъв срок на договор.

# 143
Да го смеля за по-ясно. Преди 5 години договора е сключен за 100-200 лева. Направен ремонт някакъв предполагам за дребни пари и 5 години наемателите си кютали законно/по договор заверен в ИР. И така трябва,де/. Ама през тези 5 години наемите се повишиха двойно/затова написах какъв наем съм получавала преди 5 години и сега/.Та това за дългосрочните наеми и печелившите.

# 144
Да, ама преди 5 години е нямало как да се предположи/прогнозира, че наемите ще скочат двойно. Поне в темата се прогнозираше, че не може да стоят още дълго без да започнат да са адекватни на увеличаващите се продажни цени. Но с колко ще се увеличат и кога ще почнат (в бъдещето) да се увеличават няма как да се знае. Това е рискът и за наемодатели, и за наематели.

Когато се отдава жилище срещу ремонт, винаги има и една приблизителна оценка на потенциалните разходи за ремонт. Особено при жилищата под наем много по-рядко се случват такива сделки, защото повечето наематели искат да влязат в готово жилище и не им се занимава с ремонти, дори и минимални. Това е разбираемо. А и за наемодателите не е добре наемателите да правят ремонт по свой вкус, защото знаете какво казват за вкусовете.

Бизнес помещенията са друга бира. Там ремонт според нуждите на наемателя по-скоро е правило, отколкото изключение.

# 145
  • Бургас
Аз съм се договаряла за ремонт на бизнес помещение, като подобренията се приспадаха от наема.
Помещението беше на шпакловка и замазка, а наемателят сложи гранитогрес на пода, боядиса стените, оправи санитарния възел, осветление и т.н.
Някои от разходите признах, други не - например климатикът не ми беше необходим, казах му да си го вземе.
Спечелих и аз, и той.
Аз повече, защото не му потръгна бизнеса и се изнесе, пък аз имах готов за отдаване имот с подобрения, без да се занимавам, че и някой лев отгоре взех.

# 146
# 147
Без ДДС! LaughingLaughingLaughing

# 148
  • Бургас
И кухнята му ню ню, колкото моята в софийското студио от 30 кв.

# 149
Това е Милениум все пак, какво очаквате, добра си е цената и наемател ще се намери. Кухнята е ОК - който го наеме едва ли много ще я ползва да готви, това едно и второ според мен повечето неща са скрити и кухнята продължава в част от другите шкафове в дървесен цвят по стените. На мен ми допада като изпълнение.

Общи условия

Активация на акаунт