Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 47

• 11 540
  • 439
  •   1
Отговори
# 270
Моите житейски наблюдения са, не само от отдаване под наем, че декорирането с излишни предмети тип "финтифлюшки" влияят на избора на жените. Мъжете не обръщат особено внимание на постери, вазички, възглавнички и др. подобни вещи. Говоря като цяло, естествено, не за 100% от жените или 100% от мъжете, но повечето, значителна част от хората.
Следователно, по моята логика, когато се отдават жилища за дългосрочно наемане, подобни предмети за мен са излишни. Въпреки че съм жена, ето, аз съм от малкото изключения. Laughing

Мястото за съхранение е важно във всяко жилище. Дори и в "нормална" панелна гарсониера (1 голяма стая, кухня и баня-тоалетна), като плеснеш само 2-крилен паянтов гардероб без надстройка, а в него има само 1 лост за закачалки,  къде се предполага, че ще си съберат дрехите потенциалните наематели? Да, под леглата също могат да се съберат неща, но колко хора (наемодатели) обръщат внимание колко см. над пода са високи крачетата на леглото? Защото с 10-12 см. крачета под леглото трудно ще се съберат неща, освен в насипно състояние. Та обръщайте внимание и на това - лесно е, обикновено го пише или има чертеж. След това може да се направи пак онлайн проучване какви пликове за багаж/кутии за багаж има по магазините/продават се - 10-12 сантиметровите са рядкост. А и в 10-12 сантиметров плик няма да събереш много неща.
Ако тръгнеш да слагаш шкафове във височина, помислете и как ще се стига до тях - на втория ред под тавана на надстройка/гардероб с 60 см. дълбочина, трябва да имаш стълба с поне 4 стъпала и да не си 1,60 см. висок, за да стигнеш до дъното.

Иначе, "бюро" или маса за компютър/лаптоп/учене може да се направи според наличното място и без майстор - в строителните хипермаркети продават плоскости за мебели, готови, в тези магазини режат и по размер. + мебелни крака, които също могат да се намерят отделно, които се завинтват с винтове и отвертка/винтоверт, не е нужен дърводелец.

# 271
  • Варна
Нашите отдадени жилища са декорирани с картини, понеже имахме налични и излишни такива. Иначе не бих тръгнала специално да купувам. Имаме една цяла стена, декорирана с декоративна мазилка, но само защото беше залята с олио, което продължаваше да избива под новия латекс, въпреки запечатващия грунд.

Надстройка до тавана се стига като се качиш на обикновен трапезен стол. Не е нужно да имаш стълба.

На обсъжданото икейско легло краката са 20 см. И без да имаш рулетка в чантата, на оглед с просто око си личи, че можеш да напъхаш доста неща отдолу.
Двукрилен гардероб с надстройка е напълно окей за студио за един човек, ако примерно има и отделно шкаф за обувки, скрин за бельо и дребни неща… трябва да се мисли цялостно за всичкото обзавеждане.

# 272
На мнение съм че точно малки студиа не е ок да наблъскаш с мебели до таван и до края на де що има стена!
Лично мнение.
Въздух трябва да има.
Не харесвам наблъскано с мебели!

# 273
  • в пералнята
Аз винаги слагам обрани декорации, те завършват дизайна на жилището и определено правят впечатление.
Не става въпрос за финтифлюшки и разни подарени прахосъбирачки, които са ми непотребени, а за специално подбрани към интериора постери или скулптури, или пък тук таме някоя ваза.
Като цяло, аз лично, този принцип - за под наем е, няма нужда да е нещо особено, не го разбирам. Моите жилища ги правя, все едно аз ще живея там и определено прави впечатление по мои наблюдения. Може да не е най-луксозното и най-скъпото, но не е и за отбиване на номера.

# 274
  • Варна
Между “най-луксозното и най-скъпото” и “за отбиване на номера” има сто нюанса.

Скулптори… честно?

Аз под декорация разбирам например добре подбран текстил за пердета, който да се вързва с декоративните възглавнички на дивана. Или хубав комплект четка за вц, сапунерка и дозатор, може и килимче, които да си пасват цветово с плочките в банята, а не зелена пластмаса от левчето, в баня с червени плочки.
Картините ни някои са авторски на мъжа ми, други са донесени от чужбина от времето, когато плаваше, само рамките им струват поне стотак. Оставили сме ги, понеже идеално си пасват с интериора.  Определено не е отбиване на номер, който да се “оборва” с постери от Пепко за 20 лева.
Някои за декорация слагат чак свещи и купи с плодове, подреждат трапезната маса с хубави комплекти за хранене. Аз чак толкова не се старая, защото и без това имотите ми са на посредствени локации. Но ако отдавах нещо супер централно, щях да се постарая още повече и да изцедя възможно най-високия наем.

# 275
Ох, ваза! Такава няма в квартирата, не съм се и сетила, че ще потрябва. До миналата седмица, когато края на сесията съвпада с рожден ден на момиче от компанията и решават да се отпразнуват поводите в квартирата на сина ми. Скромно петима студента и тогава за букета трябва ваза. Сега оглеждам за ваза. Може и да не потрябва, но реших аз. Това за разведряване на темата.

Хубаво е да има място за багаж под леглото. И в къщи и в квартирата се ползва. В тази квартира има и голям гардероб и място под леглото, в предната гардероба беше малък и беше проблем. Момчетата сякаш не могат и да свикнат да съхраняват неща в кутии.

За декорация имаше хубави бели на цвета възглавници, комплект с покривка, но ги прибрах в плик в раклата на дивана. Толкова светло не е за момчето ми. Знам си стоката.

# 276
  • в пералнята
@Arhinora, макар и обрани твоите декорации може да не се харесат на потенциалните наематели и да не получиш така желания ефект. Оставете наемателите сами да си декорират жилището спрямо техния вкус.
Факт, всеки си има собствен вкус, но аз не бих оставила наематели да ми дупчат стените или да ми сменят корнизите, да кажем.
Поне засега винаги има кандидати, на които им допада моя стил (то пък и един стил, сканди, джапанди), съвсем просто и минималистично. Затова и постерите такива - да си харесват на масовката, защото изкуството е много лично нещо. Вкъщи си имам истински картини, в които аз намирам смисъл и ценя, които не струват 20-30 евро.
Най-много седмица и половина съм седяла без наематели, когато това се промени, ще променя и стратегията.
Но аз нямам 20-30 жилища като някои други съфорумци, не ми е и основният бизнес, затова не съм представителна извадка. Просто си споделям Simple Smile
Уча се и много от тук, супер щастлива съм, че ви има.

Последна редакция: чт, 05 фев 2026, 15:39 от Arhinora

# 277
Аз винаги слагам обрани декорации, т
Като цяло, аз лично, този принцип - за под наем е, няма нужда да е нещо особено, не го разбирам. Моите жилища ги правя, все едно аз ще живея там

Ами аз и в моето жилище не слагам и не бих сложила подобни неща. Дори като ходя през лятото на море във ваканционен апартамент, първата ми работа е да огледам за разни подобни вещи, които лесно се чупят - вазички, декорациийки и т.н. И ги прибирам, да не ги счупя случайно. Ако пък наемам жилище дългосрочно, пак бих се притеснявала от чупливи и разваляеми вещи - и бих ги прибрала или помолила да ги махнат. Говоря за дреболии, не за големи неща. Някакви картини/постери и подобни в рамки на стените не ми правят никакво естетическо впечатление. Единствената ми мисъл би била, че трябва и тях да ги чистя и дали няма случайно да бутна, да падне  и да се счупи.

А, вазите - на мен (предполагам и на вас) в работата са ви подарявали цветя за рожден и имен ден. Да не би да държите вази в офиса? Всяка една пластмасова бутилка 1,5 л. от минерална вода ще свърши работа за 2-3-5 дни, докато увехнат цветята и отива заедно с тях в чувала с боклуците.

# 278
Димис, нали се сещаш - бутилката я режеш в широката част, с ножица или нож, за да събере повече от 1 стрък цвете.

Ето в къщи, за Нова година, реших да сложа няколко елхови клончета и клончета с онези червени/оранжеви топчета, студоустойчивите. Малко за декорация и настроение. И нямах (в случая подходяща) ваза. Огледах, огледах и един буркан от Нутела го обвих с коледна опаковъчна хартия и червена панделка и стана перфектната ваза за композицията.

Свежи цветя не купувам, имам някакви саксии с растения в къщи, това ми е достатъчно.

# 279
Не смогвам да ви чета толкова много пишете напоследък.
Показаното черно тапицирано легло от Икеа е супер, колкото и да не ми се вярваше от тук и аз го открих, забележки към момента нямам, 140 на 200 см и е ок.
Едностаен ми предстои да довършвам и обзавеждам за под наем догодина, строи се сега, гардероба ще го изнеса изцяло в коридора има място за целта и там ще сложа надстройка задължително, но в самото помещение което е и спалня и кухня и дневна само леки мебели - едно такова легло от Икеа и едно диванче двойка най-много, скрин и толкова като сам човек/двойка стига, миялна няма да слагам, сушилня също - има малка тераса 2 кв.м.
В този имот където имам такова черно икейско легло бях сложила едни много хубави свещници и наемателите казаха да си ги взема не ги искат, картини нямам.

# 280
На 19м2, не бих слагала и легло и диван. И кухненски кът трябва да се вмести, става натурия.

Бих заложила на диван за спане, Нани имат такива. Икейчетата не са много устойчиви, но това си е мное мнение...

# 281
Аз много неща мога да измисля. Сигурно ако бях там и решение за ваза щях да намеря.
Буркан от туршия съм пълнила с топки за елха и с вързана червена панделка го сложих на шефското  бюро след като ме критикува, че нямало коледна украса. Бурканът беше от изядена туршия на колежка. И от онези залепящи закачалки има над входната врата в отдела, че да закачам коледния венец.. И това на фона, че имаме колежка завършила педагогика. Кой ще и прави декорите за тържества незнам.

# 282
  • Варна
Лъки, квартира без легло с нормален матрак просто не ста ва! никой не ще да спи за повече от две вечери на диван, ако ще и най-удобният на света да е. Всеки път като видя обява за студио без легло, отдолу има поне 20 коментара “А къде е леглото?”, “Хазяинът да си спи на тоя диван”, “За тия пари поне едно легло да бяха сложили” и подобни. И са прави. Това е супер базова вещ, не може без нея.

Никога не би ми хрумвало да слога ваза в апартамент за под наем. Това не е като картина да си види на стената и да не ѝ обръщаш внимание. Много лесно чуплива вещ е. Преди години бях администратор в един хотел и това беше вещта от стаите, която най-често биваше чупена и трябваше да карам гостите да плащат. Но трябваше да има и ваза, и картина във всяка стая. Нещо свързано с изискванията за категоризация на хотела. Веднъж само съм таксувала за картини, понеже група пияни немци ги бяха свалили от стените и се биеха с тях в коридора на етажа. Гледахме записи от камерите…

# 283
Нани са скъпи, не виждам смисъл да се влага в толкова скъпа мебел, която ще е компромис за ежедневно ползване. Обсъждали сме и преди, дори и в други теми (например за обзавеждане на малко лично жилище) - разтегателните дивани са за епизодично ползване, не за спане всеки ден.
В този смисъл легло Икея или подобни, по-евтини, са по-удачни за под наем, защото нямаш гаранция как ще пазят наемателите. Ако се счупи и не може да се ремонтира лесно (и евтино), просто сменяш с друго евтино.

# 284
Лъки, квартира без легло с нормален матрак просто не ста ва! никой не ще да спи за повече от две вечери на диван, ако ще и най-удобният на света да е. Всеки път като видя обява за студио без легло, отдолу има поне 20 коментара “А къде е леглото?”, “Хазяинът да си спи на тоя диван”, “За тия пари поне едно легло да бяха сложили” и подобни. И са прави. Това е супер базова вещ, не може без нея.

Аз те разбирам, ама при липса на квадратура, на тавана ли да го сложат това легло.

Ако ще е легло, да е с прибрани крачета, за тапицирано ясно че няма да има бюджет, защото на тясно, много боли да се удряш в ъглите на легло.

Общи условия

Активация на акаунт